Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

«Μύθος» η ελκυστικότητα των ελληνικών ομολόγων, καλύτερα της Νιγηρίας και Κένυας σε ευρώ

«Μύθος» η ελκυστικότητα των ελληνικών ομολόγων, καλύτερα της Νιγηρίας και Κένυας σε ευρώ
Η εμπειρία….του ανταγωνισμού αποδεικνύει ότι τα ομόλογα των υποσαχάρειων χωρών είναι πολύ πιο ελκυστικά...από ότι τα ελληνικά ομόλογα.
Όταν πρόσφατα η Ελλάδα προέβη στην έκδοση του 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 3,5% συγκεντρώθηκαν από προσφορές 6,8 δισεκ. υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό 2,26 φορές.
Με αφορμή το 7ετές και αιτία την αναταραχή στην Wall υπήρξε επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα στην συνέχεια με το 7ετές να βρίσκεται στο 4% με 4,06%.
Το 2,26 φορές κάλυψη εγκωμιάστηκε στο ελληνικό 7ετές ομόλογο.
Όμως η εμπειρία….του ανταγωνισμού αποδεικνύει ότι τα ομόλογα των υποσαχάρειων χωρών είναι πολύ πιο ελκυστικά...από ότι τα ελληνικά ομόλογα. 
Τα ομόλογα αυτά σε ευρώ εμφανίζουν αποδόσεις στο 7,25% με υπερκάλυψη 5 με 7 φορές πολλαπλάσια δηλαδή υπερκάλυψης από το ελληνικό ομόλογο.
Πριν λίγες ημέρες ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη στις χώρες τις υποσαχάριας Αφρικής.
Με τις αποδόσεις όμω που επιτυγχάνουν τα ομόλογα της Κένυας και της Νιγηρίας μάλλον δεν...χρειάζονται την αλληλεγγύη της Ευρώπης.

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα.

Δημοπρασίες σε ευρώ με εντυπωσιακές υπερπροσφορές

Η κυβέρνηση της Κένυας δημοπράτησε euro-bond 10ετούς διάρκειας αξίας 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 7,25% έναντι αρχικής καθοδήγησης τιμών 7,625% και 30ετές ομόλογο με απόδοση  8,25% έναντι αρχικής καθοδήγησης 8,625%.
Οι επενδυτές υπέβαλλαν προσφορές ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρ΄ ότι οι δημοπρασίες πραγματοποιήθηκαν όταν η Κένυα υποβαθμίστηκε από την Moody's σε Β2 από τη Β1 – η Ελλάδα έχει βαθμολογία Β3 μια κλίμακα χαμηλότερα -.
Η Κένυα είναι ο τρίτος εκδότης ομολόγων εντός του 2018 από τις αφρικανικές χώρες.
 Η Αίγυπτος και η Νιγηρία στις δημοπρασίες που πραγματοποίησαν κατάφεραν να συγκεντρώσουν προσφορές 12 δισεκατομμύρια δολάρια αντλώντας τελικά 6,5 δισ.
Το 10ετές ομόλογο της Αιγύπτου πωλήθηκε στο 6,59% και στη Νιγηρία οι προσφορές έφθασαν τα 11,5 δισεκ.  για δύο ομόλογα 12 ετών ύψους 1,25 δισεκ. δολαρίων με επιτόκιο 7,143% και 20 ετών 1,25 δισεκ. δολαρίων με επιτόκιο 7,696%.  
Η Ακτή του Ελεφαντοστού αναμένεται να προβεί σε δημοπρασία σε ευρώ τις επόμενες ημέρες.
Η Γκάνα θα προβεί σε δημοπρασία 2 δισεκ. δολ. και η Νότια Αφρική, η Σενεγάλη και η Αγκόλα επίσης θα προβούν σε εκδόσεις ομολόγων.  
Αξίζει να αναφερθεί ότι το δημόσιο χρέος των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής, έχει φθάσει στα 200 δισεκ. δολάρια  έναντι 30 δισεκ. δολαρίων το 2007.
Ωστόσο, οι συνθήκες δεν είναι γενικά θετικές σε ολόκληρη την Αφρική.
Η Αιθιοπία αντιμετωπίζει πολιτική αναταραχή μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού της, ενώ η Αγκόλα με τις κινήσεις της στο νόμισμα της έναντι του δολαρίου μπορεί να την αναγκάσει να επαναδιαπραγματευθεί το εξωτερικό της χρέος ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Μοζαμβίκη εξακολουθεί να προσπαθεί να ανακάμψει από το σοκ της αναδιάρθρωσης του ομολόγου της το 2016.

Οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης