Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παίρνει «φωτιά» ο διαγωνισμός για την πώληση του ΔΕΣΦΑ – Γιατί αναμένεται «εκτόξευση» του τιμήματος

Παίρνει «φωτιά» ο διαγωνισμός για την πώληση του ΔΕΣΦΑ – Γιατί αναμένεται «εκτόξευση» του τιμήματος
Η συμμετοχή της EBRD στο ένα από τα δύο κοινοπρακτικά σχήματα που διεκδικούν τον ΔΕΣΦΑ έχουν μετατρέψει τον «περίπατο» που θεωρούσαν οι Ιταλοί της Snam σε κανονική «κούρσα»
Την ερχόμενη εβδομάδα και κατά πάσα πιθανότητα στην συνεδρίαση της Πέμπτης (1/3) του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές των δύο υποψηφίων επενδυτών για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ με τo ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο ύψος του τιμήματος.
Η συμμετοχή της EBRD στο μετοχικό σχήμα της Reganosa και της ρουμανικής Transgaz έχει ενισχύσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο διεκδικητών με την πλευρά των τριών Διαχειριστών της ιταλικής Snam, της ισπανικής Enagás Internacional και της βελγικής Fluxys να σπεύδει λίγες ημέρες πριν το άνοιγμα των προσφορών να αναδείξει τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την συμμετοχή και των τριών ως μετόχων στον αγωγό TAP.
Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από την συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Καθημερινή ο επικεφαλής διεθνών δραστηριοτήτων της SNAM Φεντερίκο Ερμόλι, ο οποίος επικεντρώθηκε στον γεωπολιτικό ρόλο του ΔΕΣΦΑ και τη στρατηγική θέση της Ελλάδας για την μεταφορά φυσικού αερίου, στην ενίσχυση του οποίου εν ολίγοις η κοινοπραξία που συμμετέχει μπορεί να συνδράμει καθοριστικά δεδομένου ότι είναι ταυτόχρονα και μέτοχοι του TAP.
Ανακοίνωσε μάλιστα ότι η Snam σχεδιάζει να ανοίξει γραφεία στην Αθήνα απ όπου θα διευθύνει τις στρατηγικής σημασίας αναπτυξιακές δραστηριότητες στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, «μια περιοχή με σημαντικές ευκαιρίες για το φυσικό αέριο από την Κασπία, τη Ρωσία και πιθανότατα το Ισραήλ, την Κύπρο και τον Λίβανο» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Οι δηλώσεις του κ. Ερμόλι κάνουν σαφέστατο το ισχυρό ενδιαφέρον της ιταλικής Snam για το ΔΕΣΦΑ, κάτι που εξάλλου έδειξε και η ενεργοποίησή της στον προηγούμενο διαγωνισμό για την εξαγορά του 17% από την αζερική Socar προκειμένου η συμφωνία εγκριθεί από την Κομισιόν.

Η EBRD «απογείωσε» την αγωνία των Ιταλών

Σημειώνεται πως στη συνέντευξη είναι διάχυτη επίσης η αγωνία της Snam σε σχέση με τον ανταγωνισμό από το έταιρο μετοχικό σχήμα, το οποίο αρχικά απαρτίζονταν από την ισπανική  Reganosa κάνοντας σε πρώτη φάση τον διαγωνισμό για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ για την ιταλική εταιρία να φαντάζει «περίπατος».
Ούτε η σύμπραξη της ισπανικής εταιρίας με την ρουμανική Transgaz στη συνέχεια φαίνεται να ανησύχησε τη Snam που είχε συμμαχήσει με τέσσερις ισχυρούς ευρωπαίους Διαχειριστές (δεν είχε αποχωρήσει ακόμη η ολλανδική Gasunie).  
Στο άκουσμα όμως και μόνο της πιθανής συμμετοχής της EBRD τα στελέχη της Snam στην έδρα της στο Μιλάνο για πρώτη φορά άρχισαν να νιώθουν ότι ο «περίπατος» μπορεί να εξελιχθεί σε κανονική κούρσα.
Έτσι με τις πρώτες διαρροές ότι η EBRD εξετάζει δυνατότητες συμμετοχής στο σχήμα  Reganosa – Transgaz άρχισε να γίνεται πολύ δημόσια συζήτηση και μέσω του Τύπου για το εάν το καταστατικό της τράπεζας επιτρέπει μια τέτοια συμμετοχή δεδομένου ότι δεν έχει συμμετάσχει στο παρελθόν σε αντίστοιχα projects.  
Τελικά την ύστατη πραγματικά ώρα, μόλις την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου το πρωί, δηλαδή λίγες ώρες πριν την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, το διοικητικό συμβούλιο της EBRD πήρε την απόφαση για συμμετοχή στην κοινοπραξία των  Reganosa – Transgaz.
Η εξέλιξη άλλαξε άρδην το τοπίο σε σχέση με τον ανταγωνισμό στον διαγωνισμό πώλησης του ΔΕΣΦΑ , φέροντας χαμόγελα στο ελληνικό δημόσιο και τα ΕΛΠΕ αφού ενισχύθηκαν οι προσδοκίες για τίμημα άνω από τα 400 εκατ. ευρώ της Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό που ακυρώθηκε.
Αντίθετα στην Ιταλία οι μέτοχοι της Snam άρχισαν να ζορίζονται όπως φάνηκε και με την απόφασή της εταιρίας να επικοινωνήσει τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του εταιρικού σχήματος αναδεικνύοντας τον γεωπολιτικό ρόλο του ΔΕΣΦΑ και τις συνέργειες ως προς αυτόν από τη συμμετοχή τους στον ΤAP.
Η συμμετοχή της EBRD Reganosa και της ρουμανικής Transgaz στην κοινοπραξία   με τη Reganosa συνδέεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, με το γεγονός ότι η Τράπεζα είναι πολύ μεγάλος πιστωτής του ΔΕΣΦΑ και την εκτίμηση που επικράτησε ότι ένας τρόπος να τα διασφαλίσει είναι η συμμετοχή της στο management της επιχείρησης.
Η εκτίμηση αυτή για την αγορά σημάνει ότι η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει θα «χτυπήσει» τον διαγωνισμό για να καταλήξει στα χέρια της ο ΔΕΣΦΑ καταβάλλοντας υψηλό τίμημα.

Σκληρός ανταγωνισμός με όλα τα «όπλα» στο τραπέζι

Δεδομένου μάλιστα ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους ότι στην περίπτωση που η απόκλιση μεταξύ των δύο σε σχέση με το τίμημα είναι άνω του 15% τότε θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και με τους δύο για την βελτίωσή του, ο ανταγωνισμός αναμένεται σκληρός και ίσως σύμφωνα με κάποιους στο παρασκήνιο να έχει ξεκινήσει ήδη.
Δεν είναι τυχαία με τις εξελίξεις, σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, η γνωστοποίηση σε υπουργικά γραφεία μέσω επιστολής από άγνωστο αποστολέα λίγες μόλις ημέρες μετά την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών εγγράφου της ΕΕ με ημερομηνία 1 Ιουνίου 2017, στο οποίο αναφέρεται ότι η ρουμανική Transgaz ελέγχεται για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στη Ρουμανία.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, διερευνάται εάν η εταιρεία παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ (άρθρο 102 της Συνθήκης ΕΚ), υιοθετώντας μία στρατηγική περιορισμού των διαδρομών εφοδιασμού αερίου για άλλα κράτη μέλη, είτε εφαρμόζοντας αυξημένα τέλη διασύνδεσης, είτε με περιορισμένες επενδύσεις σε αναγκαία έργα υποδομής, ή με άλλες μεθόδους.
Τέτοιες πρακτικές μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές και να βλάψουν τελικά τους καταναλωτές της ΕΕ.
Έρχονται όμως και σε αντίθεση με τους στόχους της Ενεργειακής Ένωσης για αυξημένη ασφάλεια εφοδιασμού στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας.
Η ρουμανική εταιρία, τονίζουν παράγοντες της αγοράς, αποτελεί τον «αδύναμο κρίκο» της κοινοπραξίας υπό τη Reganosa και προβλέπουν κλιμάκωση της υπόγειας αντιπαράθεσης για την διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ.

ΠΗΓΗ: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης