Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Προς νέες συζητήσεις η Elpedison με τους δανειστές για αναχρηματοδότηση δανείων ύψους 225 εκατ.

Προς νέες συζητήσεις η Elpedison με τους δανειστές για αναχρηματοδότηση δανείων ύψους 225 εκατ.
Ζημιές 12,2 εκατ. εμφάνισε η Elpedison το 2017 έναντι 18,2 εκατ. ευρώ ζημίας το 2016 – Μεγάλη ενίσχυση καταγράφουν οι πωλήσεις
Νέες συζητήσεις με τους δανειστές ετοιμάζεται να ξεκινήσει η Elpedison για δάνεια που λήγουν στις 28 Σεπτεμβρίου 2018.
Σημειώνεται πως τον Σεπτέμβριο του 2016 είχε συμφωνήσει με τους δανειστές της για διετή επέκταση των δανείων ύψους 259,6 εκατ. ευρώ.
Τα δάνεια που εκκρεμούν για τις 31 Δεκεμβρίου 2017 ανέρχονται σε 225 εκατ. ευρώ.
Τα δάνεια πάντως είναι πλήρως εγγυημένα από τους τελικούς μετόχους της Elpedison ανάλογα με το ποσοστό του καθενός και προβλέπουν τριμηνιαίες αποπληρωμές κεφαλαίου ύψους €3 εκατ., καθώς και υποχρεωτικές αποπληρωμές κεφαλαίου από οποιεσδήποτε εισροές αφορούν σε ιστορικές οφειλές των ΛΑΓΗΕ Α.Ε. και ΑΔΜΗΕ Α.Ε. προς την εταιρεία.
Υπενθυμίζεται πως τα ΕΛΠΕ ελέγχουν το 50% της Elpedison B.V. και το υπόλοιπο 50% κατέχεται από την EDISON International.
Η Elpedison B.V συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Elpedison Α.Ε. κατά 75,78%.
Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμπληρώνεται από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ (22,74%) και τη ΧΑΛΚΟΡ (1,48%).
Οι όροι των συμβάσεων προβλέπουν την εφαρμογή cash sweep μηχανισμού, σύμφωνα με τον οποίο το 50% της περίσσειας των ταμειακών ροών θα χρησιμοποιείται σε εξαμηνιαία βάση για την αποπληρωμή των δανείων αυτών.
Για το 2017 η Elpedison είχε πωλήσεις 414,3 εκατ. ευρώ από 322,2 εκατ. ευρώ, EBITDA 30,5 εκατ. ευρώ από 40 εκατ. ευρώ και ζημιές μετά από φόρους 12,2 εκατ. ευρώ από ζημιές 18,2 εκατ. ευρώ.
Η καθαρή θέση ανερχόταν στα 85,2 εκατ. ευρώ, το σύνολο των υποχρεώσεων στα 344,5 εκατ. ευρώ, το πάγιο ενεργητικό στα 284,1 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 34,6 εκατ. ευρώ.
Όπως σημειώνει η εταιρεία «παρά την αύξηση της παραγωγής των δυο Μονάδων της εταιρείας, λόγω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του ΦΑ ως καυσίμου για παραγωγή ηλεκτρισμού, η καθυστέρηση θεσμοθέτησης συστήματος αποζημίωσης ευελιξίας για τους παραγωγούς ηλεκτρισμού από ΦΑ επέδρασε αρνητικά.
Επίσης, σημαντικό ρόλο στη συμπίεση των περιθωρίων κέρδους της προμήθειας ηλεκτρισμού, αποτέλεσε ο έντονος ανταγωνισμός στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η επιβολή χρέωσης προμηθευτή για την κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».
Η ELPEDISON Α.Ε. είναι σήμερα ο δεύτερος σε μέγεθος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 810 MW τεχνολογίας συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο Φυσικό Αέριο –ΦΑ- (μονάδα 390 MW στη Θεσσαλονίκη σε λειτουργία από το 2005, μονάδα 420 MW στη Θίσβη Βοιωτίας σε λειτουργία από το 2010).
Στον τομέα προμήθειας το 2017, η ELPEDISON Α.Ε. συμπεριλαμβάνεται στους μεγαλύτερους εναλλακτικούς ανεξάρτητους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με πωλήσεις 1.650 GWh και μερίδιο λιανικής αγοράς 3,5% περίπου σε πελάτες υψηλής, μέσης και χαμηλής τάσης, σημειώνοντας ιδιαίτερα ταχεία ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του έτους.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης