Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπαδοπούλου (ΑΝΕΛ): Το σκάνδαλο Novartis αποτυπώνει μια εκτεταμένη εικόνα διαφθοράς που ενδημούσε επί χρόνια

Παπαδοπούλου (ΑΝΕΛ): Το σκάνδαλο Novartis αποτυπώνει μια εκτεταμένη εικόνα διαφθοράς που ενδημούσε επί χρόνια
«Σαμαράς και Βενιζέλος επιχειρούν σκόπιμα να υποβαθμίσουν και να αποδομήσουν την ύπαρξη σκανδάλου»μ τόνισε η  εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μ. Παπαδοπούλου
«Το σκάνδαλο με τη Novartis αποτυπώνει μια εκτεταμένη εικόνα σήψης και διαφθοράς που ενδημούσε επί χρόνια τόσο στον ευαίσθητο χώρο της υγείας όσο και σε άλλους τομείς που διαπλέκονται με το δημόσιο», υπογράμμισε σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ/ΜΠΕ η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μ. Παπαδοπούλου.
Κατά την ίδια, «πρόκειται για μια από τις βασικές αιτίες αυτής της τραγικής περιπέτειας που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και βεβαίως αφορούν τις ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος, το οποίο εκπροσωπείται από ένα ΠΑΣΟΚ που φέρει το βάρος ενός άθλιου παρελθόντος και μια ΝΔ που ταυτίστηκε απόλυτα με το «σύστημα ΠΑΣΟΚ», δηλαδή τον καθεστωτικό τρόπο άσκησης εξουσίας».
Ευθύνη της τωρινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας , όπως είπε, είναι να ρίξει φως στις κραυγαλέες περιπτώσεις διασπάθισης και κατασπατάλησης του δημόσιου πλούτου που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική κρίση και στα μνημόνια.
Σημείωσε δε, πως είναι «επιτακτική ανάγκη να διερευνηθούν οι παράνομες πρακτικές και οι υπόγειες αθέμιτες συναλλαγές υπέρ της Novartis, οι υπερτιμολογήσεις υπέρ των συμφερόντων της συγκεκριμένης εταιρείας και σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος έναντι υπέρογκων χρηματικών ανταλλαγμάτων», αλλά και να διερευνηθεί εξαντλητικά η πιθανή εμπλοκή των πολιτικών προσώπων και να καταλογιστούν και ποινικές ευθύνες εφόσον προκύψουν από την εξονυχιστική διερεύνηση του σκανδάλου.
Απαντώντας τόσο στον Α. Σαμαρά που μιλώντας στη Βουλή και στη μήνυση που έχει καταθέσει κάνει λόγο για «σύσταση συμμορίας», όσο και στον Ευ. Βενιζέλος που  υποστηρίζει ότι είναι η μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία της μεταπολίτευσης, η κ. Παπαδοπούλου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartis είναι υπαρκτή χάρις σε αδέκαστους και γενναίους δικαστικούς, όσο και αν ο κ. Σαμαράς επιδίωξε να τους απαξιώσει μέσω της μηνύσεως που υπέβαλε εναντίον τους, τόσο ως προς την ιδιότητα του εισαγγελικού λειτουργού όσο και στο επίπεδο της κοινής γνώμης», αλλά και ότι «οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος επιχειρούν σκόπιμα να υποβαθμίσουν και να αποδομήσουν την ύπαρξη σκανδάλου, τόσο σε νομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Ιδιαίτερα ο κ. Σαμαράς έχει αποδυθεί σε μια επιχείρηση εκφοβισμού, εκβιασμού και τρομοκράτησης των λειτουργών της Δικαιοσύνης και των μαρτύρων.
Οι εκφράσεις περί «συμμορίας» δεν είναι παρά παραληρηματικές φαντασιοπληξίες».
Σε ερώτηση γιατί ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, τήρησε διαφορετική στάση σε σχέση με τα άλλα πολιτικά πρόσωπα ως προς τον Μάριο Σαλμά στη συζήτηση για την σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, απάντησε ότι «ο κ. Σαλμάς δήλωσε δημόσια ότι του είχε ζητηθεί από τη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ να καταθέσει ως μάρτυρας για το σκάνδαλο της Novartis.
Ο λόγος που ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Καμμένος πρότεινε την απαλλαγή του από την προανακριτική επιτροπή ήταν προκειμένου ο πρώην υφυπουργός Υγείας κ. Σαλμάς να καταθέσει και στην ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά και στις αμερικανικές δικαστικές αρχές αυτά που γνωρίζει από την υπουργική του θητεία και τα όσα υπέστη από τη συγκεκριμένη εταιρεία, όπως καταγγέλλει, κατά την υπουργική του θητεία».
Αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσουν οι ΑΝΕΛ στην επιτροπή απέναντι στο αίτημα κλήσης των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος χωρίς το προστατευτικό πλαίσιο, η κ. Παπαδοπούλου είπε ότι «οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος πρέπει να προστατεύονται, όπως πολύ σωστά γίνεται στην υπόθεση της Novartis», ενώ το γεγονός «ότι ορισμένα από τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο εκτοξεύουν απειλές προκειμένου να αποκαλυφθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, συνιστά ευθεία παρέμβαση και ευθεία απειλή εναντίον της Δικαιοσύνης και του τρόπου λειτουργίας της».
Σε ό,τι αφορά τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής στην πρόταση του Πάνου Καμμένου να αντιμετωπιστεί ως απλός πολίτης από την Δικαιοσύνη, μετά από τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για την συμφωνία με την Σ. Αραβία, η ίδια μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η ουσία της κίνησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας συνίσταται στο ότι ζήτησε να καταθέσει ως απλός πολίτης προκειμένου να συμβάλλει στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, χωρίς καμία καθυστέρηση.
Το σκεπτικό της αρνητικής γνωμοδότησης από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής προτάσσει ως επιχείρημα ότι δεν μπορεί να παρακαμφθούν οι προβλέψεις του επίμαχου άρθρου 86 του Συντάγματος.
Το μόνο σχόλιο που μπορεί να γίνει είναι ότι προέχει η κατάργησή του στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης».
Για τα εθνικά θέματα, η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι «η Τουρκία συνειδητά διαχέει την ένταση στο Αιγαίο και στην Κύπρο επιχειρώντας να διαμορφώσει ένα γενικότερο κλίμα αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου, της διεθνούς νομιμότητας και των διεθνών συνθηκών», προσθέτοντας ότι «η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τους λεονταρισμούς έναντι της χώρας μας και να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθεί την οποιαδήποτε πρόκληση παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας της».
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα με τα Σκόπια, υπογράμμισε ότι «οι ΑΝΕΛ δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε λύση που θα εμπεριέχει το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγο του ονόματος για το γειτονικό κράτος.
Κι ο λόγος είναι ότι η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από τα Σκόπια συμπυκνώνει τον αλυτρωτισμό τους.
Από την άλλη, φαίνεται πως είναι πολύ δύσκολο έως ανέφικτο ο Σκοπιανός πρωθυπουργός κ. Zaev να πείσει τις εθνότητες που συναποτελούν το κράτος των Σκοπίων ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή του ονόματος και του Συντάγματος».
Σε κάθε περίπτωση «δεν είναι η Ελλάδα που βιάζεται για λύση και οι γείτονές μας των Σκοπίων καθώς και της Αλβανίας οφείλουν να συνειδητοποιήσουν από την πλευρά τους ότι η Ελλάδα είναι η χώρα-κλειδί για την ευρωπαϊκή προοπτική τους», κατέληξε η κ. Παπαδοπουλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης