Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παυλόπουλος: Η αρμονική συνύπαρξη Πολιτείας και Εκκλησίας αποτελεί conditio sine qua non για την υπεράσπιση της Ιστορίας

Παυλόπουλος: Η αρμονική συνύπαρξη Πολιτείας και Εκκλησίας αποτελεί conditio sine qua non για την υπεράσπιση της Ιστορίας
Στην Αρχιεπισκοπική και Συνοδική Θεία Λειτουργία για την Εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών παρέστη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος
«Σε μιαν εποχή, όπως η σημερινή, κατά την οποία η αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας -πάντοτε σύμφωνα με τον κατά το Σύνταγμα ρόλο καθεμιάς- αποτελεί conditio sine qua non για την υπεράσπιση της Ιστορίας μας και της Πατρίδας μας, εύχομαι η Εορτή της Ορθοδοξίας ν’ αποτελεί κοιτίδα και λίκνο εμπνεύσεων, στοχασμών και αποφάσεων για τον Λαό και τον Κλήρο και, αυτονοήτως, για τις Ηγεσίες τους, προκειμένου να φέρουμε σε πέρας, ως Έθνος με απαράμιλλη Ιστορική Κληρονομιά, την δική μας Ιστορική Αποστολή», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος.
Ο κ. Παυλόπουλος στην προσφώνησή του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την εορτή της Ορθοδοξίας, μεταξύ άλλων, ότι «η Εορτή της Ορθοδοξίας, με αμάχητα ιστορικώς τεκμήρια, καλεί εμάς, τους Έλληνες -και μάλιστα ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων- ν’ αναλογιζόμαστε και ν’ αναγνωρίζουμε, ειλικρινώς και ευθαρσώς, την καθοριστική συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στους μεγάλους Αγώνες του Λαού μας και του Έθνους μας.
Συνακόλουθα δε την καθοριστική συμβολή της στην υπεράσπιση της Ιστορίας μας και της Πατρίδας μας.
Το Εθνικό, κυριολεκτικώς, τούτο χρέος οφείλουμε να το εκπληρώνουμε με συνέπεια πολύ περισσότερο σήμερα, ενόψει των μεγάλων προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά μας, και οι οποίες θα καθορίσουν, τελικώς, την ευόδωση του Ιστορικού μας προορισμού».
Σημείωσε ακόμη ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος τηρεί στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος, οι οποίες οριοθετούν το πεδίο του ρόλου της, προσηλωμένη αυστηρώς στην εκπλήρωση της Αποστολής της, δίχως ανάμειξη στις κατά τις συνταγματικές ρυθμίσεις αρμοδιότητες της Πολιτείας, ενώ διαδραματίζει έναν εμβληματικό κοινωνικό ρόλο.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα ο κ. Παυλόπουλος παρέστη στην Αρχιεπισκοπική και Συνοδική Θεία Λειτουργία για την Εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, όπου και του επιδόθηκε το παράσημο των Διασήμων και του Διπλώματος του Μεγαλόσταυρου του Αποστόλου Παύλου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Κατά την αντιφώνησή του ο κ. Παυλόπουλος, ανέφερε «αποδέχομαι την ύψιστη αυτή διάκριση εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, ομολογώντας ευθέως ότι γνωρίζω εκ προοιμίου πως η ως άνω διάκριση δεν αφορά το πρόσωπό μου, αλλά τον Θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο οποίος έχει, κατά τον όρκο του, ως πρώτιστο καθήκον την τήρηση του Συντάγματος, ιδίως δε την τήρηση των διατάξεων που ορίζουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι Ρυθμιστής του Πολιτεύματος.
Επομένως, και θεματοφύλακας των αρμονικών, πάντα στο πλαίσιο του Συντάγματος, σχέσεων μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας.
Για να δικαιώσω, λοιπόν, στο μέτρο των ανθρωπίνων δυνατοτήτων, την προς εμένα μεγαθυμία σας και, πολλώ μάλλον, για να μην διαψεύσω τις προσδοκίες σας, δεσμεύομαι ενώπιόν σας να τηρήσω, στο ακέραιο, το Σύνταγμα, έχοντας πλήρη επίγνωση αφενός ότι οι κάθε είδους ενέργειές μου γίνονται στο φως της δημοσιότητας και της διαφάνειας.
Και, αφετέρου και συνακόλουθα, ότι κατ’ εξοχήν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ουδέν κρυπτόν υπό τον Ήλιον», εν προκειμένω δε ουδέν κρυπτόν από τους οφθαλμούς Λαού και Κλήρου.
Κατόπιν τούτων, κλείνω την ευχαριστήρια αντιφώνησή μου αναφερόμενος στους εξής στίχους του 138ου Ψαλμού του Προφητάνακτος Δαυίδ:
Πρώτον: «Κύριε, ἐδοκίμασάς με, καὶ ἔγνως με».
Και, δεύτερον: «Ποῦ πορευθῶ ἀπὸ τοῦ πνεύματός σου καὶ ἀπὸ τοῦ προσώπου σου ποῦ φύγω; Εὰν ἀναβῶ εἰς τὸν οὐρανόν, σὺ ἐκεῖ εἶ, ἐὰν καταβῶ εἰς τὸν ᾅδην, πάρει· ἐὰν ἀναλάβοιμι τὰς πτέρυγάς μου κατ᾿ ὄρθρον καὶ κατασκηνώσω εἰς τὰ ἔσχατα τῆς θαλάσσης, καὶ γὰρ ἐκεῖ ἡ χείρ σου ὁδηγήσει με, καὶ καθέξει με ἡ δεξιά σου».
Ας με συνοδεύουν, ως το τέλος της θητείας μου και όχι μόνον, η Ευλογία Σας και η Προσευχή Σας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης