Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΟΟΣΑ: Το «τσουνάμι» του χρέους απειλεί τις πλούσιες οικονομίες του πλανήτη

tags :
ΟΟΣΑ: Το «τσουνάμι» του χρέους απειλεί τις πλούσιες οικονομίες του πλανήτη
Η προειδοποίηση για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του δανεισμού αποτελεί στροφή στη στάση του ΟΟΣΑ
Αντιμέτωπες με τη σημαντική πρόκληση της αύξησης του δημοσίου χρέους βρίσκονται οι προϋπολογισμοί των ανεπτυγμένων χωρών, καθώς αυξάνονται τα επιτόκια, προειδοποιεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Τα χαμηλά επιτόκια βοήθησαν στη διατήρηση υψηλών επιπέδων δημοσίου χρέους και δημοσιονομικών ελλειμμάτων από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ωστόσο το σχετικά ευνοϊκό περιβάλλον χρηματοδότησης των κρατικών ομολόγων, ενδεχομένως να μην αποτελεί μόνιμο χαρακτηριστικό των αγορών, σημειώνει ο ΟΟΣΑ.
Η Fatos Koc, επικεφαλής αναλύτρια του ΟΟΣΑ, εφιστά την προσοχή στα περισσότερα μέλη του Οργανισμού, τονίζοντας ότι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες σε συνδυασμό με διαρκή δημοσιονομικά ελλείμματα.
Η προειδοποίηση για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του δανεισμού αποτελεί στροφή στη στάση του ΟΟΣΑ, καθώς τον Νοέμβριο του 2017 ο Οργανισμός είχε ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης στη δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να δοθεί ώθηση.
Ωστόσο σύμφωνα με την Koc ,η σοφία της χρήση δημοσιονομικών μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας εξαρτάται από τη δημοσιονομική θέση κάθε χώρας ξεχωριστά, για αυτό είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ισχυρές δημοσιονομικές ρίζες σε περιόδους θετικές για την οικονομία.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης