Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στροφή προς τα δεξιά ζητεί από τη Merkel το CDU για να επιστρέψουν οι ψηφοφόροι που έφυγαν

tags :
Στροφή προς τα δεξιά ζητεί από τη Merkel το CDU για να επιστρέψουν οι ψηφοφόροι που έφυγαν
Εντός του κόμματος πληθαίνουν οι φωνές για «νέο αίμα» και «νέα πολιτική κατεύθυνση»
Στροφή προς τα δεξιά ζητούν βασικά στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, (CDU) από την καγκελάριο Angela Merkel και ενώ αύριο (25/2) ανακοινώνεται η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, που συμφωνήθηκε με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).
Βασικά στελέχη του CDU ανησυχούν για τις ψήφους, που έχουν διαρρεύσει προς την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και για τον λόγο αυτό ζητούν νέα στρατηγική από τη Merkel.  
To CDU αποφασίζει τη Δευτέρα (26/2/) για τη στήριξη του νέου κυβερνητικού συνασπισμού με το SPD, που θα επιτρέψει στη Merkel να παραμείνει για ακόμη τέσσερα χρόνια στην καγκελαρία.
Επίσης τα μέλη του SPD θα πρέπει να ψηφίσουν για την κυβερνητική συμφωνία.
Αν και το CDU αναμένεται ευρέως να υποστηρίξει τη συμφωνία – και να εγκρίνει τη συνεργάτιδα της Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer, ως γενικό γραμματέα του CDU – εντός του κόμματος πληθαίνουν οι φωνές για «νέο αίμα» και «νέα πολιτική κατεύθυνση».
«Μερικές φορές το συντηρητικό στοιχείο του κόμματός μας θα μπορούσε να είναι πιο εμφανές, δήλωσε στην εφημερίδα Neue Osnabruecker ο πρωθυπουργός του CDU του κρατιδίου Σλέσβιχ Χολστάιν, Daniel Guenther.
«Ο κεντροδεξιός χώρος πρέπει να καλύπτει το φάσμα από το κέντρο στη δημοκρατική δεξιά», δήλωσε στη Passauer Neue Presse ο Alexander Dobrindt του «αδελφού» κόμματος CSU.
Όπως παρατηρεί το Reuters, η Merkel δέχθηκε τις περισσότερες κριτικές για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης και στην πολιτική μετανάστευσης των «ανοιχτών θυρών».
Οι έξι επιλογές του υπουργικού συμβουλίου από το CDU θα στείλουν ένα μήνυμα σχετικά με την κατεύθυνση της πολιτικής τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Ο μακρόχρονος σύμμαχός της Peter Altmaier αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας ενώ η Ursula von der Leyen θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας.
Ένα ερώτημα είναι αν ο 37χρονος υφυπουργός Οικονομικών Jens Spahn, που μίλησε ανοικτά κατά της προσφυγικής πολιτικής της Merkel συμμετάσχει στο νέο σχήμα.
Το CSU και το SPD θα ανακοινώσουν αργότερα τις θέσεις τους στο υπουργικό συμβούλιο.
Η Merkel έχει τοποθετήσει το CDU στoκέντρο του πολιτικού φάσματος και έχει υποσχεθεί ανανέωση για να αποκρούσει τις κριτικές.
Ωστόσο πολλά στελέχη του CDU κάνουν ήδη λόγο για την εποχή μετά τη Merkel.
Η παράδοση των υπουργείων Oικονομικών και Eξωτερικών στο SPD για τη διασφάλιση μιας συμφωνίας συνασπισμού υπονόμευσε περαιτέρω την ισχύ της.
Η Merkel προχώρησε σε ένα βήμα εξωραϊσμού της κατάστασης, προτείνοντας ως γενική γραμματέα του CDU και πιθανή διάδοχο την 55χρονη επικεφαλής του κυβέρνησης του κρατιδίου του Σάαρλαντ, Kramp-Karrenbauer, που αποκαλείται «μίνι - Merkel» από τα γερμανικά ΜΜΕ. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης