Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε 3 εβδομάδες μετά τα stress tests και οι 4 ελληνικές τράπεζες θα υποβάλουν capital plans στην ΕΚΤ….για ΑΜΚ 6 δισ το 2019

Σε 3 εβδομάδες μετά τα stress tests και οι 4 ελληνικές τράπεζες θα υποβάλουν capital plans στην ΕΚΤ….για ΑΜΚ 6 δισ το 2019
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου του 2019 θα είναι πάνω από 6 δισεκ. έναντι εκτίμησης και πληροφοριών του bankingnews για 4 με 5,5 δισεκ.
Σε 3 εβδομάδες μετά τα stress tests και οι 4 ελληνικές τράπεζες θα υποβάλουν capital plans στην ΕΚΤ και στον SSM….με στόχο ΑΜΚ 6 δισ ευρώ το 2019.
Εάν τα stress tests ανακοινωθούν 4 ή 18 Μαΐου του 2018  τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου του 2018 θα έχουν υποβληθεί τα capital plans  δηλαδή τα πλάνα ενίσχυσης των κεφαλαίων.
Ως προς τον κίνδυνο 1 εκ των 4 τραπεζών να χρειαστεί νέα κεφάλαια εντός του 2018 ενώ είναι υπαρκτός κίνδυνος μάλλον κυριαρχεί η άποψη…όλα να μετατεθούν για το 2019.
Η βασική πλέον εκτίμηση όλων των εμπλεκομένων είναι ότι τα πολιτικά stress tests μπορεί να καταλήξουν στο εξής συμπέρασμα «ελληνικές τράπεζες περάσατε τα stress tests…αλλά θα πάτε σε αυξήσεις κεφαλαίου το 2019».
Υποβολή capital plans και από τις 4 τράπεζες σημαίνει ότι το 2019 οι αυξήσεις κεφαλαίου θα έρθουν 100%.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου του 2019 θα είναι πάνω από 6 δισεκ. έναντι εκτίμησης και πληροφοριών του bankingnews για 4 με 5,5 δισεκ.
Τα πάνω από 6 δισεκ. νέα κεφάλαια κατανέμονται ως εξής
-Τράπεζα Α: Αύξηση κεφαλαίου 2,5 με 2,8 δισεκ.
-Τράπεζα Β: Αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισεκ.
-Τράπεζα Γ: Αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ
-Τράπεζα Δ: Αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ.
Σύνολο όλων των τραπεζών 6 έως 6,8 δισεκ. ευρώ.
Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη, κανένας ενδοιασμός το 2019 οι ελληνικές τράπεζες πάνε σε αυξήσεις κεφαλαίου όλες όχι μόνο η 1 ή 2 τράπεζες αλλά όλες.

Τι μας δείχνουν οι πωλήσεις προβληματικών δανείων και η μάχη με την μείωση των NPLs

Κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας καταθέτει στο bankingnews μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση.
«Υπάρχουν 3 προκλήσεις που οι τράπεζες στην Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν.
1)Οι πωλήσεις των προβληματικών δανείων σε ποιες τιμές;
2)Διαφορές μεταξύ των τραπεζών στους δείκτες κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις
3)Κεφάλαια ικανά να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

Η πραγματικότητα

Υπάρχουν δύο αλήθειες στο τραπεζικό σύστημα.
Η μια αλήθεια τύπου Eurobank όπου η πώληση των προβληματικών καταναλωτικών δανείων είναι στο 1% της ονομαστικής αξίας
Υπάρχει και η αλήθεια της Πειραιώς όπου πουλάει προβληματικά δάνεια με εμπορικά ακίνητα περίπου στο 18 με 20% της ονομαστικής αξίας.
Εάν υποθέσουμε ότι οι τράπεζες έχουν 52 δισεκ. προβλέψεις και 98 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα και ο μέσος όρος πώλησης – στο αισιόδοξο σενάριο είναι 30% για όσα έχουν εξασφαλίσεις καλά ακίνητα – αυτό σημαίνει 98 δισεκ. – 52 δισεκ. οι προβλέψεις – 14 δισεκ. η θεωρητική αξία των πωλούμενων προβληματικών δανείων = 32 δισεκ ευρώ.
Πρακτικά εάν οι τράπεζες είχαν 32 δισεκ. πρόσθετα κεφάλαια θα μπορούσαν να μηδενίσουν τα NPEs από 98 δισεκ. σε μηδέν.
Πως προκύπτει αυτός ο πρόχειρος υπολογισμός;
98 δισεκ. τα προβληματικά ανοίγματα -52 δισεκ. οι συνολικές προβλέψεις -14 δισεκ. η αξία των πωλούμενων προβληματικών δανείων -32 δισεκ. τα κεφάλαια που θα δαπανηθούν για να μηδενιστούν τα NPEs = 0.
Οι τράπεζες διαθέτουν 34 δισεκ. κεφάλαια και για να μπορέσουν να μηδενίσουν σήμερα τα NPEs θα χρειαζόντουσαν 32 δισεκ. δηλαδή ολική ανακεφαλαιοποίηση.
Επειδή κάτι τέτοιο θα ήταν ολική καταστροφή για τις τράπεζες, τους καταθέτες και η Ελλάδα θα χρειαζόταν 4ο μνημόνιο και μάλιστα χειρότερο των προηγούμενων θα υιοθετηθεί ένα πιο ήπιο σενάριο όπου οι τράπεζες με 6 δισεκ. ευρώ αυξήσεις κεφαλαίου του 2019 θα προχωρήσουν σε πιο επιθετικές πωλήσεις.
Συν τοις άλλοις το 2019 θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι στόχοι μείωσης των προβληματικών δανείων για το διάστημα 2020 με 2022 και επίσης το 2019 θα τεθεί επί τάπητος ποιος είναι ο ρόλος των τραπεζών στην διαδικασία συμμετοχής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Για τους λόγους αυτούς – και όχι μόνο αυτούς – το 2019 θα είναι έτος αυξήσεων κεφαλαίου για τις ελληνικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης