Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Παπαϊωάννου (Fast Finance AΕΠΕΥ): Αναβαθμίσεις και αναβαθμίσεις – Μια ματιά στις αγορές

Παπαϊωάννου (Fast Finance AΕΠΕΥ): Αναβαθμίσεις και αναβαθμίσεις – Μια ματιά στις αγορές
Παρά την αναβάθμιση κατά 2 κλίμακες, η αξιολόγηση παραμένει χαμηλότερη των άλλων οίκων
Η αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s, αν και αιφνιδίασε ως προς τον χρόνο της, ήταν αναμενόμενη από την αγορά σε μετέπειτα χρόνο, αφού ουσιαστικά ακολούθησε τις αναβαθμίσεις άλλων οίκων αξιολόγησης.
Παρά την αναβάθμιση κατά 2 κλίμακες, η αξιολόγηση παραμένει χαμηλότερη των άλλων οίκων.
Αποκαλύπτει δε, συνδυαζόμενη και με όσες έγιναν πρόσφατα:

- την πρόθεση υποβοήθησης της Ελληνικής οικονομίας στην επικείμενη έξοδο της (καθαρή, υβριδική ή όπως άλλως ονομαστεί).
- και την πρόθεση των δανειστών, για μια νέα ενδιάμεση διευθέτηση του Ελληνικού χρέους, με μείωση επιτοκίων, αναδιάταξη λήξεων (reprofiling) και περίοδο χάριτος.

Η αγορά ομολόγων αντέδρασε θετικά, με αποκλιμάκωση των αποδόσεων σε όλες τις σειρές, κυρίως στις κοντινές λήξεις, αλλά όχι στα προηγούμενα χαμηλά επίπεδα που είδαμε πριν την έκδοση του 7-ετους ομολόγου.
Υπενθυμίζουμε ότι και μετά τις πρόσφατες αναβαθμίσεις τα Ελληνικά κρατικά ομόλογα συνεχίζουν να κατατάσσονται ως (junk bonds) και απέχουν από την κατηγορία (investment grade) επενδυτικά επιλέξιμα, 3-6 βαθμίδες, ανάλογα με τον εκάστοτε οίκο αξιολόγησης…
Ακολουθεί διάγραμμα του 10-ετους Ελληνικού ομολόγου, του οποίου οι αποδόσεις συσσωρεύουν μεταξύ 4,50% & 4,20%.
Εκτιμούμε ότι τα χαμηλά για το 2018 τα είδαμε πριν την εκδοση του 7-ετους ομολόγου. Διάσπαση του 4,50% οδηγει σε στοχους πέριξ του 5%.  



Όμως οι εγγενείς αδυναμίες που τόσα χρόνια ταλαιπωρούν την Ελληνική οικονομία, παρά την προσπάθεια ωραιοποίησης που γίνεται, παραμένουν.
Ως βασικότερες αξιολογούνται:

- Η ανάγκη για επίτευξη υψηλών πολυετών πλεονασμάτων άνω του 3,5%.
- Η υπερφορολόγηση και  η πολυετή κόπωση, έχοντας επιφέρει μείωση στα φορολογικά έσοδα.
- Αλλά και η συνεχιζόμενη αύξηση του κράτους μετά από 8 χρόνια κρίσης.
Αυτά τα στοιχεία αναδεικνύει σε έκθεση της και η Citi, μειώνοντας τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη πέριξ του 1,2% για την επόμενη διετία..
Βέβαια κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τις επιπτώσεις που θα έχει στην Ελληνική οικονομία και στην καμπύλη επιτοκίων, η πρόσφατη πολιτική όξυνση, αλλά και η συνεχιζόμενη προκλητικότητα των γειτόνων εξ Ανατολών (και όχι μόνο).
Αν δε η αναταραχή στις αγορές, κυρίως τις ομολογιακές ενταθεί, τότε η διαχείριση της κατάστασης θα γίνει ακόμα δυσκολότερη…  
Στην χρηματιστηριακή αγορά η αναβάθμιση  δεν έδωσε κάτι παραπάνω από μια μικρή αναμενόμενη αντίδραση, μετά την διόρθωση των τελευταίων ημερών.
Εξάλλου όπως είχαμε αναφέρει και σε πρόσφατα σχόλια, οι αποτιμήσεις αρκετών εταιριών δεν μπορούν χαρακτηριστούν πλέον φθηνές ή ευκαιρίες, ως αναφορά τα θεμελιώδη μεγέθη τους και θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε τα ratio με βάση τις νέες αποτιμήσεις, αλλά και τα εκτιμώμενα κέρδη του 2017.
Ο τραπεζικός κλάδος και ο δείκτης τραπεζών, παρά την χθεσινή του αντίδραση, συσσωρεύει  σε στενό εύρος τιμών μεταξύ 900 και 1000 μονάδων και μόνο η διάσπαση αυτών των επιπέδων θα ξεκαθαρίσει την συνέχεια.
Η αποστολή στοιχείων από τις Ελληνικές τράπεζες στις 28/2, προς την ΕΚΤ και τον SSM, η εξέλιξη των stress tests και η ανάγκη για πιθανές αυξήσεις κεφαλαίου, θα κρατήσει υψηλά την μεταβλητότητα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου.  

Ακολουθεί διάγραμμα του Δείκτη Τραπεζών.


 
Ο Γενικός δείκτης τεχνικά μόνο διάσπαση της αντίστασης των  860 μον. αναιρεί το καθοδικό σενάριο και μας οδηγεί ξανά πέριξ των 900 -920 μον.
Τυχόν εξέλιξη του καθοδικού σεναρίου δίνει στόχους πέριξ των 780 -770 μον.

Ακολουθεί σχετικό διάγραμμα.



Αντίστοιχα αποτυχία διάσπασης των 2203 μον. του Δείκτη FTSE, μεγαλώνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση  των  2070 μον., με τελικό στόχο εκπλήρωσης τις 2030-2020 μον. και 1970 μονάδες.

Ακολουθεί σχετικό διάγραμμα.



Το τελευταίο διάστημα έχουμε επιστήσει  ιδιαίτερη προσοχή για το Διεθνές περιβάλλον, όπου παρατηρούνται φαινόμενα κόπωσης στης αγορές μετοχών και ομολόγων.
Αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού μπορεί να δημιουργήσει αστάθεια στις αγορές και σε συνδυασμό με ένα περίεργο – αντισυστημικό αποτέλεσμα στις Ιταλικές εκλογές (4/3/18), μπορούν να εκτινάξουν την μεταβλητότητα και την ανησυχία των αγορών.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον την αντίδραση των αγορών (επιτοκιακή απόδοση), μετά την άντληση 258 δισεκατομμυρίων  δολαρίων  βραχυχρόνιου και μεσοχρόνιου αμερικανικού χρέους που ολοκληρώνεται αργά σήμερα.

Ακολουθεί διάγραμμα του 10-ετους Αμερικάνικού ομολόγου.



Διάσπαση του επιπέδου 3% οδηγεί σε στόχους πέριξ του 4% και αυξάνει την αβεβαιότητα στις Διεθνείς αγορές.
Επιστροφή των αποδόσεων κάτω του 2,40% ακυρώνει την ανοδική τάση πού έχει δημιουργηθεί.
Η πρόσφατη εκτίναξη του φόβου (VIX), η αύξηση της διακύμανσης στο Αμερικανικό χρηματιστήριο, αλλά και τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται μας προϊδεάζουν ότι βρισκόμαστε στο τέλος του ανοδικού κύκλου και όσο πλησιάζουμε  στο 2ο τρίμηνο, με την ολοκλήρωση των εταιρικών αποτελεσμάτων, οι κίνδυνοι μεγαλώνουν.    
Συμπερασματικά, θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, να μην παρασυρόμαστε σε αψυχολόγητες αγορές και να ακολουθούμε τις προεπιλεγμένες  στρατηγικές μας, ειδικά αν αφορούν “στρατηγικές profit taking” σε συγκεκριμένους στόχους.
Τυχόν διορθώσεις σε προηγούμενες σημαντικές αντιστάσεις, για εταιρίες με καλά θεμελιώδη μεγέθη, θα πρέπει να εκλαμβάνονται σαν ευκαιρίες αγορών,  με χρήση stop loss και πάντα με διαχείριση θέσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις διαμορφούμενες διεθνείς συγκυρίες .…

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
Msc Banking & Finance

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης