Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα επεκτείνει το «νέο δρόμο του μεταξιού» στη Λατινική Αμερική Αμερική κα την Καραϊβική

tags :
Η Κίνα επεκτείνει το «νέο δρόμο του μεταξιού» στη Λατινική Αμερική Αμερική κα την Καραϊβική
Η Κίνα επεκτείνει το «νέο δρόμο του μεταξιού» στη Λατινική Αμερική Αμερική κα την Καραϊβική

Το Πεκίνο επεκτείνει το μεγαλεπήβολο  project του «One belt one Road» το λεγόμενο νέο δρόμο του μεταξιού και στη Λατινική Αμερική κα την Καραϊβική.
Η αλλαγή σχεδίων του Πεκίνου οφείλεται στο γεγονός ότι η Κίνα θέλει να επεκτείνει όσο περισσότερο γίνεται την επιρροή της στη γεωπολιτική σκακιέρα.
Σε ομιλία του στο Σαντιάγκο στη Χιλή ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Wang Yi, δήλωσε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου  και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής θα πρέπει να ενώσουν τις προσπάθειές τους για την υποστήριξη του ελεύθερου εμπορίου.
Πρόκειται «για την απάντηση του Πεκίνου στον προστατευτισμό του αμερικανού προέδρου Trump σε μια ανοιχτή παγκόσμια οικονομία» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Wang τόνισε πως η Λατινική Αμερική θα έπρεπε να διαδραματίσει «σημαντικό ρόλο» στους «νέους δρόμους μεταξιού».
Το λατινοαμερικανικό τμήμα του «One belt one Road» δεν μπορεί να αποδειχθεί τόσο φιλόδοξο όσο το τμήμα της Ευρασίας.
Ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως η Κίνα θέλει να επεκτείνει σε περισσότερους εμπορικούς δόμους την επιρροή της.
Η στρατηγική του Πεκίνου είναι να κατασκευαστούν υποδομές σε ολόκληρη την ήπειρο, που θα συγκλίνουν στις ακτές του Ειρηνικού και θα προωθούν μέσω θαλάσσιων εμπορικών διαδρομών στις κινεζικές ακτές.
Το 2017, κινεζικές τράπεζες και επιχειρήσεις επένδυσαν 23 δισ. δολάρια στη Λατινική Αμερική, το μεγαλύτερο ποσό από το 2010.
Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραλήπτης κινεζικών ξένων επενδύσεων τα τελευταία 10 χρόνια, περίπου 46,1 δισ. δολάρια.
Έως τα μέσα του 2010, η Βραζιλία ήταν πολύ κοστοβόρα χώρα για επενδύσεις.
Στη συνέχεια, το κόστος καταποντίστηκε λόγω της συναλλαγματικής ισοτιμίας με αποτέλεσμα την υποτίμηση της αξίας των εταιρειών.
Η βιομηχανία υποδομών εξαρτάται από τα κρατικά ταμεία, τα οποία ξαφνικά στέρεψαν από μετρητά και ακολούθησε ένα μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων από κινεζικές, αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρίες που επωφελήθηκαν από τα οικονομικά προβλήματα της Βραζιλίας.
Η Κίνα είναι ήδη ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Χιλής και του Περού, αλλά θα ακολουθήσουν αναπόφευκτα και άλλες χώρες.
Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι οι εισαγωγές βασικών προϊόντων από την Κίνας, όπως σιδηρομεταλλεύματα, η σόγια και το καλαμπόκι, τείνουν να αυξάνονται, αλλά και επειδή η Asia Infrastructure Investment Bank θα αυξήσει τα δάνειά της προς τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Το γενικό σχέδιο της Κίνας για το εμπόριο και τις επενδύσεις στη Λατινική Αμερική ακολουθεί αυτό που ονομάζεται πλαίσιο «1 + 3 + 6», το οποίο καταγράφηκε από τον Πρόεδρο Xi Jinping τον Ιούλιο του 2014 σε σύνοδο κορυφής στη Μπραζίλια.
-Το «1» αναφέρεται στο ίδιο το σχέδιο συνεργασίας, καθοδηγώντας ειδικά έργα υποδομών που θα κατασκευαστούν την περίοδο 2015 έως το 2019, καθώς το Πεκίνο επιδιώκει να επενδύσει 250 δισ. δολάρια σε άμεσες επενδύσεις και να αυξήσει το εμπόριο της με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής στα 500 δισ. δολάρια στο εμπόριο.
-Το «3» αφορά τους βασικούς τομείς συνεργασίας - εμπορίου, επενδύσεων και χρηματοδότησης.
-Και το «6» δίνει προτεραιότητα στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, στην κατασκευή υποδομών, στη γεωργία, στη μεταποίηση, στην επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία.
Οι τρεις πρώτες λατινοαμερικανικές δυνάμεις, η Βραζιλία, η Αργεντινή και το Μεξικό, που είναι επίσης μέλη του G20, προχωρούν σε μεγάλη επέκταση των υποδομών τους, κάτι που εντάσσεται στα σχέδια του Πεκίνου.
Φυσικά, θα υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στο θέμα των εμπορικών δρόμων, όπως η διώρυγα της Νικαράγουας που θα ανταγωνίζεται τη διώρυγα του Παναμά.
Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang ήταν προσεκτικός και εξήγησε πώς το σχέδιο «One belt one Road» στη Λατινική Αμερική θα ωφελήσει τις χώρες της περιοχής.
«Δεν έχει καμία σχέση με τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό», είπε.
Η Ουάσινγκτον θα πρέπει να επενδύσει σε ένα πολύ πιο εξελιγμένο γεωπολιτικό παιχνίδι εάν πρόκειται να ανταγωνιστεί οικονομικά την Κίνα.
Αυτό θα αποδειχθεί το ιδανικό σενάριο για το εμπόριο και τις επενδύσεις, το οποίο θα ωφελήσει περισσότερο τη Λατινική Αμερική.
Σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup, η έγκριση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ μειώθηκε από 49% το 2016 σε 24% το 2017.
Σε έντονη αντίθεση, η επένδυση της Κίνας μέσω της πρωτοβουλίας «One belt one Road»  έχει δώσει στον κινέζο πρόεδρο Xi ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης