Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «ΒΒ» για την Τουρκία - Αρνητικό παραμένει το outlook

tags :
S&P: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «ΒΒ» για την Τουρκία - Αρνητικό παραμένει το outlook
Η Standard & Poor’s διατήρησε αμετάβλητες τις βαθμολογίες της Τουρκίας 
Σε «ΒΒ» και «Β» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη -αντίστοιχα- πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας η Standard & Poor’s, διατηρώντας παράλληλα τις αρνητικές προοπτικές (outlook).
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης, οι αρνητικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τον κίνδυνο μίας μεταβολή των εξωτερικών χρηματοοικονομικών συνθηκών που θα περιόριζε την ικανότητα των επιχειρηματικών κλάδων της Τουρκίας με υψηλό εξωτερικό χρέος, κάτι που θα είχε, με τη σειρά του, αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.
Παράλληλα, η Άγκυρα απειλείται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως, για παράδειγμα μία ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα ή περισσότερα τουρκικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Επισημαίνεται ότι η εξωτερική χρηματοδότηση της Τουρκίας, συγκαταλέγεται μεταξύ των υψηλότερων σε σύγκριση με τις αναδυόμενες αγορές.
Σε περίπτωση επιβράδυνσης, ο οίκος εκτιμά ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας θα βασιστεί σε δημοσιονομικά κίνητρα για τη στήριξη της οικονομίας, όπως συνέβη το 2017 και το 2009, με αποτέλεσμα μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα και αύξηση του δημόσιου χρέους, μία εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, υπογραμμίζεται.
Επιπλέον, ενδέχεται να επέλθει υποβάθμιση εάν η νομισματική πολιτική αποδειχθεί ανεπαρκής για να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις και την πίεση στην τοπική λίρα, αναφέρει η S&P.
Ο οίκος υπολογίζει στο 4% την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2018, με την επίδοση να επιβραδύνεται περαιτέρω την περίοδο 2019-2021, στο 3,2%.
Οι σχέσεις της Τουρκίας με βασικούς συμμάχους και εμπορικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των Η.Π.Α. και της Ε.Ε., παραμένουν περίπλοκες, σχολιάζεται.
Αναλυτικότερα, οι οικονομικές προβλέψεις του οίκου:


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης