Ρήγας: Η υπόθεση Novartis αφορά τον καπιταλιστικό κόσμο - Οι αποκαλύψεις οδήγησαν την αντιπολίτευση σε αλαζονικό παροξυσμό

Ρήγας: Η υπόθεση Novartis αφορά τον καπιταλιστικό κόσμο - Οι αποκαλύψεις οδήγησαν την αντιπολίτευση σε αλαζονικό παροξυσμό
"Για την υπόθεση Novartis το μόνο που θέλουμε -και το μόνο που πράξαμε - είναι να διερευνηθεί σε βάθος ένα αδιαμφισβήτητο σκάνδαλο που έχει ζημιώσει τον τόπο", τόνισε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας
«Η υπόθεση Novartis έχει προκαλέσει έρευνες των αρχών σε δεκάδες χώρες και δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο», «αντιθέτως  αφορά όλον τον καπιταλιστικό κόσμο, είτε τις ανεπτυγμένες είτε τις αναπτυσσόμενες χώρες», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας.
Τονίζει δε, πως οι αποκαλύψεις «των τελευταίων ημερών έχουν οδηγήσει την αντιπολίτευση-θύτη-σε έναν αλαζονικό παροξυσμό λόγων και έργων απέναντι σε θεσμούς», αλλά και ότι στην Ελλάδα «η εικόνα του πολιτικού συστήματος που κυβέρνησε τις περασμένες δεκαετίες είναι μια εικόνα εκφυλισμού, αδιαφάνειας και εξυπηρέτησης όχι των συμφερόντων της κοινωνίας, αλλά ενός συστήματος διαπλοκής οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων».
Εκτιμά ότι «θα ήταν συμφέρον για τη χώρα εν γένει να μην προκύψουν ποινικές ευθύνες», προσθέτοντας πως από τη στιγμή που το σκάνδαλο είναι υπαρκτό, τότε υπαρκτές είναι και οι ευθύνες εκείνων που κυβερνούσαν, είτε ποινικές, επειδή εμπλέκονταν, είτε πολιτικές, επειδή δε γνώριζαν ως όφειλαν.
«Ας περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε πού θα καταλήξει η διερεύνηση της υπόθεσης.
Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν το ελληνικό δημόσιο ζημιώνεται κατά 3 δις ευρώ, εκείνοι που έχουν την εξουσία φέρουν ευθύνη.
Το είδος και η έκτασή της, μένει να αποδειχθούν», συμπληρώνει ο κ. Ρήγας.
Σημείωσε δε, πως ανησυχεί «ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά, που αδυνατούν να κρατήσουν τα ηνία των παρατάξεών τους, ώστε να τις υπερασπιστούν αποτελεσματικά και να περιφρουρήσουν το πολιτικό σύστημα της χώρας» και «επαναλαμβάνουν μονότονα και δίχως ζήλο κούφιες θεωρίες περί σκευωρίας, ενώ επιτρέπουν στο παλιό πολιτικό σύστημα να κάνει μηνύσεις, να εκτοξεύει απειλές και να χρησιμοποιεί εμφυλιοπολεμικές εκφράσεις περί συμμοριτών, υπενθυμίζοντάς μας το διεφθαρμένο, αλαζονικό και διχαστικό πρόσωπό του»
Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, είπε πως παραμένουν ανοιχτά εδώ και χρόνια και δεν τα δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «αντίθετα προσπαθεί να τα επιλύσει με τον πιο συμφέροντα για τη χώρα μας τρόπο».
Όσο για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι «έχει ήδη δρομολογηθεί, πάλι χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης αυτής».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν βλέπει πως η διερεύνηση ενός υπαρκτού σκανδάλου διεθνούς εμβέλειας θα επηρεάσει αρνητικά τις επενδύσεις και πρόσθεσε ότι «η υπευθυνότητα που δείχνει η κυβέρνηση μόνο εμπιστοσύνη μπορεί να εμπνεύσει σε κάθε σοβαρό επενδυτή», εξηγώντας πως «η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε σταθερά ανοδική τροχιά», κάτι που αποδεικνύουν όλες οι πρόσφατες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας, με τελευταία αυτή του οίκου Moody’s κατά δύο μάλιστα βαθμίδες.
Σε ερώτηση για το εάν μετά την παραπομπή του Γιάννη Στουρνάρα υπάρχει θέμα παραμονής του στη θέση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, αποαντά ότι η κριτική που έχει ο ίδιος ασκήσει στον κ. Στουρνάρα αφορά στις πολιτικές δηλώσεις που έχει κάνει.
Τονίζει δε, πως «ο πρόεδρος της ΤτΕ οφείλει να περιοριστεί στο θεσμικό του ρόλο ως εποπτεύων του τραπεζικού συστήματος και να αποφεύγει τη χάραξη πολιτικής γραμμής για την οικονομία.
Η αποτυχημένη πολιτική που εφάρμοσε ως Υπουργός Οικονομικών δε θα βρει δικαίωση πηγαίνοντας απέναντι στα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας που ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται τα τρία τελευταία χρόνια, κάτω από τους ασφυκτικούς περιορισμούς».
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι οι εκλογές εξακολουθούν να βρίσκονται στον χρονικό ορίζοντα του 2019, ενώ για την υπόθεση Novartis «το μόνο που θέλουμε -και το μόνο που πράξαμε- είναι να διερευνηθεί σε βάθος ένα αδιαμφισβήτητο σκάνδαλο που έχει ζημιώσει τον τόπο.
Όποιος αισθάνεται όμηρος λόγω της διερεύνησης αυτής, καλό θα ήταν να αναλογιστεί τις ευθύνες του.
Ευθύνες για την επιτροπεία που τέθηκε η χώρα με όρους αποικιοκρατίας».
«Φαίνεται πως οι αντίπαλοί μας και κυρίως ο υπόδικος και ο γκρίζος ελληνικός καπιταλισμός και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι προσπαθούν και κάνουν ό,τι μπορούν για να ανακόψουν την πορεία εξόδου», κατέληξε ο κ. Ρήγας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS