Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η Κίνα αλλάζει το Σύνταγμά της για να παραμείνει ο πρόεδρος Xi Jinping δια βίου στην εξουσία

FT: Η Κίνα αλλάζει το Σύνταγμά της για να παραμείνει ο πρόεδρος Xi Jinping  δια βίου στην εξουσία
Kάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες ο  Xi Jinping πρέπει να φύγει από την εξουσία της χώρας μετά από τις δύο πεντάχρονες προεδρικές θητείες που λήγουν το 2023 
Σε αλλαγή του συντάγματος και κατάργηση του άρθρου που δεν επιτρέπει σε πρόεδρο του κράτους να διεκδικήσει πάνω από δύο θητείες προχωρά το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.
Στόχος, είναι η παραμονή δια βίου στην εξουσία του προέδρου Xi Jinping ο οποίος κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες θα πρέπει να φύγει από την εξουσία της χώρας μετά από τις δύο πεντάχρονες προεδρικές θητείες.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο κινέζος πρόεδρος βρίσκεται στο τέλος της πρώτης προεδρικής του θητείας, η οποία αναμένεται να ανανεωθεί κατά την ετήσια συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της Κίνας, που ξεκινά στις 5 Μαρτίου.
Τον Οκτώβριο του 2018 θα ξεκινήσει τη δεύτερη θητεία του ως επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος που διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια η οποία και θα ολοκληρωθεί το 2023.
Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Σινχουά η πρόταση έγινε από την κεντρική επιτροπή του κόμματος, και καλύπτει και την θέση του αντιπροέδρου.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, «η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος πρότεινε να αφαιρεθεί από το κείμενο του Συντάγματος η πρόταση που αναφέρει ότι ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος μπορούν να υπηρετήσουν μόνο για δύο διαδοχικές θητείες».
Η συνταγματική μεταρρύθμιση πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο προκειμένου να εφαρμοστεί. Αυτό δεν θα είναι δύσκολο καθώς το κοινοβούλιο απαρτίζεται από μέλη, επιλεγμένα ειδικά για την αφοσίωση που δείχνουν στο κόμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης