Βίτσας: Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα υπερασπίζουμε και δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας

Βίτσας: Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα υπερασπίζουμε και δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας
"Οποιοσδήποτε "κάνει τσαμπουκά στο Αιγαίο" πρέπει να το σκεφτεί και δύο και τρεις φορές", τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας,  Δ. Βίτσας
«Επιθυμούμε τον ειρηνικό και ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει, και με μια έννοια μπαίνει απαγορευτικό, ότι όσον αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όχι απλώς τα υπερασπίζουμε σε διεθνές αλλά και σε τοπικό επίπεδο αλλά και δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας», ξεκαθάρισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα που το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί στην Κύπρο, κατά κύριο λόγο, και στο Αιγαίο, ο κ. Βίτσας παρατήρησε πως αυτό αναδεικνύει την Τουρκία σε μια διεθνώς νευρική δύναμη αλλά και σε μια αναθεωρητική δύναμη, η οποία δεν δέχεται ή θέλει να αλλάξει τις διεθνείς συμβάσεις. Κατά τον ίδιο, όλα είναι εξηγήσιμα, ενώ «εμείς  παρακολουθούμε με ψυχραιμία».
Τόνισε ότι «υπάρχουν όρια, που τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη, δεν ανεχόμαστε να τα υπερβεί κανένας.
Η απάντηση, πέρα από τη δικιά μας, αλλά και από τη Σύνοδο Κορυφής και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν πρωτοφανής.
Δεν έχει υπάρξει ανάλογη προειδοποίηση τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Αυτό σημαίνει πρακτικά: αποφάσε τί θα κάνεις και πρόσεξε πάρα πολύ τι θα είναι αυτό που θα κάνεις».
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, οι πολύ προκλητικές δηλώσεις, όπως και οι δράσεις οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ζητήματα, μπορεί να οδηγήσουν σε ατυχήματα και αυτά να προκαλέσουν εμπλοκές και μετά είναι δύσκολο να γυρίσεις πίσω.
Σημείωσε δε, πως η  Ελλάδα είναι μια χώρα πολύ ισχυρή στρατιωτικά και με αναβαθμισμένη τη θέση της διεθνώς, ενώ αυτή τη στιγμή «ακολουθούμε τον διπλωματικό δρόμο και αυτό πρέπει να κάνουμε, αλλά και από την άλλη λέμε σε όλους, ότι είμαστε κάθε φορά έτοιμοι να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
«Εμείς παίρνουμε όλα τα μέτρα και εξετάζουμε όλα τα σενάρια, ακόμα και το χειρότερο.
Με βάση αυτά οικοδομούμε τη θωράκιση της Ευρώπης και της χώρας μας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε δε, πως «έχουμε πολύ ισχυρό στόλο και θαλάσσιο και εναέριο.
Το γνωρίζουν και οι γείτονες και στο ΝΑΤΟ σύμμαχοι μας.
Οποιοσδήποτε "κάνει τσαμπουκά στο Αιγαίο", έτσι όπως το λέτε, πρέπει να το σκεφτεί και δύο και τρεις φορές.
Αλλά δεν χρειάζεται πολεμικό κλίμα.
Αυτό με τα "γατάκια" είναι μια προσφιλής λαϊκή έκφραση αλλά ξέρετε τί νύχια βγάζουν τα γατάκια μερικές φορές».
Κατά τον ίδιο, «το ζήτημα της συνδιαχείρισης που επιθυμεί η Τουρκία στο Αιγαίο, έχει με όλους τους τρόπους λυθεί» και «δεν είναι μόνο επίτευγμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά υπάρχει μια εθνικού χαρακτήρα γραμμή, που προϋπάρχει».
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι έγινε μια ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Υπουργό Εξωτερικών για τις διεθνείς συναντήσεις που είχαν και συγχρόνως αποφασίστηκε να προχωρήσουν τέσσερα προγράμματα, που αφορούν την αναβάθμιση των εξοπλισμών μας και τα οποία έχουν ήδη περάσει από τη Βουλή.
Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ, ο κ. Βίτσας μίλησε για καθαρή θέση της κυβέρνησης «κρυστάλινη και με βάση αυτή πηγαίνουμε στις διαπραγματεύσεις, στο βαθμό που μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα.
Αυτοί που πρέπει να βιάζονται, είναι η πλευρά των Σκοπίων και όχι η δική μας».
Όπως είπε, «η λύση βρίσκεται πάνω σε συγκεκριμένα στοιχεία.
Αυτά είναι και τα όρια της λύσης: σύνθετη ονομασία προς όλες τις κατευθύνσεις και απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών διαθέσεων.
Αυτό με βάση τα προηγούμενα του Βουκουρεστίου είναι η εθνική θέση και με αυτό πάμε.
Αυτό που ζητάμε στο εσωτερικό, είναι όλα τα  κόμματα που τότε προώθησαν αυτή τη θέση, να πουν αν συμφωνούν σε αυτή τη θέση και να πάμε σε αυτή την κατεύθυνση».
Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι από την πλευρά της γίνονται εθνικά θέματα, ζητήματα μικροπολιτικής εσωτερικής αντιπαράθεσης.
«Η ίδια η αντιπολίτευση λέει από τη μια, ότι δεν ενημερώνεται και από την άλλη ότι "το πάτε έτσι".
Πού ξέρει;
Αν συμβαίνει το ένα δεν μπορεί να συμβαίνει και το άλλο», συμπλήρωσε.
Ακόμη, υπογράμμισε ότι θα υπάρχει λύση που θα είναι πακέτο, προσθέτοντας πως «αυτός που έχει το μεγάλο πρόβλημα - γιατί θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και είναι και ένα στοιχείο ύπαρξης και σταθεροτητας αυτού του κράτους - είναι το κράτος των Σκοπίων, η ΠΓΔΜ.  
Εμείς έχουμε έτοιμη τη συνολική πρόταση, η οποία θα μπορεί να είναι και αντικείμενο της τελικής διαπραγμάτευσης.
Βεβαίως, όλο αυτό παίρνει το χαρακτήρα μιας διεθνούς σύμβασης, η οποία για να έχει τα στοιχεία της διεθνούς σύμβασης, πρέπει να περάσει και από τη Βουλή των Ελλήνων».
Τέλος, κληθείς να απαντήσει για το πότε θα γίνουν εκλογές, είπε ξεκάθαρα το 2019.
Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, «α έχουμε βγει από τη μνημονιακή περίοδο.
 Από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι το καλοκαίρι του 2019 θα κάνουμε μια προσπάθεια, ένα πολύ μεγάλο βάρος ευθύνης πέφτει στους κυβερνητικούς χειρισμούς και στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας.
Έχουμε ήδη βγει με επιτυχία δύο φορές στις αγορές.
Θέλουμε να έχουμε κάποια διαθέσιμα ρευστότητας και όπου και όταν χρειαζόμαστε να βγαίνουμε στις αγορές, γιατί δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουμε σε μια εποχή υπερδανεισμού.
Αυτό είναι το ένα κομμάτι.
Το άλλο είναι ότι πρέπει να καθαρίσει η εικόνα της χώρας, από τα σκάνδαλα.
Να καθαρίσει και με χοντρές υποθέσεις διαφθοράς, όπως είναι η υπόθεση Novartis».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS