Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bild: Με κριτήριο την ενότητα και τη σταθερότητα του CDU ανακοινώνει σήμερα (25/2) η Merkel τους υπουργούς την νέας κυβέρνησης

Bild: Με κριτήριο την ενότητα και τη σταθερότητα του CDU ανακοινώνει σήμερα (25/2) η Merkel τους υπουργούς την νέας κυβέρνησης
Ενδεικτικό αυτού η ανάθεση του υπουργείου Υγείας στον 37χρονο Spahn, που θεωρείται από τους σκληρούς επικριτές της σε θέματα μετανάστευσης
Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, από την πλευρά των Χριστιανοδημοκρατών θα ανακοινώσει σήμερα (25/2) η A. Merkel, με το υπουργείο Υγείας να πηγαίνει σε έναν από τους σκληρότερους εσωκομματικούς επικριτές της.
Η γερμανίδα καγκελάριος, που προσπαθεί εδώ και μήνες να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, επέλεξε να αναθέσει αυτή τη θέση στον Jens Spahn, υποστηρικτή μιας πολιτικής στροφής της παράταξης προς τα δεξιά.
Σύμφωνα με την Bild am Sonntag, η Merkel αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας τις επιλογές των προσώπων από το δικό της κόμμα που θα αναλάβουν έξι υπουργεία ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει και το SPD.
Η υπουργοποίηση του Spahn, ο οποίος έχει καταφερθεί με σφοδρότητα εναντίον της πολιτικής της Merkel όσον αφορά το ζήτημα των προσφύγων και θεωρείται ηγετικό στέλεχος της δεξιάς πτέρυγας του CDU, αποτελεί ένδειξη πως η καγκελάριος προσπαθεί να κατευνάσει τους επικριτές της, οι οποίοι απαιτούν να υπάρξει νέο αίμα και νέα κατεύθυνση.

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Υγείας

Ο 37χρονος Spahn ήταν υφυπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης.
Επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην Ένωση, η κυριακάτικη έκδοση της Bild γράφει επίσης ότι η Merkel, όπως αναμενόταν, θα αναθέσει στον Peter Altemeier, στενό της σύμμαχο, το υπουργείο Οικονομίας.
Κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας η Ursula fon der Latten, που θεωρείτο μέχρι πρότινος δυνητική διάδοχος της Merkel, θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας. Η Yulian Klekner, εκ των κορυφαίων στελεχών του CDU, αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Γεωργίας.
Έπειτα από 12 χρόνια στην καγκελαρία και 18 χρόνια στο τιμόνι του CDU, η εξουσία και το κύρος της Merkel τελούν υπό αμφισβήτηση.
Οι συντηρητικοί, τόσο το CDU όσο και το αδελφό βαυαρικό κόμμα της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), κατέγραψαν τη χειρότερη εκλογική επίδοσή τους μετά το 1949 τον Σεπτέμβριο, όταν υπέστησαν όχι ευκαταφρόνητη διαρροή ψηφοφόρων προς το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Η Merkel δέχθηκε άλλο ένα βαρύ πλήγμα όταν οι διαπραγματεύσεις με δύο μικρότερα κόμματα για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού κατέρρευσαν, αναγκάζοντάς την να στραφεί ξανά στο SPD, με το οποίο συγκυβέρνησε από το 2013 ως το 2017.
Διστακτικά, καθώς το δικό του ποσοστό έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το SPD συμφώνησε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αλλά αυτό υπόκειται στην έγκριση των μελών του κόμματος. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται να ανακοινωθεί την 4η Μαρτίου και δεν είναι σίγουρο.
Αν τα μέλη του SPD ψηφίσουν "όχι", πιθανότερη έκβαση είναι η προκήρυξη νέων εκλογών, καθώς θεωρείται λίγο ως πολύ απίθανος ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας.
Η Merkel, αντιμέτωπη με τις ανησυχίες στο κόμμα της για την πορεία του και για το δικό της μέλλον, υπόσχεται "ανανέωση".
Τα μέλη του κόμματός της συναντώνται τη Δευτέρα, όταν αναμένεται να εγκρίνουν τη συμφωνία για τον νέο "μεγάλο συνασπισμό" και τον διορισμό της Κραμπ-Καρενμπάουερ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης