Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτές τάσεις στη Wall Street - Τέταρτη πτωτική συνεδρίαση για Nasdaq - Στο 2,91% το 10ετές ΗΠΑ

tags :
Μεικτές τάσεις στη Wall Street - Τέταρτη πτωτική συνεδρίαση για Nasdaq - Στο 2,91% το 10ετές ΗΠΑ
Μεικτές τάσεις στη Wall Street – Τέταρτη πτωτική συνεδρίαση για Nasdaq - Στο 2,91% το 10ετές ΗΠΑ
Μεικτές τάσεις επικράτησαν σήμερα (22/2/2018) στη Wall Street, στην προσπάθεια να ανακάμψει μετά από δύο ημέρες απωλειών, καθώς μετριάζονται οι ανησυχίες για τις αγορές ομολόγων, μία ημέρα μετά την «εκτόξευση» της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σε υψηλά 4ετίας, που πυροδότησαν οι αυξημένες προοπτικές για αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ο Dow Jones Industrial average ενισχύθηκε  κατά 0,66% στις 24.961,31 μονάδες, ενώ προηγουμένως σημείωσε άνοδο έως και 1,4%, ο S&P 500 κατέγραψε οριακά κέρδη 0,1% στις 2.703,96 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες -0,11%  στις 7.210,09 μονάδες.
Η Wall Street έκλεισε χθες στο «κόκκινο», στον απόηχο της εκτίναξης της απόδοσης του 10ετους αμερικανικού ομολόγου στο υψηλό 4 ετών του 2,94%, μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed.
Τα πρακτικά ανέφεραν πως η ισχυρότερη του αναμενομένου οικονομική ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, θέτει τις βάσεις για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά το τρέχον έτος, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη ορισμένων για «επιθετικότερη» σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Όπως σημειώνεται, τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ενίσχυση του πληθωρισμού -σε ετήσια σύγκριση- κοντά στον στόχο του 2% εντός του 2018, με σταθεροποίηση γύρω από αυτό το επίπεδο μεσοπρόθεσμα.
Σήμερα ωστόσο, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχωρεί ελαφρώς στο 2,91%.



Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σήμερα (22/2) ο νέος αντιπρόεδρος της Federal Reserve, Randal Quarles, αναφορικά με τον χαμηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι τα πρόσφατα στοιχεία δεν προκαλούν μεγάλη ανησυχία, καθώς και ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια.
Ειδικότερα, ο αξιωματούχος της Fed, σε ομιλία του στο Τόκιο, τόνισε ότι η πορεία της οικονομίας είναι «πολύ καλή», με την αγορά εργασίας να παραμένει ισχυρή, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η αδυναμία του πληθωρισμού είναι προσωρινή.
Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε ότι ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών για τον Δεκέμβριο του 2017 αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,7%, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο σε σύγκριση με τον στόχο της Fed στο 2%.
«Μία απόκλιση κατά μόλις μερικά δέκατα από τον στόχο μας, ειδικά σε έναν τομέα που αναμένω να εξασθενήσει, είναι κάτι που δεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία», ήταν χαρακτηριστικό σχόλιο του Quarles, ο οποίος και αποτέλεσε επιλογή του αμερικανού προέδρου Donald Trump για τη συγκεκριμένη θέση.
Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τον αντίκτυπο που θα έχουν στη χώρας οι φορολογικές περικοπές της κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε ότι η επενδυτική ξηρασία που έχει πλήξει την αμερικανική οικονομία τα τελευταία χρόνια «μπορεί τελικά να σπάσει».
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) προσαρμόζεται προσεχτικά για μια επιστροφή σε μια πιο κανονική νομισματική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του ισολογισμού, δήλωσε σήμερα (22/2/2018) ο επικεφαλής της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic.
Μιλώντας σε ένα τραπεζικό συνέδριο στην Ατλάντα, δήλωσε ακόμη ότι οι εξελίξεις στην οικονομία συνεχίζουν να δείχνουν άνοδο, επικαλούμενος το εργαλείο «GDP tracker» της Fed της Ατλάντα, που «δείχνουν» μια αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 3,2% για το α’ τρίμηνο του 2018.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πtώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πtώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πtώση στο δείκτη Nasdaq



Μακροοικονομία

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας, σημαντική βελτίωση -στις 55,9 μονάδες από 53,8 ένα μήνα νωρίτερα- παρουσίασε ο σύνθετος (περιλαμβάνει όλους τους κλάδους) δείκτης PMI (Purchasing Managers Index) της Markit για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Φεβρουάριο του 2017, αντικατοπτρίζοντας μία σημαντική ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας για τον τρέχοντα μήνα.
Επισημαίνεται ότι μία τιμή άνω των 50 μονάδων για τον δείκτη PMI αντικατοπτρίζει μεγέθυνση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ, αντίθετα μία τιμή κάτω των 50 μονάδων συνεπάγεται συρρίκνωση.
Ο PMI εμπεριέχει στοιχεία για την αγορά εργασίας, το κόστος παραγγελιών κλπ.
Η επίδοση των 55,9 μονάδων είναι η υψηλότερη που έχει παρατηρηθεί από τον Νοέμβριο του 2015, αντικατοπτρίζοντας μία αύξηση -σε ετήσια σύγκριση- 3% για το αμερικανικό ΑΕΠ για τον Φεβρουάριο, έναντι 2% τον Ιανουάριο του 2018, σύμφωνα με τη Markit.
Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν μία επιτάχυνση της αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (στο 1,7%), ο οποίος αναμένεται να ξεπεράσει μέσα στο έτος τον στόχο του 2% για τη Federal Reserve, εντός του τρέχοντος έτους, επισημαίνεται.
Μάλιστα, σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό στις παραγγελίες των επιχειρήσεων, έχει εκτοξευτεί στο 3%!
Στο 4,40% -από 4,38% μία την εβδομάδα 12 με 18 Φεβρουαρίου 2018- ενισχύθηκαν τα επιτόκια -κατά μέσο όρο- των 30ετών στεγαστικών δανείων στις Ηνωμένες Πολιτείες το επταήμερο 16-22 Φεβρουαρίου 2018, επίδοση που αποτελεί την υψηλότερη που έχει καταγραφεί από το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η εταιρεία Freddie Mac.
Σε ό,τι αφορά το 15ετές στεγαστικό δάνειο, το επιτόκιο αυξήθηκε στο 3,85%, από 3,84% την περασμένη εβδομάδα, ενώ το 5ετές ενισχύθηκε στο 3,65%, από 3,63%.
Οι φόβοι για πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία και, ακόλουθα, ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, έχει οδηγήσει σε σημαντική άνοδο τις αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων.
Ειδικότερα, η απόδοση για το 10ετές κρατικό ομόλογο των Η.Π.Α. διαπραγματεύεται -περί τις 18:16- στο 2,91% (-0,9%), με τις αντίστοιχες αποδόσεις για το 30τές και το 2ετές να διαμορφώνονται σε 3,19% (-0,8%) και 2,26% (-0,4%), αντίστοιχα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 0,5% τον Ιανουάριο 2018, έναντι εκτιμήσεων για επίδοση +0,3%.

Επιχειρήσεις

Στα εταιρικά νέα της ημέρας στο κλείσιμο επιπλέον 200 καταστημάτων και την απόλυση «ενός σημαντικού αριθμού εργαζομένων» αναμένεται να προχωρήσει η χρεοκοπημένη -από τον περασμένο Σεπτέμβριο- Toys «R» US, σε μία προσπάθεια να συρρικνώσει δραστικά το λειτουργικό κόστος, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στην εφημερίδα Wall Street Journal πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική εταιρεία έχει ήδη βάλει μπρος το κλείσιμο 170 καταστημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα επιφέρουν συνολικά απολύσεις 4.500 εργαζομένων.
Πλέον, από 800 τον Σεπτέμβριο του 2017, η εταιρεία διαθέτει μόλις 400 καταστήματα στις Η.Π.Α..
Όπως είχε προειδοποιήσει από τον περασμένο Νοέμβριο η Moody’s, η πτώχευση της θρυλικής εταιρείας παιχνιδιών είναι πιθανό να πυροδοτήσει ένα μπαράζ χρεοκοπιών στον ταλανιζόμενο κλάδο λιανεμπορίου των Η.Π.Α..
Ο οίκος επικαλούταν την υψηλή μόχλευση των εταιρειών, την πολύ χαμηλή πιστοληπτική τους ικανότητα και την απώλεια της εμπιστοσύνης από το επενδυτικό κοινό.
«Οι περισσότεροι έμποροι λιανικής των Η.Π.Α. είναι καλά εφοδιασμένοι για το πρώτο εξάμηνο της επικείμενης περιόδου διακοπών.
Ωστόσο, τα καταστήματα ενδέχεται να χρειαστεί να αγοράσουν περισσότερα αποθέματα για τη μεταγενέστερη περίοδο της σεζόν, και εδώ υπάρχει ο κίνδυνος.
Η ρευστότητα είναι πάντα μια ανησυχία για τους λιανοπωλητές, αλλά αυτή τη στιγμή είναι υψίστης σημασίας.
Οι σημερινές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις λιανικής, συμπεριλαμβανομένων του υψηλού χρέους και των ανησυχιών για τα “φέσια” της Toys “R”, θα καταστήσουν τη ρευστότητα περιορισμένη.
Και ενώ οι εκδότες ομολόγων με χαμηλότερη βαθμολογία είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε αυστηρότερους όρους, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ακριβώς ποιες εταιρείες εκτίθενται, δεδομένου ότι οι συμφωνίες εμπορικής πίστης παραμένουν εξαιρετικά αδιαφανείς, για ανταγωνιστικούς λόγους», ανέφερε τότε ο οίκος.
Η Toys «R» US εμφανίζει χρέος 4,9 δισ. δολάρια, με τα 400 εκατ. δολάρια να έχουν να κάνουν με πληρωμές τόκων που οφείλονται το 2018 και 1,7 δισ. δολάρια που οφείλονται το 2019.
Εντυπωσιακή αύξηση παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη της Anglo American για το σύνολο του 2017, βρισκόμενα στα 3,17 δισεκ. δολάρια έναντι 1,59 δισεκ. ένα χρόνο νωρίτερα, χάρη στην άνοδο των τιμών στα βασικά εμπορεύματα.
Ενδεικτικά, το τελευταίο δωδεκάμηνο οι τιμές για τον χαλκό και τον άνθρακα έχουν ενισχυθεί περίπου 20% και 12,%, αντίστοιχα.
Βέβαια, οι αναλυτές -σε έρευνα της FactSet- προέβλεπαν καθαρά κέρδη ύψους 3,25 δισεκ. δολαρίων για την εταιρεία.
Η Anglo θα διαθέσει το υψηλότερο μέρισμα από το 2007, ήτοι 1,02 δολάρια ανά μετοχή.
Η κεφαλαιοποίηση της μεγαλύτερης εξορυκτικής στον κόσμο, στις χρηματιστηριακές αγορές του Λονδίνου, ανέρχεται σε 22,6 δισεκ. δολάρια.
Να υπενθυμιστεί ότι η Anglo American Platinum παρουσίασε καθαρά κέρδη της ύψους 1,94 δισεκ. ραντ (166,9 εκατ. δολάρια) για το σύνολο του 2017, έναντι αντίστοιχης επίδοσης 632 εκατ. ραντ ένα χρόνο νωρίτερα.
Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 3,54 δισεκ. ραντ, έναντι 1,06 δισεκ. το 2016.
Η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης πλατίνας στον κόσμο (38% της συνολικής παραγωγής, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016) βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής τη διετία 2015-2016, εξαιτίας της «βουτιάς» στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων, ωστόσο κατάφερε να ανακάμψει, λόγω της μαζικής περικοπής του λειτουργικού κόστους και των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων.
Το χρέος της εταιρείας μειώθηκε στα μόλις 1,8 δισεκ. ραντ μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, από 7,3 δισεκ. ένα χρόνο νωρίτερα.
Τα έσοδα για την ίδια χρονική περίοδο, διαμορφώθηκαν στα 65,57 δισεκ. ραντ, επίδοση κατά 6% ενισχυμένη σε ετήσια βάση.
Οι καθαρές ζημιές της Wayfair Inc διαμορφώθηκαν στα 72,8 εκατ. δολάρια ή 83 σεντς ανά μετοχή, σε σχέση με τις ζημιές των 44 εκατ. δολαρίων ή 51 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Τα έσοδα του τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 1,44 δισ. δολάρια, έναντι των 984,6 εκατ. δολαρίων στο προηγούμενο έτος.
Η Chesapeake ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 309 εκατ. δολάρια ή 33 σεντς ανά μετοχή στο τρίμηνο, έναντι των ζημιών 740 εκατ. δολαρίων  ή 83 σεντς ανά μετοχή στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Αναλύσεις

Στο 2,5% αναμένει τη μεγέθυνση του αμερικανικού ΑΕΠ το τρέχον έτος η PIMCO (Pacific Investment Management Co.), επίδοση χαμηλότερη από τις αντίστοιχες εκτιμήσεις λοιπών αναλυτών και οικονομολόγων της αγοράς, οι οποίες κάνουν λόγο για ανάπτυξη 3% και άνω.
Για το σύνολο του 2017 η αμερικανική οικονομία εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 2,3%, επίδοση βελτιωμένη από το 2016, όταν η ανάπτυξη είχε διαμορφωθεί στο 1,5%.
Η PIMCO, επίσης, δεν αναμένει περαιτέρω αξιόλογη ενίσχυση στην απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου Η.Π.Α., η οποία αναρριχήθηκε σε υψηλό τεσσάρων ετών την τρέχουσα εβδομάδα, στο 2,95%.
Όπως αναφέρει στο σχετικό της σημείωμα η κολοσσιαία εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, η πρόσφατη αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές υποδηλώνει το γεγονός ότι οι επενδυτές αμφισβητούν αν ο υποχωρητικός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης μετά την κρίση, αντιστράφηκε, ενώ παράλληλα ανησυχούν για εκτόξευση του πληθωρισμού ελέω της ταχύτερης του αναμενομένου σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Τούτου λεχθέντος, η PIMCO ότι έχει επίγνωση για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στις αγορές ένα αυξανόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού των Η.Π.Α., μετά και τα σχέδια φορολόγησης και υποδομών από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά και λοιποί παράγοντες όπως η γήρανση του πληθυσμού, η χαμηλή παραγωγικότητα, το υψηλό δημόσιο χρέος και η ανισορροπία μεταξύ αποταμίευσης και επενδύσεων.
Το γεγονός ότι πολλές χώρες, ιδίως στην Ευρωζώνης, παραμένουν αρκετά χρόνια πίσω από τον μετά-κρίσεως οικονομικό κύκλο των Ηνωμένων Πολιτειών, σημαίνει ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως δεν θα μεταβάλλουν τόσο εύκολα τη χαλαρή νομισματική πολιτική, υπογραμμίζεται.
Η PIMCO συστήνει στους επενδυτές να μην ανησυχούν πάρα πολύ για την αύξηση των επιτοκίων, διότι «δεν αποτελεί λόγο να σταματήσουμε να επενδύουμε.
Στη σημερινή παγκόσμια αγορά ομολόγων ύψους 110 τρισεκ. δολαρίων υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των ομολόγων και, συνεπώς, πολλές πιθανές πηγές ελκυστικών αποδόσεων».
Η πρόσφατη ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών της Νέας Υόρκης, μετά το «κραχ» της 5ης Φεβρουαρίου 2018, σηματοδότησε και τη διακοπή στην κοινή πορεία μεταξύ του δείκτη S&P 500 και του ETF (iShares iBoxx High Yield Corporate Bond ETF) για τα ομόλογα-«σκουπίδια» (junk), αναφέρει σε σημείωμά της η Phoenix Capital.
Όπως υπογραμμίζει η «bear» των αγορών, οι μετοχές είναι βιώνουν πάντα τελευταίες μία πτώση στα περιουσιακά στοιχεία.
Σε ό,τι αφορά στη σχέση μεταξύ των δύο παραπάνω δεικτών, παρατηρείται μία κοινή πορεία από τον Ιανουάριο του 2016 και, μάλιστα, η κατάρρευση του ETF τροφοδότησε, εν μέρει, την πρόσφατη ραγδαία πτώση του S&P 500.
Όταν όμως ο δείκτης βαρόμετρο ανέκαμπτε, το ETF παρουσίασε μία ακόμη σημαντική πτώση, τις τελευταίες ημέρες, πριν ανακάμψει μερικώς.
«Αυτό αποτελεί μία προειδοποίηση για τους “bulls”.
Και, θυμηθείτε, οι μετοχές αντιλαμβάνονται πάντα τελευταίες την πτώση στις αγορές.
Και η επόμενη διόρθωση θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη», καταλήγει η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
Το μύθο περί σχέσης των επιτοκίων με τις μετοχές καταρρίπτουν οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch, έπειτα από σχετική έρευνα.
«Κατά τα τελευταία 64 χρόνια, οι μετοχές παρουσίασαν μια αδύναμη και ασυνεπή σχέση με τα επιτόκια ομολόγων (-11%)» αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της αμερικανικής τράπεζας.
«Η σχέση ήταν γενικά αρνητική για το μεγαλύτερο μέρος της 10ετίας του 1960 προς τη δεκαετία του 1990 (υψηλότερες αποδόσεις είναι κακή εξέλιξη για τις μετοχές) μια περίοδο κατά την οποία το μέσο επίπεδο των επιτοκίων ήταν 7,5%.
Αλλά μετά την αλλαγή του αιώνα, η σχέση ήταν γενικά θετική (υψηλότερες αποδόσεις είναι καλή εξέλιξη για τις μετοχές) σε μια περίοδο κατά την οποία το επίπεδο των επιτοκίων ήταν 3%» αναφέρεται στην ανάλυση.
Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch η καλύτερη χρονιά για τις μετοχές σε αυτόν τον κύκλο ήταν το 2013, όταν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν κατά περισσότερο από 100 μονάδες βάσεις και ο S&P ενισχύθηκε κατά 32%.
Επιπλέον, οι περίοδοι αύξησης των επιτοκίων συνέπεσαν με υψηλότερες τιμές μετοχών σχεδόν το 90% του χρόνου.
Σίγουρη ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο του 2018 δηλώνει η Goldman Sachs.
Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη αλλά και η άνοδος του πληθωρισμού έχουν ενισχύσει τις εκτιμήσεις εντός της Fed ότι η αμερικανική οικονομία είναι έτοιμη για υψηλότερα επιτόκια.
Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed, η Goldman Sachs αναθεώρηση επί τα βελτίω την εκτίμηση της για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων τον Μάρτιο του 2018 επισημαίνοντας ότι πλέον υπάρχουν 95% πιθανότητες για μια τέτοια εξέλιξη.
«Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιανουαρίου υποδηλώνουν περαιτέρω βελτίωση στο outlook της ανάπτυξης και ελαφρώς πιο hawkish απόψεις για τον πληθωρισμό» επισημαίνεται σε ενημερωτικό σημείο της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.
Οι αμερικανικές μετοχές και τα αμερικανικά ομόλογα έδωσαν μάχη για την ερμηνεία των πρακτικών της Fed που ανακοινώθηκαν χθες (21/2/2018) και όπως φαίνεται τα ομόλογα νίκησαν.
Σύμφωνα με το CNBC, οι αποδόσεις των ομολόγων ενισχύθηκαν σε υψηλά ημέρας, με την απόδοση του 10ετούς να πετυχαίνει ένα νέο 4ετές υψηλό, καθώς οι traders επικεντρώθηκαν στα σχόλια της Fed ότι αναμένει περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής ή περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.
Αλλά ενώ οι μετοχές αρχικά -μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών- ενισχύθηκαν με αποτέλεσμα ο Dow Jones να καταγράφει κέρδη 300 μονάδων, στα ομόλογο σημειωνόταν sell off.
Στη συνέχεια η Dow Jones έκανε στροφή 180 μοιρών, χάνοντας όλα τα κέρδη του και κλείνοντας με απώλειες 166 μονάδων στις 24.797 μονάδες.
«Πιστεύω ότι αρχικά οι επενδυτές εκμεταλλεύθηκαν όλα τα dovish σχόλια και μετά είπαν ''περίμενε μια στιγμή''» είπε ο Art Cashin της UBS και πρόσθεσε «πιστεύω ότι απλώς είναι μια επανεξέταση και πλέον αυτοτροφοδοτείται».
Σύμφωνα με τη Fed υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη λόγω των φορολογικών περικοπών και κάποιοι από τους αξιωματούχους αύξηση τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη με τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
«Πιστεύω ότι αυτό που μαλάκωσε την αγορά είναι ότι τα επιτόκια αυξάνονται για τον σωστό λόγο διότι δηλ. η οικονομική ανάπτυξη είναι καλύτερη όχι επειδή ο πληθωρισμός κινείται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Fed» επεσήμανε ο Michael Arone της State Street Global Advisors.
Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτό είναι το καλύτερο περιβάλλον για τις μετοχές.
Ο λόγος που τα επιτόκια αυξάνονται είναι διότι η οικονομία κινείται καλύτερα».
Επισημαίνεται ότι οι αποδόσεις των ομολόγων αρχικά είχαν κολλήσει αλλά στη συνέχει αυξήθηκαν με το 10ετές στο 2,95% και το 30ετές στο 3,22%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης