Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Συγκέντρωση τσάμηδων έξω από την ελληνική πρεσβεία στην Αλβανία - Ζητούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Reuters: Συγκέντρωση τσάμηδων έξω από την ελληνική πρεσβεία στην Αλβανία - Ζητούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα
Οι διαδηλωτές ζήτησαν από την Ελλάδα να τους ζητήσει συγγνώμη «για την σε βάρος του γενοκτονία και να τους επιτρέψει να επιστρέψουν στις περιοχές από τις οποίες εκδιώχθηκαν»
Μόνο ως προκλητική μπορεί να χαρακτηριστεί η συγκέντρωση, που πραγματοποίησαν Τσάμηδες σήμερα (24/2/2017) έξω από την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι διαδηλωτές ζήτησαν από την Ελλάδα να τους ζητήσει συγγνώμη «για την σε βάρος του γενοκτονία και να τους επιτρέψει να επιστρέψουν στις περιοχές από τις οποίες εκδιώχθηκαν.»
Η Ελλάδα, η οποία απορρίπτει το ζήτημα των Τσάμηδων ως ανύπαρκτο, και η γειτονική Αλβανία άρχισαν συνομιλίες για διάφορα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων τους, και μια εμπόλεμη κατάσταση,  που εξακολουθεί να ισχύει στην Ελλάδα από τότε που η Ιταλία εισέβαλε από την Αλβανία στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», αναφέρει το Reuters.
Οι συνομιλίες αποσκοπούν στην επίτευξη συμφωνιών έως στις 8 Απριλίου 2018 για να εξασφαλίσουν ότι η Αλβανία πως  δεν θα έχει εμπόδια στην πορεία της προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία είναι μέλος η Ελλάδα.
Οι τσάμηδες φέρονται εξοργισμένοι  από το γεγονός ότι, η αλβανική κυβέρνηση παραμελεί τα αιτήματα και οι δύο πλευρές εγκαταλείπουν όρους, όπως «Τσαμουριά» και «Βόρεια Ήπειρος» στο δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας, παρατηρεί το Reuters.
«Εμείς οι Αλβανοί της Τσαμουριάς δεν θέλουμε να εκδικηθούμε, δεν θέλουμε αλλαγή των συνόρων, θέλουμε μια συγγνώμη, ώστε να μπορέσουμε να συγχωρήσουμε και οι δύο λαοί να ζήσουν ειρηνικά και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε για να ζήσουμε στα σπίτια μας.
Είμαστε ειρηνικοί », δήλωσε ο Shpetim Idrizi επικεφαλής του κόμματος των Τσάμηδων μιλώντας στη συγκέντρωση.
Ο Idrizi απέρριψε τους ισχυρισμούς της Ελλάδας ότι οιΤσάμηδες συνεργάστηκαν με τους Ναζί στον  Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μετά από δύο γύρους συνομιλιών μεταξύ των υπουργών εξωτερικών της Ελλάδας και της Αλβανίας, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας διέψευσε «κατηγορηματικά» στα τέλη Ιανουαρίου 2018 πως το τσάμικο ζήτημα έχει συμπεριληφθεί στις συνομιλίες.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης