Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές, καθώς υποχωρούν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές, καθώς υποχωρούν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων
Με οριακές μεταβολές έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς μετριάστηκαν οι ανησυχίες στις αγορές ομολόγων
Με οριακές μεταβολές έκλεισαν σήμερα (22/2/2018) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ανακάμπτοντας από τις βαριές απώλειες που κατέγραφαν νωρίτερα, καθώς μετριάστηκαν οι ανησυχίες στις αγορές ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ να υποχωρεί από τα υψηλά 4ετίας που «άγγιξε» χθες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,2% στις 380,34 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,07%, στις 12.461,91 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωνε πτώση 0,40%, στις 7.252,39 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,13% υψηλότερα, στις 5.309,23 μονάδες.


Ο κλάδος πρώτων υλών ανέκαμψε πριν το κλείσιμο, τερματίζοντας με οριακές απώλειες 0,04%, καθώς η μετοχή της Anglo American «έσβησε» τις βαριές απώλειες που κατέγραφε από νωρίς και έκλεισε με κέρδη 0,19%.
Η Anglo American ανέφερε μια εντυπωσιακή αύξηση στα καθαρά κέρδη της για το σύνολο του 2017, ανερχόμενα στα 3,17 δισ. δολ. από 1,59 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα, χάρη στην άνοδο των τιμών στα βασικά εμπορεύματα.
Ενδεικτικά, το τελευταίο δωδεκάμηνο οι τιμές για τον χαλκό και τον άνθρακα έχουν ενισχυθεί περίπου 20% και 12,%, αντίστοιχα.
Η Anglo ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα διαθέσει το υψηλότερο μέρισμα από το 2007, ήτοι 1,02 δολάρια ανά μετοχή.
Την ίδια ώρα, σημαντική άνοδο 4,4% κατέγραψε η μετοχή της Barclays, παρά τις ζημιές 1,9 δισ. στερλίνες που ανακοίνωσε για το 2017, από κέρδη 1,6 δισ. ευρώ το 2016, καθώς η βρετανική τράπεζα υπερδιπλασίασε το μέρισμα για το 2018.
Σημειώνεται ότι η Barclays δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ, ενώ τα αποτελέσματά της διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρέθηκαν και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα οποία έδειξαν μια ανησυχία των αξιωματούχων της τράπεζας για το δολάριο, τις προθέσεις των ΗΠΑ και το volatility στο ευρώ.
Όπως προκύπτει από τα πρακτικά, οι αντικρουόμενες δηλώσεις Trump - Mnuchin στο περιθώριο του Νταβός για το δολάριο, προκάλεσαν την ανησυχία του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, την οποία συμμερίζονται και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι.
«Εκφράστηκαν ανησυχίες για τις πρόσφατες δηλώσεις σε διεθνές επίπεδο σχετικά με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και ευρύτερα τις διεθνείς σχέσεις.
Τονίστηκε η σημασία τήρησης των συμφωνηθέντων όσον αφορά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Αυτές οι συμφωνίες αποκλείουν το ενδεχόμενο ανταγωνιστικής υποτίμησης των νομισμάτων», τονίζεται στα πρακτικά της ΕΚΤ.
Στα πρακτικά σημειώνεται επίσης ότι το volalitty στο ευρώ αποτελεί πηγή αβεβαιότητας, η οποία απαιτεί παρακολούθηση.
Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, στα πρακτικά της ΕΚΤ αναφέρεται ότι είναι πολύ νωρίς για αλλαγή στο forward guidance, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει μακριά από τον στόχο του 2%.
Η συζήτηση για τις όποιες αλλαγές σε επιτόκια και QE θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός του α’ τριμήνου του 2018, σύμφωνα με το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατώτερη των αρχικών εκτιμήσεων αποδείχθηκε η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας για το τέταρτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, γεγονός που αφήνει πίσω τη Βρετανία σε σύγκριση με τις υπόλοιπες δυνάμεις παγκοσμίως ως προς την ανάπτυξη.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της χώρας επεκτάθηκε κατά 0,4% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2017, έναντι 0,5% των αρχικών εκτιμήσεων, με τη διακοπή λειτουργίας του αγωγού Forties στη Βόρεια Θάλασσα να προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου απ' ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Παράλληλα, η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ υποχώρησε στο 1,6% από 2% προηγουμένως, ενώ η ανάπτυξη για το σύνολο του 2017 διαμορφώθηκε στο 1,7% έναντι 1,8% των αρχικών εκτιμήσεων.
Στη Γερμανία, πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων κατέγραψε τον Φεβρουάριο του 2018 ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, που καταρτίζει το ινστιτούτο Ifo, παραμένοντας, ωστόσο, σε υψηλό επίπεδο, σε μια ένδειξη ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία οδεύει προς σταθερή ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο δείκτης Ifo, που βασίζεται σε μηνιαία έρευνα με δείγμα περίπου 7.000 επιχειρήσεις, υποχώρησε στις 115,4 μονάδες από τις 117,6 μονάδες του Ιανουαρίου.
Οικονομολόγοι ανέμεναν κατά μέσο όρο ο δείκτης να υποχωρήσει στις 117,0 μονάδες.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης