Διεθνή

Ανήσυχη η ΕΚΤ για τον νομισματικό πόλεμο στην μετά Trump εποχή - Ρωσία και Τουρκία ενισχύσουν σημαντικά τα αποθέματα χρυσού τους

Ανήσυχη η ΕΚΤ για τον νομισματικό πόλεμο στην μετά Trump εποχή - Ρωσία και Τουρκία ενισχύσουν σημαντικά τα αποθέματα χρυσού τους
Ο Draghi είχε δηλώσει οτι η Ουάσιγκτον πρέπει να σέβεται τους κανόνες του Διεθνούς Νομισματικού Συστήματος που απαγορεύουν στα κράτη να υποτιμούν σκόπιμα τα νομίσματά τους
Την ανησυχία τους ότι η κυβέρνηση Trump έχει ξεκινήσει έναν νομισματικό πόλεμο, εκφράζουν οι χώρες της ευρωζώνης και η ΕΚΤ καθώς η διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα της τιμής του δολαρίου έναντι του ευρώ βοηθά την αμερικανική οικονομία.
Σε αναλύσεις του το zerohudge υπογραμμίζει, ότι οι ανησυχίες αυτές είχαν τεθεί και από την ΕΚΤ στη συνάντηση του περασμένου Ιανουαρίου όπου είχε συζητηθεί το εάν η ευρωπαϊκή οικονομία έχει ενισχυθεί σημαντικά ώστε να υπάρξουν μεταβολές στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Στη συνάντηση αυτή ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, είχε παρουσιάσει στατιστικά στοιχεία που ουσιαστικά αποδείκνυαν τις δηλώσεις του αμερικανού υπουργού οικονομικών Steven Mnuchin ότι «ένα φτωχό δολάριο είναι καλό για την αμερικανική οικονομία».
Ο Draghi είχε δηλώσει οτι η Ουάσιγκτον πρέπει να σέβεται τους κανόνες του Διεθνούς Νομισματικού Συστήματος, οι οποίοι απαγορεύουν στα κράτη να υποτιμούν σκόπιμα τα νομίσματά τους.
Οι δηλώσεις του Mnuchin είχαν θεωρηθεί ως ένδειξη ότι οι ΗΠΑ θα κατέφευγε στην υποτίμηση του δολαρίου ώστε να υπάρξει μείωση στις εξαγωγές της ευρωζώνης γεγονός που θα δυσκόλευε την ΕΚΤ να φτάσει το στόχο της για τον πληθωρισμό.
Ο Mnuchin δήλωσε αργότερα ότι τα σχόλιά του ήταν «απόλυτα συμβατά με όσα έχει πει και στο παρελθόν» δηλαδή ότι οι ΗΠΑ "δεν εφαρμόζουν την πολιτικής της σκόπιμης υποβάθμισης καθώς είναι ενάντια στην πολιτική Trump για ισχυρό δολάριο".
Ωστόσο, οι φόβοι του Mario Draghi φαίνεται ότι είναι κατανοητοί και από άλλους κεντρικούς Τραπεζίτες οι οποίοι έχουν εκφράσει την ίδια άποψη.



Οι δηλώσεις αυτές του αμερικανού ΥΠΟΙΚ Mnuchin πάντως, οδήγησαν σε άνοδο της τιμής του Ευρώ το οποίο έφτασε στα 1,25 δολάρια τις επόμενες ημέρες μετά τη συνάντηση της ΕΚΤ στις 25 Ιανουαρίου. Σήμερα η τιμή του υποχώρησε κάτω από τα 1,23 δολάρια.
Πάντως στα πλαίσια της QE, η κεντρική τράπεζα αγοράζει τώρα 30 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα, ύψους 2,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο του 2018.

Το τρελό ράλι Ρωσίας και Τουρκίας να αυξήσουν τα αποθέμετα του σε χρυσό 

Στο μεταξύ, Ρωσία και Τουρκία επιδίδονται σε έναν ανηλεή αγώνα αγοράς χρυσού με τη Ρωσία να βρίσκεται πλέον στην 6η θέση παγκοσμίως..



Σύμφωνα με το Bloomberg, η κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αγόρασε τον Ιανουάριο 18,7 τόνους χρυσού καταλαμβάνοντας την 6η θέση παγκοσμίως σε χρυσό μετά τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, το ΔΝΤ, την Ιταλία και τη Γαλλία ξεπερνώντας κατά πολύ τα αποθέματα χρυσού της Κίνας που υπολογίζονται στα 1,843 τόνους.
Όμως και η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα αποθέματα χρυσού της κατά 205 τόνους τους τελευταίους 13 μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης