Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ξεκινάει η «μητέρα» όλων των αξιολογήσεων η 4η...με 88 νέα προαπαιτούμενα, μεταμνημονιακό πλαίσιο και δόση 11,7 δισ

tags :
Ξεκινάει η «μητέρα» όλων των αξιολογήσεων η 4η...με 88 νέα προαπαιτούμενα, μεταμνημονιακό πλαίσιο και δόση 11,7 δισ
Ο σχεδιασμός προβλέπει οι δανειστές να μείνουν λίγες ημέρες στην Αθήνα (3- 4 ημέρες) και να επανέλθουν μετά το Πάσχα για τις τελικές διαπραγματεύσεις και την σύναψη της περίφημης τεχνικής συμφωνίας.
Ξεκινά σήμερα 26/2/2018 η «μάχη» της 4ης αξιολόγησης που εκτός απροόπτου θα οδηγήσει στην  εκταμίευση των τελευταίων χρημάτων που θα λάβει η Αθήνα από τον ESM ύψους 11,7 δισ. πριν οδηγηθεί στην απόλυτη εξάρτηση από τις διεθνείς αγορές.
Για την κυβέρνηση αυτή η αξιολόγηση θεωρείται η «μητέρα» όλων των Μνημονίων όχι μόνο επειδή θα είναι η τελευταία των Προγραμμάτων (σ.σ. με την «ουρά» να είναι πάντα πιο δύσκολη) αλλά κυρίως για το γεγονός ότι μαζί με τα προαπαιτούμενα μέτρα θα πρέπει να συζητηθεί και το μεταμνημονικό πλαίσιο εποπτείας.

Οι επικεφαλής των δανειστών, μεταξύ των οποίων ο νέος εκπρόσωπος του ΔΝΤ αμερικανός Πίτερ Ντόλμαν, θα ξεκινήσουν τις συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο ξενοδοχείο Χίλτον στις 3:00 το μεσημέρι. 
Ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων αναμένεται να διαρκέσει λιγότερο από μια εβδομάδα, αλλά θα τεθούν επί τάπητος όλα τα μεγάλα θέματα της 4ης αξιολόγησης, από τα οποία ξεχωρίζουν: οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τα «κόκκινα» δάνεια, ο επανυπολογισμός των συντάξεων, η υπουργική απόφαση για την περικοπή του ΕΚΑΣ το 2019,οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και τυχόν αναπροσαρμογές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ και η κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.
Η αρχή θα γίνει σήμερα από την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας (βασικό θέμα θα είναι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ) και τις ιδιωτικοποιήσεις που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Τις επόμενες ημέρες θα εξεταστούν το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2019-2022, που θα κρίνει αν η μείωση του αφορολογήτου ορίου θα εφαρμοστεί από την προσεχή χρονιά αντί για το 2020.
Στο θέμα αυτό το Ταμείο θα έχει τον πρώτο λόγο για το αν θα συμφωνηθεί τον Μάιο  με την κυβέρνηση ότι η μείωση του αφορολόγητου (από τα 8.636 ευρώ σήμερα στα  5.685 ευρώ για τον άγαμο) θα επισπευσθεί για το 2019 ώστε να εφαρμοσθεί μαζί με τη μείωση των συντάξεων ή θα γίνει το 2020 όπως έχει ψηφίσει η Βουλή το 2017.
Σημειώνεται ότι η μείωση του αφορολογήτου κατά 3.000 ευρώ θα φέρει έξτρα φόρο 600 ευρώ  σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.
Ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη το μπρα-ντε-φερ κυβέρνησης-δανειστών στην Αθήνα, θα ανοίξει και το θέμα του χρέους στις Βρυξέλλες.
Την Πέμπτη 1/3/2018 οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης (Εuro Working Group) θα εξετάσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες της φόρμουλας για την περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους στην βάση της γαλλικής πρότασης που συνδέει την ελάφρυνση με βάση την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ο σχεδιασμός προβλέπει οι δανειστές να μείνουν λίγες ημέρες στην Αθήνα (3- 4 ημέρες) και να επανέλθουν μετά το Πάσχα για τις τελικές διαπραγματεύσεις και την σύναψη της περίφημης τεχνικής συμφωνίας.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης