Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Nouy (SSM) προειδοποιεί: Οι ελλληνικές τράπεζες να μειώσουν δραστικά τα NPLs και μάλιστα σύντομα

Η Nouy (SSM) προειδοποιεί:  Οι ελλληνικές τράπεζες να μειώσουν δραστικά τα NPLs και μάλιστα σύντομα
Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα και να το κάνουν ταχύτερα, σημείωσε η Nouy

Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα για να μειώσουν τα πολύ υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), τόνισε η Daniele Nouy, επικεφαλής του SSM, του ελεγκτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, (ΕΚΤ) όπως αναφέρει το Reuters αναδημοσιεύοντας συνέντευξη της αξιωματούχου στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ».
Η κ. Nouy δήλωσε ότι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με βιώσιμο τρόπο «παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένα έργο σε εξέλιξη» και «πρώτη προτεραιότητα».
«Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα και να το κάνουν ταχύτερα», σημείωσε, προσθέτοντας πως οι τράπεζες έχουν μεγάλες δυνατότητες κερδοφορίας, οι οποίες όμως ακυρώνονται από την ανάγκη πρόβλεψης για μη εξυπηρετούμενα δάνεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Γι 'αυτό, η κορυφαία προτεραιότητα για τις ελληνικές τράπεζες είναι να μειώσουν σημαντικά την παραγωγή νέων NPLs, βελτιώνοντας τα κριτήρια αναδοχής των πιστώσεων τους και να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους», ανέφερε.
Οι τράπεζες συμφώνησαν με τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσουν τα NPEs κατά περίπου 40% μέχρι τα τέλη του 2019.
Η περικοπή τους θα ελευθερώσει περισσότερα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση παραγωγικών τομέων της οικονομίας, η οποία ανακάμπτει  με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς.
«Εάν μια τέτοια βελτίωση επιτευχθεί μέχρι το 2019, τότε οι τράπεζες θα είναι σε θέση να αφιερώσουν τους πόρους τους στις παραδοσιακές τους δραστηριότητες», εκτίμησε η επικεφαλής του SSM.
Η Ελλάδα έχει υπερψηφίσει νέους νόμους  για τη μείωση των NPLs αλλά θα πρέπει να επιταχύνει τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινητοποιημένων ακινήτων, έναν βασικό όρο της διάσωσης των 86 δισ. ευρώ, σημείωσε η Nouy.
«Η θέσπιση νόμων είναι μόνο το πρώτο βήμα. πρέπει επίσης να εφαρμοστούν.
Και εδώ, φαίνεται ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να κινηθούν γρηγορότερα. Για παράδειγμα, είναι απαραίτητη η αποτελεσματική και αποδοτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών δημοπρασιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα των stress test για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας τον Μάιο 2018.
Σύμφωνα με τη Nouy το αποτέλεσμα των stress test θα είναι γνωστό πριν από το τέλος του προγράμματος διάσωσης «έτσι ώστε οι τυχόν επακόλουθες ενέργειες, αν χρειαστεί, να μπορούν να ληφθούν εγκαίρως».
«Αυτό το stress test δεν αποτελεί δοκιμαστική διαδικασία ή αποτυχία, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση θα αποφασιστεί κατά περίπτωση από το εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης