Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η στρατηγική καθαρής εξόδου, στοχοποίησης αντιπάλων, Μακεδονικό είναι θετική για Τσίπρα αλλά αρνητική για Ελλάδα

Η στρατηγική καθαρής εξόδου, στοχοποίησης αντιπάλων, Μακεδονικό είναι θετική για Τσίπρα αλλά αρνητική για Ελλάδα
Εάν οι ευρωπαίοι δώσουν μια λύση για το χρέος που μπορεί να επιδοκιμαστεί από τις αγορές και ταυτόχρονα προσφέρουν κάποια bonus  τότε είναι 100% βέβαιο ότι στις επόμενες εκλογές θα έχουμε δύο νικητές
Η στρατηγική Τσίπρα για καθαρή έξοδο, στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων και Μακεδονικό μπορεί να είναι με επικοινωνιακούς και πολιτικούς όρους θετική για την κυβέρνηση αλλά είναι άκρως αρνητική για την Ελλάδα.
Αξιόλογος πολιτικός παράγοντας με σημαίνουσα θέση στο παρελθόν σε υπουργικές θέσεις αναλύει ορισμένες απόψεις που θεωρούνται άκρως ενδιαφέρουσες.
Ο Τσίπρας πέραν των συμφωνιών που έχει κάνει με ευρωπαίους και ΗΠΑ για πολλά ανοικτά ζητήματα στο εσωτερικό μέτωπο έχει ακολουθήσει μια στρατηγική αντεπίθεσης ώστε να κλείσει την ψαλίδα έναντι της ΝΔ.
Η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια θα επιβεβαιωθεί με πιθανότητα σχεδόν 95%.
Παρά τις αντιθέσεις, τα ρίσκα για την Ελλάδα η Γερμανία θέλει την καθαρή έξοδο η οποία ωστόσο θα είναι τυπικά και με όρους πολιτικής σημειολογίας καθαρή έξοδος.
Με αυξημένη εποπτεία και μέτρα λιτότητας έως το 2022 η έννοια καθαρή έξοδος είναι σχετική αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα θα έχει επιχείρημα καθαρής εξόδου.
Άρα στο σκέλος αυτός ο Τσίπρας θα μπορεί να επικοινωνήσει στην κοινωνία ότι η Αριστερή του κυβέρνηση έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έριξαν την Ελλάδα στα βράχια και σύρθηκαν στα μνημόνια και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βγάζει την Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο.
Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί γιατί υπάρχει πρόσφορο έδαφος ειδικά τώρα που οι ευρωπαίοι δεν ανησυχούν για σκόπιμες καθυστερήσεις ή για παλινδρομήσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει καλά το ευρωπαϊκό παιχνίδι, έχει υιοθετήσει πλήρως την οικονομική επιχειρηματολογία της Ευρώπης….οπότε η ατίθαση ελληνική κυβέρνηση έχει μετεξελιχθεί σε μια πλήρως συνεργάσιμη ελληνική κυβέρνηση.
Η στοχοποίηση των πολιτικών αντιπάλων μέσω της σκευωρίας της Novartis επίσης επικοινωνιακά δούλεψε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ υπό την έννοια ότι ενώ ελάχιστοι έχουν πειστεί ότι οι 10 πολιτικοί αντίπαλοι είναι δωρολήπτες, οι περισσότεροι αποδέχονται ότι υπάρχει διαφθορά στο πολιτικό σύστημα.
Ως προς το Μακεδονικό, ο Τσίπρας θα παίξει το παιχνίδι των μεγάλων δυνάμεων και των εξαρτήσεων που έχει οπότε εάν και εφόσον υπάρξει λύση θα θεωρηθεί ο πολιτικός ηγέτης που έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια και στο πλαίσιο της καλής γειτονίας τα βρήκε και με την FYROM.
Στο εσωτερικό μέτωπο θα αιωρείται η Novartis στοχοποιώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Η μια πλευρά του νομίσματος μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει παίξει φουλ επίθεση σε πολλά μέτωπα και στοχεύει στο καλό αποτέλεσμα των εκλογών…πρόωρων ή στην ώρα τους.
Υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος όμως όπου πρέπει να εξεταστεί εάν οι πολιτικές πρωτοβουλίες Τσίπρα θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην χώρα και στην οικονομία.
Η υπόθεση Novartis είναι διάτρητη και πιθανόν να γυρίσει εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εάν αποδειχθεί η σκευωρία.
Η υπόθεση Novartis έχει προκαλέσει μια πολιτική ζημία.
Αντί η Ελλάδα να είναι ενωμένη έχει διαιρεθεί με τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να έχουν δραματικά επιδεινωθεί.
Με δημοσκοπικούς όρους η υπόθεση Novartis μπορεί να ανέκοψε την άνοδο της ΝΔ λόγω Μακεδονικού αλλά ανατροπή πολιτικού σκηνικού δεν θα υπάρξει.
Η πιθανότητα να αποδειχθεί φιάσκο η Novartis δεν είναι αμελητέα.
Ως προς την οικονομία που είναι το βασικότερο και σπουδαιότερο…μπορεί με πολιτικούς όρους η καθαρή έξοδος να είναι ωραία λύση αλλά το βασικό ζητούμενο είναι το εξής.
Η Ελλάδα αντέχει μόνο με 18 – 20 δισεκ. capital buffer και εάν δεν αντέχει μήπως το ρίσκο που αναλαμβάνει η χώρα μπορεί να μετατραπεί σε μη διαχειρίσιμο πρόβλημα εάν ξεσπάσει μια νέα διεθνής κρίση ή αλλάξει το σκηνικό των επιτοκίων διεθνώς.
Η καθαρή έξοδος μπορεί να ακούγεται ωραία αλλά πρακτικά ενέχει τεράστιους κινδύνους σε μια δύσκολη στιγμή.
Για το Μακεδονικό, οι θέσεις πρέπει να είναι εθνικές και πατριωτικές και ταυτόχρονα ρεαλιστικές.
Βλέποντας και τις δύο όψεις του νομίσματος μπορεί να ειπωθεί ότι η φουλ επίθεση του Τσίπρα μπορεί να τον ευνοήσει πολιτικά και επικοινωνιακά αλλά θα ζημιώσει την Ελλάδα γιατί δεν μπορεί το διακύβευμα της εξουσίας να είναι η απληστία παραμονής στην εξουσία.
Συμπερασματικά μια διαφορά 6% με 8% υπέρ της ΝΔ στις επόμενες πρόωρες ή μη εκλογές θα σηματοδοτήσει την πολιτική επιβίωση του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Υποσημείωση

Εάν οι ευρωπαίοι δώσουν μια λύση για το χρέος που μπορεί να επιδοκιμαστεί από τις αγορές και ταυτόχρονα προσφέρουν κάποια bonus π.χ. μέσω της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων τότε είναι 100% βέβαιο ότι στις επόμενες εκλογές θα έχουμε δύο νικητές η ΝΔ επειδή θα είναι πρώτο κόμμα και τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή θα έχει επιτύχει αξιόλογες εκλογικές επιδόσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης