Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι 6 άξονες του clean exit: 15ετές bonus στο χρέος, "καθαρά" stress tests με ΑΜΚ το 2019, αναβάθμιση σε ΒΒ, πρόωρες εκλογές

tags :
Οι 6 άξονες του clean exit: 15ετές bonus στο χρέος,
Εάν αυτές οι 6 παράμετροι επιβεβαιωθούν τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προκηρύξει εκλογές Φθινόπωρο του 2018 και όχι Καλοκαίρι του 2019 εκμεταλλευόμενη και την υπόθεση Novartis εάν όντως προκύψουν στοιχεία καθώς η υπόθεση είναι διάτρητη.
Παρά την έντονη διχογνωμία και σύγκρουση διαφορετικών στρατοπέδων για την επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο της Ελλάδος…οι εξελίξεις φαίνεται να παίρνουν μια συγκεκριμένη τροπή απομακρύνοντας το σενάριο της πιστωτικής γραμμής και φέροντας πιο κοντά το σενάριο της καθαρής εξόδου.
Οι 6 άξονες που θα διαμορφώσουν το πλαίσιο για την καθαρή έξοδο προϋποθέτουν

1)Να δοθεί λύση για το χρέος και όπως έχει τονιστεί θα υπάρξει 15ετής επιμήκυνση του χρέους αλλά θα είναι ιμιτασιόν καθώς στο μεσοδιάστημα θα υπάρξουν κάποιες πληρωμές.

2)Θα υπάρξουν καθαρά stress tests αν και μέρος του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών πιέζει να υπάρξει μια Ιφιγένεια στο ελληνικό banking.
Το βασικό σενάριο πάντως είναι οι τράπεζες να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου το 2019 για να στηρίξουν την ανάπτυξη και κυρίως για να καθαρίσουν τα προβληματικά τους χαρτοφυλάκια.

3)Οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ- ή BB κατά την τελική φάση εξόδου της Ελλάδος από τις αγορές.
Η μεθοδευμένη αναβάθμιση της Ελλάδος από την Moody’s αυτό τον σκοπό είχε να πλησιάσει η Ελλάδα την βαθμολογία BB- ή BB.
Η βαθμολογία αυτή δεν καθιστά την Ελλάδα investment grade αλλά σίγουρα ελαχιστοποιεί την διαφορά από το να εμφανίσει η χώρα επενδυτική βαθμίδα δηλαδή ΒΒΒ- και υψηλότερα.

4)Θα δημιουργηθεί capital buffer 18 με 20 δισεκ. εκ των οποίων ήδη τα 4,5 δισεκ. έχουν συγκεντρωθεί.
Ο ESM θα εισφέρει 9 με 10 δισεκ. και απαιτούνται άλλα 4 με 6 δισεκ. που θα βρεθούν από άλλες δύο δημοπρασίες ή άλλη μια δημοπρασία ομολόγων.

5)Απαιτούνται καθαρά stress tests για τις τράπεζες.
Το bankingnews έχει αποκαλύψει την διάσταση απόψεων και στρατηγικής του SSM – EKT για τις ελληνικές τράπεζες.
Η Nouy η επικεφαλής που αποχωρεί τέλη του 2018 θέλει οι τράπεζες να εξέλθουν του 3ου μνημονίου πλήρως εξυγιασμένες, δέχεται το σενάριο του ΔΝΤ.
Οι Γερμανοί δεν θέλουν τραπεζικό πρόβλημα γιατί θέλουν καθαρή έξοδο της Ελλάδος, δεν θέλουν να ασχοληθούν άλλη φορά με την Ελλάδα.
Τα stress tests θα είναι πολιτικά όχι τεχνοκρατικά και με βάση ένα μέτριο σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες, τα περνάνε και οι ΑΜΚ οι αυξήσεις κεφαλαίου θα υλοποιηθούν το 2019.

6)Η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει να πάρει είτε μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% στο 2,8% είτε να μετατεθεί η μείωση των συντάξεων το 2019 για το 2020.

Εάν αυτές οι 6 παράμετροι επιβεβαιωθούν τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προκηρύξει εκλογές Φθινόπωρο του 2018 και όχι Καλοκαίρι του 2019 εκμεταλλευόμενη και την υπόθεση Novartis εάν όντως προκύψουν στοιχεία καθώς η υπόθεση είναι διάτρητη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης