Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall, άνοδος 0,9% για Dow, στο 2,91% το 10ετές ΗΠΑ - Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές

Προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall, άνοδος 0,9% για Dow, στο 2,91% το 10ετές ΗΠΑ - Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές
Κέρδη καταγράφει η Wall Street, προσπαθώντας να ανακάμψει μετά από δύο ημέρες απωλειών
(upd) Ανοδικά κινείται σήμερα (22/2/2018) η Wall Street, προσπαθώντας να ανακάμψει μετά από δύο ημέρες απωλειών, καθώς μετριάζονται οι ανησυχίες για τις αγορές ομολόγων, μία ημέρα μετά την «εκτόξευση» της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σε υψηλά 4ετίας, που πυροδότησαν οι αυξημένες προοπτικές για αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Περί τις 21:00, ο Dow Jones Industrial average ενισχυόταν κατά 0,9% στις 25.017 μονάδες, ενώ προηγουμένως σημείωσε άνοδο έως και 1,4%, ο S&P 500 κατέγραφε κέρδη 0,5% και κινείτο στις 2.713 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,1% υψηλότερα, στις 7.226 μονάδες.
Η Wall Street έκλεισε χθες στο «κόκκινο», στον απόηχο της εκτίναξης της απόδοσης του 10ετους αμερικανικού ομολόγου στο υψηλό 4 ετών του 2,94%, μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed.
Τα πρακτικά ανέφεραν πως η ισχυρότερη του αναμενομένου οικονομική ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, θέτει τις βάσεις για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά το τρέχον έτος, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη ορισμένων για «επιθετικότερη» σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Όπως σημειώνεται, τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ενίσχυση του πληθωρισμού -σε ετήσια σύγκριση- κοντά στον στόχο του 2% εντός του 2018, με σταθεροποίηση γύρω από αυτό το επίπεδο μεσοπρόθεσμα.
Σήμερα ωστόσο, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχωρεί ελαφρώς στο 2,91%.


Την ίδια ώρα, πτώση 1-2 μ.β. καταγράφουν και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη, στον απόηχο και των στοιχείων που έδειξαν μια μεγαλύτερη των εκτιμήσεων υποχώρηση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία για τον Φεβρουάριο του 2018.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε στο 0,70% από 0,75% σήμερα το πρωί.
Ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, James Bullard, έκρουσε σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με το ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων, προειδοποιώντας ότι οι ταχύτερες αυξήσεις θα μπορούσαν να έχουν περιοριστικά αποτελέσματα στην οικονομία.
Το ελληνικό ETF GREK ενισχύεται κατά 2,3%, στα 10,7 δολ.

Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές, καθώς υποχωρούν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Με οριακές μεταβολές έκλεισαν σήμερα (22/2/2018) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ανακάμπτοντας από τις βαριές απώλειες που κατέγραφαν νωρίτερα, καθώς μετριάστηκαν οι ανησυχίες στις αγορές ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ να υποχωρεί από τα υψηλά 4ετίας που «άγγιξε» χθες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,2% στις 380,34 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,07%, στις 12.461,91 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωνε πτώση 0,40%, στις 7.252,39 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,13% υψηλότερα, στις 5.309,23 μονάδες.


Ο κλάδος πρώτων υλών ανέκαμψε πριν το κλείσιμο, τερματίζοντας με οριακές απώλειες 0,04%, καθώς η μετοχή της Anglo American «έσβησε» τις βαριές απώλειες που κατέγραφε από νωρίς και έκλεισε με κέρδη 0,19%.
Η Anglo American ανέφερε μια εντυπωσιακή αύξηση στα καθαρά κέρδη της για το σύνολο του 2017, ανερχόμενα στα 3,17 δισ. δολ. από 1,59 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα, χάρη στην άνοδο των τιμών στα βασικά εμπορεύματα.
Ενδεικτικά, το τελευταίο δωδεκάμηνο οι τιμές για τον χαλκό και τον άνθρακα έχουν ενισχυθεί περίπου 20% και 12,%, αντίστοιχα.
Η Anglo ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα διαθέσει το υψηλότερο μέρισμα από το 2007, ήτοι 1,02 δολάρια ανά μετοχή.
Την ίδια ώρα, σημαντική άνοδο 4,4% κατέγραψε η μετοχή της Barclays, παρά τις ζημιές 1,9 δισ. στερλίνες που ανακοίνωσε για το 2017, από κέρδη 1,6 δισ. ευρώ το 2016, καθώς η βρετανική τράπεζα υπερδιπλασίασε το μέρισμα για το 2018.
Σημειώνεται ότι η Barclays δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ, ενώ τα αποτελέσματά της διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρέθηκαν και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα οποία έδειξαν μια ανησυχία των αξιωματούχων της τράπεζας για το δολάριο, τις προθέσεις των ΗΠΑ και το volatility στο ευρώ.
Όπως προκύπτει από τα πρακτικά, οι αντικρουόμενες δηλώσεις Trump - Mnuchin στο περιθώριο του Νταβός για το δολάριο, προκάλεσαν την ανησυχία του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, την οποία συμμερίζονται και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι.
«Εκφράστηκαν ανησυχίες για τις πρόσφατες δηλώσεις σε διεθνές επίπεδο σχετικά με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και ευρύτερα τις διεθνείς σχέσεις.
Τονίστηκε η σημασία τήρησης των συμφωνηθέντων όσον αφορά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Αυτές οι συμφωνίες αποκλείουν το ενδεχόμενο ανταγωνιστικής υποτίμησης των νομισμάτων», τονίζεται στα πρακτικά της ΕΚΤ.
Στα πρακτικά σημειώνεται επίσης ότι το volalitty στο ευρώ αποτελεί πηγή αβεβαιότητας, η οποία απαιτεί παρακολούθηση.
Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, στα πρακτικά της ΕΚΤ αναφέρεται ότι είναι πολύ νωρίς για αλλαγή στο forward guidance, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει μακριά από τον στόχο του 2%.
Η συζήτηση για τις όποιες αλλαγές σε επιτόκια και QE θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός του α’ τριμήνου του 2018, σύμφωνα με το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Ασία

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (22/2) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από την πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street, λόγω της ανησυχίας για αύξηση επιτοκίων από τη Fed.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 1,07% στις 21.736,44 μονάδες, παρά την άνοδο του αμερικανικού δολαρίου έναντι του γεν.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,12% στις 5.950,90 μονάδες, δεχόμενος ώθηση από την άνοδο στον τραπεζικό και εξορυκτικό κλάδο, ενώ αντίθετα ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά 0,63% στις 2.414,28 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες 1,48% στις 30.965,68 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά 0,49% στις 10.662,38 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 2,17% στις 3.268,56 μονάδες, μετά από μία εβδομάδα αργίας λόγω των εορτασμών του νέου έτους.

Πετρέλαιο

Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο, γυρίζοντας σε θετικό έδαφος μετά τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας (ΕΙΑ), που έδειξαν μια απροσδόκητη πτώση στα εβδομαδιαία αποθέματα πετρελαίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,6 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα έως τις 16 Φεβρουαρίου, έναντι των προβλέψεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για μια αύξηση κατά 1,8 εκατ. βαρέλια.
Περί τις 18:45, η τιμή του αργού ενισχυόταν κατά 1,6%, στα 62,7 δολ. ανά βαρέλι, ενώ του Brent κατέγραφε κέρδη 1,2% και κινείτο στα 66,2 δολ. ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης