Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Shanghai Composite της Κίνας «γλίτωσε» το sell off επειδή… έκλεισε τη διαπραγμάτευση του VIX

Ο Shanghai Composite της Κίνας «γλίτωσε» το sell off επειδή… έκλεισε τη διαπραγμάτευση του VIX
Ακριβώς όπως ο US VIX, ο δείκτης μεταβλητότητας SSE 50 είναι ο πιο ευρέως ακολουθούμενος δείκτης κινεζικού επενδυτικού άγχους
Ενώ οι διεθνείς αγορές «καλύφθηκαν» με "κόκκινο" το τελευταίο 24ωρο, ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας ανέκαμψε, σημειώνοντας κέρδη της τάξεως του 2,2%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό έγινε για δύο λόγους:
i) η καθυστερημένη αντίδραση της αγοράς μετά από 5 ημέρες αργιών και
ii) την καταστολή σε οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει μεταβλητότητα, όπως ένας υψηλός VIX για παράδειγμα.
Έτσι, όπως και στις 24 Αυγούστου του 2015, όταν η αμερικανική αγορά κατέρρευσε, ο VIX σύντομα «έμεινε εκτός σύνδεσης», καθώς οι εντολές εισόδου ήταν τεράστιες.
Τότε η Κίνα αποφάσισε επίσης να σταματήσει την ενημέρωση της τοπικής έκδοσης του δείκτη VIX, κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα για την αποθάρρυνση της κερδοσκοπίας σε επιλογές που συνδέονται με μετοχές.
Όπως ανέφερε για πρώτη φορά η Bloomberg, ο κρατικός δείκτης χρεογράφων της Κίνας δεν δημοσίευσε την τιμή για το δείκτη μεταβλητότητας SSE 50 ETF στην ιστοσελίδα του.
Δεν είναι σαφές πότε θα ξαναρχίσει τη διαπραγμάτευση ο δείκτης.
Ακριβώς όπως ο US VIX, ο δείκτης μεταβλητότητας SSE 50 είναι ο πιο ευρέως ακολουθούμενος δείκτης κινεζικού επενδυτικού άγχους.
Το πρόβλημα είναι επειδή, όπως ακριβώς και ο VIX, ο δείκτης διπλασιάστηκε σε διάστημα μερικών ημερών νωρίτερα αυτό το μήνα.
Και το τελευταίο πράγμα που θέλει το Πεκίνο είναι οι νευρικοί επενδυτές να πιστεύουν ότι οι άλλοι επενδυτές είναι νευρικοί... και να αρχίσουν τις "τυφλές" πωλήσεις.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η απόφαση να σταματήσει η δημοσίευση του δείκτη αποτελεί μέρος μιας ευρείας προσπάθειας από τους Κινέζους αξιωματούχους να περιορίσουν την αναταραχή στην αγορά.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης