Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι είναι τελικά το Petro – Κρυπτονόμισμα ή «παράνομη» πώληση πετρελαίου

tags :
Τι είναι τελικά το Petro – Κρυπτονόμισμα ή «παράνομη» πώληση πετρελαίου
Πολλοί αναλυτές διερωτώνται, σε ποιο οικονομικό πλαίσιο βασίζεται τελικά το Petro
Εντείνονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης της Βενεζουέλας να προωθήσει το Petro, το κρυπτονόμισμα της χώρας που βασίζεται στα αποθέματα πετρελαίου της και έχει στόχο την καταπολέμηση του οικονομικού «εμπάργκο» των ΗΠΑ.
Στις 20 Φεβρουαρίου 2018 ξεκίνησε η προ-πώληση του Petro και έχει ήδη συγκεντρωθεί το ποσό των 735 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, Nicolas Maduro.
Έχουν ήδη πωληθεί τα πρώτα 38,4 εκατ. και στις 20 Μαρτίου 2018 το Καράκας θα θέσει προς πώληση ακόμη 44 εκατ. και θα διακρατήσει τα υπόλοιπα, δηλαδή 17,6 εκατ.
Η συνολική τους αξία ανέρχεται στα 6 δισ. δολάρια.
Πάντως πολλοί αναλυτές διερωτώνται, σε ποιο οικονομικό πλαίσιο βασίζεται τελικά το Petro, σύμφωνα με τo coin Telegraph.com.
Ποια είναι δηλαδή η πιθανή πραγματική του χρήση στην παγκόσμια οικονομία.
Τι είναι το Petro; Ένα κρυπτονόμισμα, ένα σταθερό νόμισμα, ένα συμβόλαιο πετρελαίου, ένα νέο δημόσιο χρεωστικό μέσο ή κάτι άλλο;
Επίσης τίθεται το εξής ερώτημα. Ποιος είναι ο πιθανός οικονομικός αντίκτυπός του; Ποια νομικά ζητήματα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν;
Σύμφωνα με τον  Maduro, το Petro που υποστηρίζεται από το αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους χρήσης των νέων τεχνολογιών για την αποκατάσταση της οικονομικής κατάστασης της Βενεζουέλας.
Για πολλά χρόνια, η χώρα έχει υποστεί τρομακτικό υπερπληθωρισμό ενώ οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν αποκόψει τη Βενεζουέλα από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Ένα τεράστιο έλλειμμα νομισματικής προσφοράς στο αμερικανικό δολάριο οδήγησε στην απουσία βασικών αγαθών και σε δεκαπλάσια διαφορά τιμών μεταξύ των συναλλαγματικών ισοτιμιών της επίσημης και της μαύρης αγοράς για το νόμισμα της χώρας και το αμερικανικό δολάριο.
Ωστόσο, αυτή η οικονομική καταστροφή συμπίπτει με το καθεστώς της Βενεζουέλας που κατέχει τον μεγαλύτερο όγκο αποθεμάτων πετρελαίου που αξιολογούνται από τον ΟΠΕΚ και είναι εύκολα προσιτά από τους γνωστούς παραγωγούς πετρελαίου όπως η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και άλλες χώρες.
Την ίδια ώρα, η αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλλει πλήρες εμπάργκο στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας στο εγγύς μέλλον.
Σύμφωνα με τις στατιστικές εξαγωγών, οι ΗΠΑ είναι η κυριότερη αγορά πετρελαίου της Βενεζουέλας και η πρωταρχική πηγή «σκληρού νομίσματος».
Ο αποκλεισμός της εν λόγω αγοράς από τις εξαγωγές πετρελαίου θα μπορούσε να κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δραματική για τη χώρα.
Η ιδέα της έκδοσης κρυπτονομίσματος έχει συζητηθεί και σε άλλες χώρες αλλά στη Βενεζουέλα έχει λάβει την επίσημη αναγνώριση από την κυβέρνηση.
Ο Nicolas Maduro έχει υπογράψει μια Λευκή Βίβλο που καθορίζει σαφώς τους όρους και τις ημερομηνίες των εκδόσεων.
Η δραστηριότητά της απευθύνεται τόσο σε εσωτερικές όσο και σε εξωτερικές αγορές και διεξάγεται σε επίπεδο ALBA (Bolivarian Alliance for the Peoples of America) και OΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών).
Η τιμή του Petro συσχετίζεται με ένα βαρέλι αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας.
«Το Petro ενισχύει την ανεξαρτησία και την οικονομική μας κυριαρχία και θα μας επιτρέψει να πολεμήσουμε την πλεονεξία των ξένων δυνάμεων που προσπαθούν να προκαλέσουν ασφυξία στις οικογένειες της Βενεζουέλας και να αρπάξουν το πετρέλαιό μας»,  έχει διαμηνύσει ο Maduro.
Η Ουάσινγκτον απαγορεύει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της να αγοράζουν κρατικά ομόλογα της Βενεζουέλας, αλλά και του πετρελαϊκού ομίλου PDVSA.
Το Petro μπορεί συμβατικά να θεωρηθεί ως ένα νέο νομισματικό άθροισμα στη δομή του νομισματικού «οπλοστασίου» της Βενεζουέλας.
Σε αντίθεση με το bolivar, αναμένεται να μετατραπεί εύκολα σε αμερικανικό δολάριο, καθώς και σε άλλα νομίσματα, τα οποία θα βοηθήσουν τη Βενεζουέλα στο εξαγωγικό εμπόριο.
Ως εκ τούτου, όλα καταλήγουν σε ένα «ειδικό νομισματικό άθροισμα για τις διεθνείς πληρωμές».
Δεδομένου ότι πρόκειται να εκδοθούν 100 εκ. νομίσματα με κάθε νόμισμα ίσο με ένα βαρέλι πετρελαίου (60 δολάρια), η συνολική κεφαλαιοποίησή του θα ανέλθει στα 6 δισεκατομμύρια.
The Real Coas Of Petro
Πάντως πολύ δύσκολα το Petro θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό σε χώρες εκτός της Βενεζουέλας καθώς εγείρονται μία σειρά ζητήματα. 
Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της Βενεζουέλας υπό οικονομικές κυρώσεις, είναι εξαιρετικά απίθανο ότι αυτό το νομισματικό εργαλείο θα γίνει εύκολα αποδεκτό από την παγκόσμια κοινότητα. Και αν δεν είναι, οι επενδυτές και οι χρήστες του Petro θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν νομικά προβλήματα.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω του Petro;
Υπάρχει η πιθανότητα να αγοραστεί με τα κεφάλαια που αντλήθηκαν παράνομα σε κρυπτογραφικές ανταλλαγές ή ιδιωτικά και στη συνέχεια να ανταλλάσσονται με πετρέλαιο που μπορεί να «ξεπλυθεί» και να τεκμηριωθεί ότι τελικά θα πωληθεί,
Πρέπει να σημειωθεί ότι η εισαγωγή του Petro θα μπορούσε να θέσει  το Bolivar το εθνικό νόμισμα της Βενεζουέλας σε  ακόμη δυσχερέστερη θέση.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης