Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ακόμα πιο κοντά στην προεδρία της ΕΚΤ ο Weidmann - Θα αλλάξει την πολιτική του Draghi;

Ακόμα πιο κοντά στην προεδρία της ΕΚΤ ο Weidmann - Θα αλλάξει την πολιτική του Draghi;
Η θητεία του Mario Draghi στην προεδρία της ΕΚΤ ολοκληρώνεται το Φθινόπωρο του 2019
Ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές της πολιτικής του επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi, ο Jens Weidmann (Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης), αναδεικνύεται σε φαβορί για την προεδρία της ευρωτράπεζας, όταν η θητεία του Draghi λήξει το φθινόπωρο του 2019.
Μάλιστα, το σενάριο αυτό ενισχύθηκε αφού ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Luis de Guindos, εξασφάλισε την έγκριση του Eurogroup για να αναλάβει την αντιπροεδρία της ΕΚΤ.
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, έχει «ανοίξει» η συζήτηση για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και συγκεκριμένα για την κατάργηση του QE και την πορεία των επιτοκίων.
Έτσι αν και η πολιτική Draghi δεν αναμένεται να αλλάξει μέχρι το τέλος της θητείας τον Οκτώβριο του 2019, το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει στη συνέχεια.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, ο Weidmann αναμένεται να δώσει έναν πιο hawkish τόνο στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.
Εξάλλου, μιλώντας πρόσφατα σε ένα συνέδριο στη Φρανκφούρτη, ο Weidmann τόνισε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να περιορίσει το κολοσσιαίο πρόγραμμα αγορών ομολόγων μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, παρά το ισχυρότερο ευρώ και την αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές.
«Δεν φαίνεται να είναι αναγκαίες σημαντικές καθαρές αγορές assets μετά το ποσό που έχει ήδη ανακοινωθεί», εφόσον η οικονομική ανάπτυξη «συνεχίσει να κινείται σύμφωνα με τις προβλέψεις» είχε δηλώσει.
Επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων με ρυθμό τα 30 δισ. ευρώ το μήνα «μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί», ενώ ο Mario Draghi έχει αφήσει να εννοηθεί ότι το πρόγραμμα δεν θα τερματιστεί απότομα.
Από την πλευρά του, ο Weidmann δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραταθεί για λίγο το πρόγραμμα.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης ενδεχομένως να είναι πλέον πιο προηγμένη απ’ ό,τι ήταν η αμερικανική οικονομία το 2014, όταν η Federal Reserve ξεκίνησε να συρρικνώνει το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Έτσι ο κίνδυνος γρηγορότερης ομαλοποίησης των επιτοκίων και κατάργησης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έχει αυξηθεί.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της UBS, Ricardo Garcia, «η διοίκηση Weidmann θα προχωρήσει σε ταχύτερη επιστροφή των επιτοκίων στην κανονικότητα, θα στηρίξει το ευρώ και θα ασκήσει πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων».
Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης άλλωστε ανήκει σε μια διαφορετική σχολή σκέψης εκφράζοντας τις πιο επιτυχημένες και δυναμικές οικονομίες.
Στο πλαίσιο είναι αμφίβολο εάν θα δώσει τις αναγκαίες ευκαιρίες με την πολιτική που θα ακολουθήσει στις χώρες, όπως η Ελλάδα, που έχουν μείνει πιο πίσω.
«Η επιλογή του αντιπροέδρου κατά την άποψή μας θα έχει σαφείς επιπτώσεις στην επιλογή του προέδρου της ΕΚΤ το 2019» ανέφερε σε πρόσφατη ανάλυση του ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος για τη Γερμανία στην ING, ενώ πρόσθεσε «με έναν Ισπανό αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, θα αυξηθούν οι πιθανότητες για τον πρόεδρο της Bundesbank Jens Weidmann να αναλάβει τη θέση του Mario Draghi στα τέλη του 2019».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης