Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» για τη Novartis - Η προανακριτική και οι κατηγορίες κατά της κυβέρνησης

tags :
Συνεχίζεται ο «πόλεμος» για τη Novartis - Η προανακριτική και οι κατηγορίες κατά της κυβέρνησης
Στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής παραπέμπονται και τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση της Novartis
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται και σήμερα (22/2/2018) ο πόλεμος κυβέρνησης αντιπολίτευσης σχετικά με την υπόθεση της Novartis.
Τόσα τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι κάνουν λόγο για συντριπτική ήττα του Αλέξη Τσίπρα ενώ τον κατηγορούν ότι ενδιαφέρεται μόνο να ρίξει σκιές στους αντιπάλους του.
Θέση πήρε και ο πρώην πρόεδρος των Πρασίνων, γνωστός για την αποκάλυψη μεγάλων σκανδάλων, Daniel Cohn-Bendit, ο οποίος εκτίμησε ότι το σκάνδαλο μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές.
Ειδικότερα αναφερόμενος στην εξέλιξη που θα μπορούσε να λάβει η υπόθεση ο ίδιος προέβλεψε ότι θα μπορούσε να επωφεληθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς παρουσιάζεται ως ο «μόνος καθαρός», κάτι που θα μπορούσε να τον οδηγήσει ίσως σε εκλογές.

Αβραμόπουλος: Είμαι αποφασισμένος να δικαιωθώ

«Είμαι αποφασισμένος να δικαιωθώ, ξεκάθαρα και χωρίς να μείνει καμία σκιά» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Από τη Νέα Υόρκη, όπου έχει συναντήσεις με την ηγεσία του ΟΗΕ, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι «τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η Δικαιοσύνη, την οποία εμπιστεύομαι πλήρως και στην οποία από τη πρώτη στιγμή προσέφυγα».
Σχολιάζοντας την απόφαση της Βουλής, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος, σημείωσε ότι «Η κυβερνητική πλειοψηφία με την Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, απεφάσισε την σύσταση επιτροπής για την Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, οι εργασίες της οποίας πρέπει να ολοκληρωθούν σε ένα μήνα από την σύσταση της.
Είναι προφανές ότι δεν θα διερευνήσει απολύτως τίποτα, σε έναν μόνο μήνα και απλώς θα επιχειρήσει να συντηρήσει το σχέδιο διασυρμού και κατασυκοφάντησης πολιτικών προσώπων με τους προστατευόμενους ψευδομάρτυρες με την κουκούλα, που άρχισε με τη διαβίβαση του φακέλου στην Βουλή και την χθεσινή συζήτηση, στην οποία οι σκοπιμότητες ήταν αποκαλυπτικές».

Γεωργιάδης: Η σκευωρία έπεσε παντελώς

Την θέση ότι έπεσε παντελώς η σκευωρία της κυβέρνησης κατά των 10 εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «από κατηγορούμενοι γίναμε κατήγοροι».
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι έστησε την υπόθεση με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Λοβέρδος: Συντριπτική η ήττα του Τσίπρα στη Βουλή

Την εκτίμηση πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπέστη συντριπτική ήττα χθες (21/2/2018) στη Βουλή με αφορμή την υπόθεση της Novartis διατύπωσε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος επιτέθηκε με ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του πρωθυπουργού.
Σε δηλώσεις του στο Θέμα Fm ο κ.Λοβέρδος έκανε λόγο για συντριπτική ήττα για τον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας πως είναι η πρώτη τόσο μεγάλη ήττα από τον Ιανουάριο του 2015, ενώ επανέλαβε τον χαρακτηρισμό αρχισυμμορίτη για τον πρωθυπουργό.
«Όταν ο ενορχηστρωτής είναι ένας άνθρωπος που κοιτάει ψήφους αδιαφορώντας ότι τσαλακώνει ανθρώπους, ήμουν ακριβοδίκαιος.
Είναι αρχισυμμορίτης και έχει χαρακτηριστικά παλιανθρώπου θα γράψει η ιστορία γιατί μαζεύει ψηφαλάκια πατώντας επάνω στην τιμή μας.
Οι υπαρχηγοί σε αυτή τη συμμορία είναι 5-6 άτομα» υποστήριξε ο κ.Λοβέρδος, ο οποίος προανήγγειλε και νέες μηνύσεις.
«Πέραν των μηνύσεων κατά των ψευδομαρτύρων έπεται δεύτερος γύρος μηνύσεων με τα ονόματά τους.
Θα χτυπήσω στην καρδιά της υπόθεσης» υπογράμμισε ο κ.Λοβέρδος.

Κουρουμπλής: Δεν έχω καμία σχέση με τη Novartis

Δεν έχω καμία σχέση με την υπόθεση της Novartis υποστήριξε ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, υπογραμμίζοντας ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τον έβαλαν στο κάδρο.
«Καμία σχέση δεν έχει το όνομα μου με τη δικογραφία της Novartis.
Επέλεξε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να βάλει στο τραπέζι και στο κάδρο εμένα.
Εξήγησα τι έκανα και αυτό που λένε ότι δεν έκανα.
Στη δικογραφία δεν αναφέρεται το όνομα μου.
Καμία σχέση δεν έχει το όνομα μου με τη δικογραφία της Novartis.
Απλώς ήρθε μαζί και η μηνυτήρια αναφορά τριών συναδέλφων και υπονοούνται τα ονόματα των υπουργών που ήταν το 2015.
Είναι αστειότητες όσα λέγονται» υποστήριξε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Κουρουμπλής, ο οποίος σημείωσε και ποιο ήταν το λάθος που έκαναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατά την χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση στη Βουλή.

Κουτρουμάνης: Απέδειξα στη Βουλή ότι οι εις βάρος μου κατηγορίες είναι εντελώς γελοίες

Την θέση ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή απέδειξε ότι εις βάρος του κατηγορίες για εμπλοκή στην υπόθεση της Novartis είναι εντελώς γελοίες διατύπωσε ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης.
«Εξήγησα και απέδειξα στη Βουλή ότι η μαρτυρία προς το πρόσωπό μου που περιγράφεται στη δικογραφία είναι εντελώς γελοία» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Κουτρουμάνης, ο οποίος αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι προχώρησε σε αναδίπλωση μιλώντας για πολιτικές ευθύνες.

Ποτάμι για Novartis: Δεν την ενδιαφέρει την κυβέρνηση η αλήθεια, αλλά οι σκιές σε βάρος των αντιπάλων της

Την θέση ότι την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει η αλήθεια αλλά να δημιουργήσει σκιές σε βάρος των αντιπάλων της διατύπωσε το Ποτάμι με αφορμή την υπόθεση της Novartis.
«Η κυβερνητική πλειοψηφία επιβεβαιώνει πλήρως όσα καταγγείλαμε χθες στη Βουλή.
Με το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο του ενός μήνα που έθεσε στην προανακριτική, αποδεικνύει ότι αυτό που την ενδιαφέρει δεν είναι η αναζήτηση της αλήθειας, αλλά οι σκιές σε βάρος των αντιπάλων της και οι φωτογραφίες για τα προεκλογικά της φυλλάδια.
Γιατί δεν δίνεται στην προανακριτική το περιθώριο να ψάξει;
Πώς θα προλάβει σε έναν μήνα να εξετάσει 10 πρόσωπα;
Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιδιώκουν ένα επικοινωνιακό show και προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από την παραγραφή, ώστε να υπάρξει πλήρης συσκότιση.
Εμάς μας ενδιαφέρει η αλήθεια.
Επιμένουμε να ζητάμε πλήρη διερεύνηση και για όσο χρόνο θα χρειαστεί» αναφέρει στην ανακοίνωση του το Ποτάμι.

Χρηστίδης για Novartis: Πολιτικές ευθύνες υπάρχουν στη διακυβέρνηση Καραμανλή την περίοδο 2004 - 2009

Την θέση ότι υπάρχει οικονομικό σκάνδαλο όσον αφορά τη Novartis και ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες που θα πρέπει να αναζητηθούν την περίοδο 2004 -2009, τη διακυβέρνηση Καραμανλή διατύπωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Π. Χρηστίδης.
«Η μεγάλη μας ανησυχία είναι να φύγουν όλες οι σκιές.
Να αποκατασταθεί πλήρως το κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην υπόθεση.
Και φυσικά, εάν σε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν βάλει το χέρι στο μέλι να τιμωρηθούν γι αυτό.
Δίχως αμφιβολία υπάρχει ένα οικονομικό σκάνδαλο που αφορά την φαρμακευτική εταιρία Novartis, αυτό είναι κάτι που διεθνώς έχει αποδειχτεί.
Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι πως ο κ. Τσίπρας δεν είπε ποιος διόγκωσε την φαρμακευτική δαπάνη και την έφτασε σχεδόν στα 5,5 δις ευρώ το 2009.
Και δεν είναι άλλος από τον κ. Καραμανλή.
Δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας να ζητά πολιτική ευθύνη από αυτούς που μείωσαν τη φαρμακευτική δαπάνη -και αναφέρομαι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου- και να μην ονοματίζει ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι της συγκεκριμένης περιόδου» τόνισε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 Fm» ο κ.Χρηστίδης.
«Ξέρουμε ποιοι έχουν τις πολιτικές ευθύνες.
Το ξέρει όλη η Ελλάδα.
Είναι η περίοδος 2004 - 2009.
Από τότε που την ρίξαμε εμείς τη φαρμακευτική δαπάνη δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ» τόνισε ο κ.Χρηστίδης, ο οποίος έκανε λόγο για πολύ μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ κατά την χθεσινή διαδικασία στη Βουλή.

Σπυράκη: Πληγωμένη θεσμικά και πολιτικά η πατρίδα από την υπόθεση της Novartis

Η Πατρίδα βγήκε πολιτικά και θεσμικά πληγωμένη από όσα εκτυλίχθηκαν χθες στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis υποστήριξε η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.
«Πληγωμένη απ’ όλη αυτή την κατάσταση βγήκε τελικά η Πατρίδα.
Και βγήκε θεσμικά πληγωμένη» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθήνα 9,84 η κα.Σπυράκη, η οποία υποστήριξε ότι η πατρίδα «βγήκε και πολιτικά πληγωμένη».
«Βγήκε πολιτικά πληγωμένη γιατί οι αντιθέσεις και η σφοδρότητα της σύγκρουσης της οποίας όλοι γίναμε μάρτυρες δεν βοηθάνε καθόλου να επιστρέψει η Πατρίδα στην κανονικότητα.
Βγαίνουμε όλοι ζημιωμένοι διότι μας βλέπουν.
Οι εταίροι μας βλέπουν, οι πιστωτές μας βλέπουν, οι πιθανοί επενδυτές μας βλέπουν, όπως και εκείνοι που επιβουλεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα» τόνισε η εκπρόσωπος της ΝΔ.

Η απόφαση για την προανακριτική

Στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής παραπέμπονται και τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση της Novartis όπως αποφάσισε κατόπιν μιας μαραθώνιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας η Βουλή.
Τα αποτελέσματα της μυστικής ψηφοφορίας γνωστοποίησε λίγο μετά τις 05:30 τα ξημερώματα ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι γίνεται δεκτή η πρόταση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διότι συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών που προβλέπεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 155 του Κανονισμού της Βουλής για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και για τους οκτώ πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιώργο Κουτρουμάνη.
Συνολικά ψήφισαν 218 βουλευτές.
Αναλυτικότερα παραπέμπονται οι:
1. Δημήτρης Αβραμόπουλος: 218 ψήφισαν - 192 έγκυρα, 26 άκυρα - 188 υπερψήφισαν, 4 παρών
2. Ευάγγελος Βενιζέλος: 217 ψήφισαν - 191 έγκυρα, 26 άκυρα - υπερψήφισαν 185, παρών 6
3. Άδωνις Γεωργιάδης: 218 ψήφισαν - 192 έκγυρα, 26 άκυρα - υπερψήφισαν 186, παρών 6
4. Γιώργος Κουτρουμάνης: 217 ψήφισαν - 192 έγκυρα, 25 άκυρα - 180 υπερψήφισαν, 1 καταψήφισε, 11 παρών
5. Ανδρέας Λοβέρδος: 217 ψήφισαν - 190 έγκυρα, 27 άκυρα - υπερψήφισαν 186, παρών 4
6. Ανδρέας Λυκουρέντζος: 218 ψήφισαν - 190 έγκυρα, 28 άκυρα - 180 υπερψήφισαν, 2 καταψήφισαν, 8 παρών
7. Παναγιώτης Πικραμμένος: 218 ψήφισαν - 180 έγκυρα, 28 άκυρα - 170 υπερψήφισαν, 8 καταψήφισαν, 12 παρών
8. Μάριος Σαλμάς: 218 ψήφισαν - 19 έγκυρα, 26 άκυρα - υπερψήφισαν 159, καταψήφισαν 17, 16 παρών
9. Αντώνης Σαμαράς: 218 ψήφισαν - 191 έγκυρα, 27 άκυρα - 182 υπερψήφισαν, 3 καταψήφισαν, 6 παρών
10. Γιάννης Στουρνάρας: 218 ψήφισαν - 19 έγκυρα, 28 άκυρα - 182 υπερψήφισαν, 2 καταψήφισαν, 6 παρών

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης