Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Τι να περιμένουμε και τι όχι στους ισολογισμούς των Συστημικών τραπεζών για το 2017

tags :
Τι να περιμένουμε και τι όχι στους ισολογισμούς των Συστημικών τραπεζών για το 2017
Εκείνο που σίγουρα θα δούμε είναι ενίσχυση των ίδιων κεφαλαίων
Τι να περιμένουμε και τι όχι στους ισολογισμούς των Συστημικών τραπεζών για το 2017


Το 2017 είχε το παραγωγικότερο α’ εξάμηνο σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας από το 2010. Και αυτό έχει την σημασία του, γιατί η ελληνική οικονομία αποδίδει καλύτερα στο β’ εξάμηνο όταν οι τουριστικές εισροές έρχονται να δυναμώσουν την εποχική ζήτηση αλλά και την ρευστότητα της οικονομίας.


Αν οι εισηγμένες εταιρίες σας φαίνονται ένα πολύ στοχευμένο δείγμα εταιριών, δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας: Τα εμπορικά ελλείμματα της Ελλάδας γυρίζουν σε πλεονάσματα από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. 

Το εμπορικό πλεόνασμα σε ταμειακή βάση ήταν 5,5 δις ευρώ το 2016 και 6,2 δις ευρώ το 2017 και επειδή η επίδοση αυτή έχει καταγραφεί μόνο σε ένα μέρος από την σημαντική της έκταση αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η αποτύπωση της στα μεγέθη του β’ εξαμήνου.


Στον 
τραπεζικό κλάδο αναμένονται καλύτερες επιδόσεις, αφού εκτός από την επιστροφή των καταθέσεων (3,7 δις ευρώ) παρατηρήθηκε βελτίωση στην εικόνα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ παράλληλα η δυναμική των προβλέψεων αναμένεται να εμφανίσει επιβράδυνση ή και αντιστροφή. Στα αποτελέσματα των τραπεζών να σημειώσουμε ότι  δεν θα δούμε την επίδραση του λογιστικού προτύπου 9 στο κομμάτι που του αναλογεί καθώς η πρώτη εγγραφή (5% της συνολικής επίδρασης) θα γίνει στο α’ τρίμηνο του 2018.

Εκείνο που σίγουρα θα δούμε είναι ενίσχυση των ίδιων κεφαλαίων λόγω των ομολόγων, των πωλήσεων των χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων που καταγράφησαν στο τέλος της χρονιάς (μικρή θετική επίδραση ή και ουδέτερη) που κυρίως θα βοηθήσει στο να επιτευχθούν οι στόχοι του SSM.

Παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για μια μετριοπαθή κερδοφορία, δεν αποκλείεται το αποτέλεσμα χρήσης να συμπιεστεί στο όριο ανοχής της θετικής τελικής γραμμής, προκειμένου οι ισολογισμοί να γράψουν εμπροσθοβαρείς προβλέψεις για να αυξήσουν το βαθμό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.

http://www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης