Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υπέρ της αναβάθμισης του ΑΗΣ Αμυνταίου από ιδιώτες με δημόσιο χαρακτήρα Περιφέρεια και ΓΕΝΟΠ

Υπέρ της αναβάθμισης του ΑΗΣ Αμυνταίου από ιδιώτες με δημόσιο χαρακτήρα Περιφέρεια και ΓΕΝΟΠ
Καρυπίδης (Περιφέρεια) και Αδαμίδης (ΓΕΝΟΠ) συμφωνούν με τις προτάσεις για την αναβάθμιση του Αμυνταίου και χαρακτηρίζουν σαφή την πρόταση Μυτιληναίου
Την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας του σταθμού της ΔΕΗ στο Αμύνταιο προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, να συνεχιστεί η παροχή τηλεθέρμανσης στην τοπική κοινωνία και παράλληλη να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ και βεβαίως των επιμέρους περιουσιακών της στοιχείων, υπογραμμίζουν με δηλώσεις τους τόσο ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, όσο και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης.
Με αφορμή τη συζήτηση για το μέλλον του ΑΗΣ Αμυνταίου που πυροδοτήθηκε το τελευταίο διάστημα από την επίσημη πρόταση του ομίλου Μυτιληναίου προς τη διοίκηση της ΔΕΗ, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης δηλώνει ότι πρώτιστο μέλημα τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για την Περιφέρεια είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνει ο κ. Καρυπίδης, είναι αναγκαία η αναβάθμιση του ΑΗΣ Αμυνταίου, υπό την προϋπόθεση ότι όποια λύση επιλεγεί θα διασφαλίσει κατ’ αρχήν το σύνολο των θέσεων εργασίας και βεβαίως τη διατήρηση ενιαίων εργασιακών σχέσεων.
Ο κ. Καρυπίδης χαρακτηρίζει ως συγκεκριμένη και σαφή την πρόταση του ομίλου Μυτιληναίου για τον ΑΗΣ Αμυνταίου, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης θεωρώντας πως αυτή είναι σύμφωνη και με τις επιδιώξεις των εργαζομένων.

Ένταξη στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό

«Αν ο ΑΗΣ Αμυνταίου δεν συμπεριληφθεί στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό τότε δεν έχει κανένα νόημα καμία πρόταση. Η ΓΕΝΟΠ και οι εργαζόμενοι δίνουμε αγώνα να ενταχθεί σε αυτόν. Προτάσεις που βοηθούν την εταιρία προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ευπρόσδεκτες», λέει ο κ. Αδαμίδης και συνεχίζει: «Το Αμύνταιο έχει ελάχιστες ώρες ζωής ακόμη, το πολύ μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Πρέπει να συνεχίζει να δουλεύει».
Σύμφωνα με το κ. Αδαμίδη η συνέχιση της λειτουργίας του Αμυνταίου επιβάλλεται διότι οι λιγνιτικές μονάδες είναι απαραίτητες για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, διασφαλίζονται οι περίπου 800 θέσεις εργασίας και συνεχίζουν να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία, τόσο στην οικονομία όσο και στην παροχή της αναγκαίας τηλεθέρμανσης των κατοίκων των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας.
Συγκρίνοντας τις τρεις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί ο κ. Αδαμίδης σημειώνει ότι «ο όμιλος Μυτιληναίου έχει υποβάλει επίσημη πρόταση ή τουλάχιστον αυτήν έχουμε δει στη δημοσιότητα κι εννοώ στο σύνολο της. Οι άλλες δύο δεν ξέρουμε αν έχουν κατατεθεί επισήμως. Η διοίκηση της ΔΕΗ πρέπει να αξιολογήσει όσες υφίστανται. Όποια πρόταση κρατά ανοικτό τον ΑΗΣ Αμυνταίου είναι καλή. Υπό προϋποθέσεις βέβαια», λέει και προσθέτει:
«Ο όμιλος Μυτιληναίου προτείνει να «βάλει» 110 εκατ. ευρώ για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των λιγνιτικών μονάδων ώστε να συνεχίζουν να παράγουν ρεύμα, να λειτουργούν. Δεν ζητά αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος και αντιτείνει την επέκταση της σύμβασης της προμήθειας ρεύματος για το εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδας. Τις τιμές προμήθειας δεν τις ξέρουμε κι αυτό είναι θέμα της διοίκησης και της γενικής συνέλευσης των μετόχων να τις διαπραγματευτεί».

Καμία αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος

Σε σχέση με τις άλλες προτάσεις ο κ. Αδαμίδης σημειώνει: «Αυτές δεν τις ξέρουμε. Από αυτά που διαβάζουμε, προκύπτει πως περιλαμβάνεται και η αλλαγή ιδιοκτησίας. Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται νομοθετικό πλαίσιο. Απαιτείται διαγωνισμός και συνολικά μακροχρόνια διαδικασία», περιγράφει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ υπαινισσόμενος την πρόταση του σχήματος «Κοπελούζου – Shenhua».
«Ως ΓΕΝΟΠ είμαστε αντίθετοι στην αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος καθώς θεωρούμε ότι δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα της δημόσιας επιχείρησης. Πέραν αυτού, ακόμη και με ένα τέτοιο σενάριο πρέπει να συνυπολογιστούν στη συμφωνία αυτή για παράδειγμα και οι απαλλοτριώσεις εκτάσεων που έχει πληρώσει η ΔΕΗ σε ιδιοκτήτες γης...», συμπληρώνει ο κ. Αδαμίδης.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης