Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αναβαθμίζονται τα προγράμματα καλυμμένων ομολόγων για Alpha Bank, Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς

tags :
Fitch: Αναβαθμίζονται τα προγράμματα καλυμμένων ομολόγων για Alpha Bank, Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς
H Fitch αναβαθμίζει τις αξιολογήσεις για τα προγράμματα καλυμμένων ομολόγων των Alpha Bank, Εθνικής και Τράπεζας Πειραιώς
Σε αναβάθμιση των προγραμμάτων καλυμμένων ομολόγων για την Alpha Bank, την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, από «Β» σε «Β+», προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, ως απόρροια της αντίστοιχης ενέργειας για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018.
Ειδικότερα, η έκθεση αφορά το «Programme I» της Alpha Bank, τα «Programme I» και «Programme II» της Εθνικής, και το πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων (programme) της Πειραιώς.
Μία περαιτέρω αναβάθμιση κρίνεται πιθανή λόγω του ότι η πιστωτική ζημιά για την Alpha (7,4%), την Εθνική (24,8% και 5,9% για τα παραπάνω δύο προγράμματα, αντίστοιχα), και τον Πειραιώς (11,8%), είναι χαμηλότερη του 25%.
Οι αξιολογήσεις βιωσιμότητας για τις τρεις τράπεζας παραμένουν σε «ccc».
Νωρίτερα σήμερα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε, επίσης, το εγγυημένο χρέος (από το ελληνικό Δημόσιο) της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας, σε «B» από «B-».
Το χρέος που εγγυάται η ελληνική κυβέρνηση της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας είναι μη εξασφαλισμένα χρεόγραφα με ανώτατο όριο, τα οποία εγγυάται άνευ όρων και αμετάκλητα το Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο 3723/2008 «για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας ως απάντηση στην επίδραση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης».
Οι αξιολογήσεις αντανακλούν την προσδοκία της Fitch ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις εγγυήσεις που παρέχονται στους νόμιμους κατόχους και ότι αυτές οι εγγυημένες υποχρεώσεις θα αντιμετωπίζονται εξίσου με άλλες ανώτερες υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης