Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

EIU: Ένας από τους μεγαλύτερους «μαύρους κύκνους» για το 2018 η Ρωσία - Πολύ επικίνδυνη εάν απειληθεί

EIU: Ένας από τους μεγαλύτερους «μαύρους κύκνους» για το 2018 η Ρωσία - Πολύ επικίνδυνη εάν απειληθεί
Όπως αναφέρεται σε ανάλυση της Economic Intelligence Unit, εάν η Ρωσία νοιώσει ότι απειλείται, η αντίδραση της θα είναι απρόβλεπτη, άμεση και μαζική
Οι διεθνείς σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και του υπόλοιπου κόσμου είναι λιγότερο σταθερές και προβλέψιμες από ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, σύμφωνα με την Economic Intelligence Unit (EIU).
«Η χώρα (σσ. η Ρωσία) ενδέχεται να είναι ένας από τους μεγαλύτερους ''μαύρους κύκνους'' πολιτικού ρίσκου για το 2018» αναφέρεται σε σχετική ανάλυση.
Υπό την ηγεσία του Vladimir Putin από το 1999 και μετά, η Ρωσία έχει ισχυριστεί ότι αυτοπροσδιοριστεί ως παγκόσμια υπερδύναμη με πολιτική και οικονομική επιρροή.
Παρακολουθείται στενά από την Ευρώπη, την Κίνα και τις ΗΠΑ σχετικά με το προς τα που κατευθύνεται η εξωτερική της πολιτική.
Εξάλλου, η αυξανόμενη αυτοπεποίθηση της και οι προκλητικές στρατιωτικές ενέργειες της Μόσχας τα τελευταία χρόνια έχουν τρομάξει τους γείτονές της στην Ευρώπη και την ευρύτερη Δύση.
Όπως δηλώνει στο CNBC, η Agathe Demarais, επικεφαλής της έρευνας της EIU, μια ολοένα και πιο σίγουρη Ρωσία είναι πολύ πιο απρόβλεπτη σήμερα.
«Εάν η Ρωσία αισθάνεται ότι γίνεται επίθεση ή ότι απειλούνται τα εθνικά της συμφέροντα, για παράδειγμα, εάν συμβεί μια επανάσταση παρόμοια με εκείνη που συνέβη στην Ουκρανία το 2013/2014, η αντίδραση της Ρωσίας θα μπορούσε να αποδειχθεί απρόβλεπτη, γρήγορη και μαζική» είπε η Demarais
«Επιπλέον, η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει τη χρήση υβριδικών τακτικών μάχης, όπως κυβερνοεπιθέσεις ή επιχειρήσεις προπαγάνδας, για να διαταράξει διαδικασίες που θα θεωρούσε ως άμεσο κίνδυνο για τα συμφέροντά της» επεσήμανε.
Σύμφωνα με την ίδια, οι ενέργειες εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας φαίνονται να καθοδηγούνται από δύο επιταγές, που και οι δύο εμποδίζουν κάθε χώρα που θεωρεί ότι είναι στην άμεση σφαίρα επιρροής της (δηλαδή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης) να προσχωρήσει σε δυτικούς θεσμούς (όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση ή το ΝΑΤΟ) και να εδραιώσει τη θέση της στη διεθνή σκηνή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης