Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί ο Buffett επενδύει 100 δισ δολ. στην αγορά εντόκων γραμματίων του αμερικανικού δημοσίου;

Γιατί ο Buffett επενδύει 100 δισ δολ. στην αγορά εντόκων γραμματίων του αμερικανικού δημοσίου;
Η Berkshire αγοράζει κάθε Δευτέρα 4 δισ σε έντοκα γραμμάτια αμερικανικού δημοσίου
Πριν από μερικούς μήνες ο Warren Buffett, εξέπληξε τους πάντες με τη δήλωση του στον εορτασμό των 100 χρόνων του περιοδικού Forbes ότι «ο Dow θα φτάσει πάνω από το ένα εκατομμύριο δολάρια στα επόμενα 100 χρόνια»
Τα μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να γράψουν για «σοκ και δέος» τονίζοντας ότι «ο Warren Buffett προβλέπει ότι ο Dow Jones θα πάει πάνω από ένα εκατομμύριο».

DJIA

Το πιο ενδιαφέρον πάντως ήταν η πρόσφατη αποκάλυψη της Wall Street Journal ότι η Berkshire Hathaway, που του ανήκει, έχει στη διάθεσή της περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε έντοκα γραμμάτια αμερικανικού δημοσίου γεγονός που την καθιστά πλέον έναν από τους μεγαλύτερους κατόχους βραχυπρόθεσμων τίτλων του αμερικανικού κράτους.
Μάλιστα η εταιρεία έχει ξοδέψει τεράστια ποσά σε μετρητά για να αποκτήσει τα έντοκα γραμμάτια, τα οποία το Σεπτέμβριο του 2017 έφτασαν τα 109 δις δολάρια , 86 εκατομ.  περισσότερα από το τέλος του 2016 από τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια που διαθέτουν συνολικά οι ΗΠΑ σε έντοκα γραμμάτια δημοσίου.
Η WSJ έγραψε ότι η Berkshire αγοράζει κάθε Δευτέρα 4 δισ σε έντοκα γραμμάτια αμερικανικού δημοσίου.
Πιστεύεται μάλιστα ότι τα έντοκα γραμμάτια που διαθέτει είναι περισσότερα από αυτά που έχει συνολικά η Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αυτή η μαζική αγορά των εντόκων γραμματίων ωστόσο θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην αγορά ομολόγων όπου το βραχυπρόθεσμο κόστος χρηματοδότησης έχει αυξηθεί ραγδαία, με τη μορφή του Libor - OIS, η οποία έχει εκτοξευτεί στο υψηλότερο επίπεδο μέσα σε ένα χρόνο.
Ο Buffett αντέδρασε με τη γνωστή του ψυχραιμία και δήλωσε ότι η Berkshire θα αρχίσει να αγοράζει μετοχές εάν πέσουν στο 1,2 της λογιστικής αξίας τους.
Και οι δύο κατηγορίες μετοχών της Berkshire διαπραγματεύονταν στο 1,65 της λογιστικής αξίας την Πέμπτη (22/2).
«Ο Buffet γνωρίζει ότι η Berkshire δεν έχει ένα υψηλό ποσοστό απόδοσης για τους μετόχους της», δήλωσε ο David Kass, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Robert H. Smith School of Business του Μέριλαντ και μέτοχος της Berkshire λέγοντας ότι «η πληρωμή ενός ειδικού ετήσιου μερίσματος, θα είχε κάποια λογική».
Με τόσο ρευστό στα χέρια του πάντως, ο Buffet θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε σημαντικές αγορές εταιρειών σε περίπτωση πτώσης του αμερικανικού χρηματιστηρίου, την οποία πολλοί οικονομολόγοι και χρηματιστές έχουν προαναγγέλλει.
Ίσως αυτό να είναι το όνειρο του αμερικανού δισεκατομμυρίου.
Να μπει και πάλι στην αγορά εταιρειών καθώς το 2015 ήταν η τελευταία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης