Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Στο 0,9% σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο 2018 - Παραμένει μακριά από τον στόχο της BoJ

Ιαπωνία: Στο 0,9% σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο 2018 - Παραμένει μακριά από τον στόχο της BoJ
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ιαπωνία ενισχύθηκε για 13ο συνεχόμενο μήνα
Σταθερό ρυθμό ανόδου κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ιαπωνία για τον Ιανουάριο 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (23/2) στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, παραμένοντας ωστόσο ακόμα μακριά από το στόχο του 2% της Κεντρικής Τράπεζας.
Ειδικότερα, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, αυξήθηκε στο 0,9% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017, καταγράφοντας άνοδο για 13ο συνεχόμενο μήνα.
Παράλληλα, τα αποτελέσματα αποδείχθηκαν ελαφρώς καλύτερα σε σύγκριση με το 0,8% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από τον Nikkei.
Εφόσον εξαιρεθούν και οι τιμές στον τομέα της ενέργειας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι 0,3% τον Δεκέμβριο του 2017.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα στοιχεία που αφορούν τους μισθούς της χώρας, και τα οποία αναμένεται να δημοσιευθούν τον ερχόμενο μήνα, αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη μελλοντική πορεία του πληθωρισμού.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Shinzo Abe, έχει ζητήσει αύξηση των μισθών κατά +3%, ένα αίτημα στο οποίο η Ιαπωνική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων ανταποκρίθηκε θετικά, ωστόσο παραμένει ακόμα ασαφές πώς θα ανταποκριθούν οι εταιρείες στην πραγματικότητα.
Σημειώνεται ότι τα πραπάνω στοιχεία έρχονται μόλις μία εβδομάδα μετά τον επαναδιορισμό του Haruhiko Kuroda ως επικεφαλής της Bank of Japan για πέντε ακόμα χρόνια, μέσα στα οποία ο ίδιος δεσμεύετα να επιτύχει τον πληθωρισμό 2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης