Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Υποβαθμίζεται σε «BB-» η αξιολόγηση της Βραζιλίας - Σταθερό το outlook

tags :
Fitch: Υποβαθμίζεται σε «BB-» η αξιολόγηση της Βραζιλίας - Σταθερό το outlook
Νέο πλήγμα στην αξιοπιστία της Βραζιλίας – Υποβάθμιση από τη Fitch
Σε «ΒΒ-» -από «ΒΒ»- υποβάθμισε σήμερα (23 Φεβρουαρίου 2018) τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Βραζιλίας ο οίκος Fitch, μεταβάλλοντας σε σταθερές τι ςμέχρι πρότινος αρνητικές προοπτικές (outlook).
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, η υποβάθμιση αντανακλά τα επίμονα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, το υψηλό και αυξανόμενο δημόσιο χρέος και την αποτυχία νομοθετικής μεταρρύθμισης που θα βελτίωνε τη διαρθρωτική απόδοση των δημόσιων οικονομικών.
Η απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης, αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που υπονομεύει την εμπιστοσύνη στη μεσοπρόθεσμη πορεία των δημόσιων οικονομικών και την πολιτική δέσμευση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τα δημοσιονομικά ελλείμματα αναμένεται να μειωθούν μόνο σταδιακά.
Η κυβέρνηση υπερέβη τον στόχο της για το πρωτογενές έλλειμμα το 2017, ωστόσο, το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε το 8% του ΑΕΠ το 2017, με τη Fitch να προβλέπει συρρίκνωση στο σε περίπου 7% του ΑΕΠ, κατά τη διετία 2018-2019.
Το δύσκολο πολιτικό περιβάλλον έχει παρεμποδίσει την ικανότητα της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου και να θεσπίσει μέτρα εσόδων και δαπανών.
Για παράδειγμα, η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει έγκριση για επιβολή φόρου σε ορισμένα επενδυτικά κεφάλαια και αύξηση στις συνταξιοδοτικές εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ δικαστική εντολή ανέστειλε την αναβολή των αναπροσαρμογών μισθών για τους εργαζομένους του δημόσιου τομέα, επισημαίνεται.
Το δημόσιο χρέος ανήλθε σε 74% του ΑΕΠ το 2017, επίδοση σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο του 4% για την κλίμακα «ΒΒ».
Η Fitch αναμένει αύξηση στο 80% του ΑΕΠ μέχρι το 2019, με συνέχιση της τάσης μελλοντικά.
Η βραζιλιάνικη οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει από μια παρατεταμένη και βαθιά οικονομική ύφεση, με τη Fitch να προβλέπει ανάπτυξη κατά μέσο όρο 2,6% τη διετία 2018-2019, από 1% το 2017.
Σε ό,τι αφορά στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου 2018, ο οίκος εκτιμά πως η πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε να συνεχιστεί, καθώς ο τύπος και ο ρυθμός της οικονομικής και δημοσιονομικής προσαρμογής θα μπορούσαν να διαφέρουν ανάλογα με τον νικητή και την κυβερνητική δύναμη στο Κογκρέσο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης