Τελευταία Νέα
Πολιτική

Merkel: Δεδομένη η στήριξη μας στην Ελλάδα για τις προκλήσεις της Τουρκίας - Τσίπρας: Αμοιβαία αποδεκτή λύση για την ΠΓΔΜ

Merkel: Δεδομένη η στήριξη μας στην Ελλάδα για τις προκλήσεις της Τουρκίας - Τσίπρας: Αμοιβαία αποδεκτή λύση για την ΠΓΔΜ
Από τη Novartis στα ανοικτά εθνικά θέματα ο Αλέξης Τσίπρας
(upd3) Μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, στους οποίους αναμένεται να θέσει όλα τα ανοιχτά μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής (ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Σκοπιανό) θα έχει σήμερα Παρασκευή 23/2 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Η ενημέρωση των Ευρωπαίων έρχεται σε μια πραγματικά κρίσιμη χρονικά συγκυρία τόσο λόγω της αυξανόμενης επιθετικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει να λάβει μια σαφή και ξεκάθαρη στήριξη της Ελλάδας και των ελληνικών συμφερόντων απέναντι στις προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας.
Τη δήλωση αυτή φέρεται πως την πήρε η ελληνική πλευρά από τη καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel κατά τη διάρκεια της τετραμερούς συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν ο κ.Τσίπρας, η καγκελάριος Merkel, ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας B. Borisov.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή, η Merkel υποστήριξε ότι η στήριξη της Γερμανίας στο θέμα της προκλητικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι δεδομένη και σαφής.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην τετραμερή και κατά τη συζήτηση για το μεταναστευτικό από όλες τις πλευρές τονίστηκε ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στον τομέα του μεταναστευτικού είναι αποτελεσματική και πρέπει να διαφυλαχθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επισημαίνει ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης είναι μεν σημαντική και πρέπει να διαφυλαχθεί, όμως η συνεργασία αυτή απαιτεί να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο.

Κατόπιν αυτής της τοποθέτησης από τον πρωθυπουργό, η καγκελάριος δήλωσε ότι «η στήριξή μας στο θέμα αυτό είναι σαφής και δεδομένη».
Όπως έγινε γνωστό, στην τετραμερή συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό ενώ συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει παροχή γερμανικής και ευρωπαϊκής υλικοτεχνικής υποστήριξης και ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της διαχείρισης συνόρων.

Συνάντηση Τσίπρα - Merkel για το Σκοπιανό

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel, στην οποία εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να υπάρξει μια σταθερή, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, με μια ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes).
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση επικεντρώθηκε στα συμπεράσματα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Zoran Zaev στο Βερολίνο με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η καγκελάριος συνεχίζει να ενθαρρύνει την ηγεσία της ΠΓΔΜ στην κατεύθυνση για να βρεθεί λύση.
Ο κ. Τσίπρας συμμετέχει αυτήν την ώρα σε τετραμερή συνάντηση με την καγκελάριο Merkel, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean Claude Juncker και με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και προεδρεύοντα της ΕΕ, B. Borisov με τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το μεταναστευτικό να είναι στο επίκεντρο ενώ στις 15.00 (ώρα Ελλάδας) ο κ. Τσίπρας έχει προγραμματισμένη συνάντηση με την Υπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και θέματα Ασφάλειας, F. Mogherini για το Σκοπιανό και άλλα θέματα που αφορούν τα δυτικά Βαλκάνια.
Ο πρωθυπουργός από κοινού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας P.Gentiloni  για τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ ενώ θα έχει και συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός άρχισε τις επαφές του στις Βρυξέλλες, δίνοντας το παρών στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ως παρατηρητής αλλά και στη Διεθνή Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τη Σαχέλ, όπου και κάλεσε την ΕΕ να δείξει την αλληλεγγύη της στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής καθώς όπως είπε η ασφάλεια της Μεσογείου συνδέεται άρρηκτα με τις εξελίξεις σε αυτήν την περιοχή της Αφρικής.
«Η ασφάλεια της Μεσογείου συνδέεται άρρηκτα με τις εξελίξεις στην Υποσαχάρια Αφρική.
Η Ευρώπη πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της προς τις χώρες της Αφρικής, οι οποίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, της τρομοκρατίας και της φτώχειας» έγραψε σε ανάρτηση του στο twitter ο πρωθυπουργός.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, η υπόθεση της Novartis με όλη την ένταση και την πόλωση που προκάλεσε, αποτέλεσε υγιεινό περίπατο για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με τα μείζονα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής που έχει ανοίξει η κυβέρνηση, τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό, το σκοπιανό και ενδεχομένως και το αλβανικό.

Η πολιτική υιοθεσία του σκανδάλου Novartis αποτέλεσε αντιπερισπασμό για την κυβέρνηση, κυριώς μετά την αρνητική εξέλιξη που είχε πάρει το σκοπιανό στην κοινή γνώμη, με την δημοτικότητά της κυριολεκτικά να καταρρέει.
Το δεκαπενθήμερο της σκανδαλολογίας άλλαξε την ατζέντα, επέφερε μεταστροφή της κοινής γνώμης –που θέλει αίμα από τους πολιτικούς αδιακρίτως-, ενώ δημιούργησε και εσωτερικά προβλήματα στον βασικό αντίπαλο, τη ΝΔ, όπου πλέον σαμαρικοί και καραμανλικοί είναι λίγο πριν την ανοιχτή ρήξη.
Μάλιστα το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και η ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης, επισκίασε και το πρόσφατο επεισόδιο στα Ίμια η σημασία του οποίου δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί επαρκώς, καθώς έφερε Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου.
Το δήθεν ατύχημα με τον εμβολισμό του ελληνικού πλοίου του λιμενικού, μόνο ατύχημα δεν ήταν.
Πρόκειται για προσχεδιασμένη κίνηση του τουρκικού πλοίου για την βύθιση του ελληνικού με απώτερο στόχο να δημιουργήσει η Τουρκία τετελεσμένα στα Ίμια και να στείλει μήνυμα προς την διεθνή κοινότητα για την «αποφασιστικότητά της στα άλλα μέτωπα» και κυρίως στο πεδίο της ΑΟΖ της Κύπρου.

Όλα τα μέτωπα ανοικτά

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η πρωτοβουλία της να κλείσει τα δύο ήσσονος σημασίας θέματα στην Βαλκανική, το Σκοπιανό και το Αλβανικό, προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας, η οποία έχει τις δικές της αναθεωρητικές βλέψεις και το μόνο που δεν επιθυμεί είναι την ενδυνάμωση της Ελλάδας μέσα από αμοιβαία επωφελής συμφωνίες με τους βόρειους γείτονές της.
Η Τουρκία εξαντλεί την δυνατότητα επηρρεασμού της ηγεσίας των Σκοπίων, την οποία κάλεσε πρόσφατα σε συνάντηση με τον Ερντογάν, ενώ παρεμβάλλεται και στην επικείμενη στρατηγική συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας.
Η συμφωνία περιλαμβάνει την οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο χωρών.
Το 2008 οι δύο χώρες είχαν συνάψει συμφωνία η οποία όμως ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας με ένα σκεπτικό που οι γνωρίζοντες λένε όχι μόνο ότι είχε υιοθετήσει όλα τα επιχειρήματα της Τουρκίας, αλλά και ήταν καθ υποβολήν.
Ενδεχόμενη ηγετική θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια περνά μέσα από την πλήρη εξομάλυνση της σχέσης με την Αλβανία και δευτερευόντως με το κλείσιμο του Σκοπιανού.
Ο υπουργός Εξωτερικών δεν κρύβει ότι εάν χαθεί η ευκαιρία στο σκοπιανό, τότε αντίστοιχα το πρόβλημα θα παγιωθεί και θα ενισχυθεί η ήδη αυξημένη διείσδυση της Τουρκίας στην ΠΓΔΜ. Λέει δε ότι εάν αντίστροφα επιτευχθεί συμβιβασμός τότε είναι ήδη έτοιμη συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει μία σειρά τομείς από την οικονομία μέχρι την εκπαίδευση.
Η συγκυρία είναι θετική γιατί η ΕΕ ανοίγει το θέμα της ενταξιακής προοπτικής των δύο αυτών χωρών.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνοδευόμενος από δύο Επιτρόπους την Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Γιοχάνες Χαν θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα Βαλκάνια ξεκινώντας την Κυριακή από τα Σκόπια. Φυσικά η ελληνική κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει το ειδικό βάρος της ΕΕ υπέρ των ελληνικών θέσεων και εθνικών συμφερόντων.
Ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι να πιεστεί να άρει τις επιφυλάξεις της και τους όρους που θέτει για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και των Σκοπίων και στην συνέχεια να βρεθεί απέναντι στην αδιάλλακτη στάση τους. Σε μία τέτοια περίπτωση εκτός από το πολιτικό κόστος που θα είναι εξαιρετικά μεγάλο για την κυβέρνηση –η Ντόρα Μπακογιάννη έχει ήδη καταθέση ερώτηση στην Βουλή για τις κινήσεις στην οριοθέτηση της υφαλοκριπίδας με την Αλβανία-, θα συνιστά υποχώρηση των θέσεων της χώρας.
Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα είναι η μεταβολή της στάσης της Τουρκίας που πλέον δείχνει να επιδιώκει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ενώ κάνει χρήση της στρατιωτικής της ισχύος για να αποτρέψει την εκμετάλλευση της ΑΟΖ της Κύπρου και να αλλάξει τα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει στην περιοχή οι συμφωνίες της Κύπρου και της Ελλάδας με Αίγυπτο και Ισραήλ. Εάν για να προχωρήσει η εκμετάλλευση θα πρέπει να λυθεί το κυπριακό –ώστε να συμμετέχουν και οι δύο κοινόητες-, τότε το ζήτημα θα επανέλθει με τους όρους της Τουρκίας, δηλαδή την παραμονή των στρατευμάτων της στο νησί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης