Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δεκτή έκανε ο Τσίπρας την παραίτηση Αντωνοπούλου - «Τμήμα της αμοιβής μου η επιδότηση ενοικίου»

Δεκτή έκανε ο Τσίπρας την παραίτηση Αντωνοπούλου - «Τμήμα της αμοιβής μου η επιδότηση ενοικίου»
Νωρίτερα η κ. Αντωνόπουλου εξέδωσε ανακοίνωση όπου εξέφραζε την πρόθεση της να επιστρέψει τα χρήματα στο Δημόσιο
(upd5) Σε παραίτηση οδηγήθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου μετά την αποκάλυψη ότι εισέπρατε το επίδομα ενοικίου, ως κάτοικος Νέας Υόρκης και παρά τα ανθηρά οικονομικά της και την περιουσία που δήλωνε στο πόθεν έσχες.
Στην ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαίμου που εκδόθηκε το απόγευμα αναφέρεται: «Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση της αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ρ. Αντωνοπούλου και την ευχαριστεί για την τριετή σημαντική προσφορά της». Νωρίτερα είχε υπάρξει ανακοίνωση της κ. Αντωνοπούλου η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι κίνησε τις διαδικασίες επιστροφής του ποσού που είχε εισπράξει κάνοντας χρήση του Ν.4336/2015 και ότι  τίθεται στην διάθεση του πρωθυπουργού: «Αντιλαμβάνομαι ότι η οικονομική μου κατάσταση, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις του πόθεν έσχες, ενίσχυσε την αγανάκτηση του κόσμου. Πριν τρία χρόνια, όταν ο Αλέξης Τσίπρας με πρότεινε ως βουλευτή Επικρατείας και στη συνέχεια υπουργό, αποδέχθηκα την τιμή χωρίς δεύτερη σκέψη για το τι θα άφηνα πίσω.
Όπως τότε, έτσι και τώρα φυσικά παραμένω στη διάθεση του Πρωθυπουργού».
Είχε προηγηθεί επικοινωνία της υπουργού με τον πρωθυπουργό και μέσα στο Σαββατοκύριακο αλλά και την Δευτέρα και είχε συμφωνηθεί να βγάλει την ανακοίνωση με την οποία έδινε εξηγήσεις.
Κατόπιν τούτου επικράτησε η εντύπωση ότι η κ. Αντωνοπούλου θα παραμείνει στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός άφησε στην κ. Αντωνοπούλου την ευχέρεια του χειρισμού προκειμένου να προστατεύσει την υστεροφημία της ωστόσο θα επιθυμούσε να είναι  πιο σαφής η υποβολή της παραίτησης από την υπουργό του.
Η δήλωση της κ. Αντωνοπούλου δεν ικανοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου.
Κρίθηκε ότι καίτοι η είσπραξη του ενοικίου είναι νόμιμη, ωστόσο δεν είναι ηθική.
Απεναντίας ότι η είσπραξή του από μία υπουργό με μεγάλη περιουσία, πλήττει το ηθικό πλεονέκτημα του κυβερνώντος κόμματος σε μία εποχή που η κυβέρνηση το επικαλείται έναντι των πολιτικών του αντιπάλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα συζητήθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα με αρκετά από τα στελέχη να ζητούν την απομάκρυνσή της και να υποστηρίζουν ότι η επιστροφή των χρημάτων δεν είναι επαρκής κίνηση για να ικανοποιήσει την κοινή γνώμη.
Φυσικά στο κυβερνητικό επιτελείο στάθμισαν τις ήδη αρνητικές εντυπώσεις καθώς επίσης ότι το θέμα θα ανέβαινε περισσότερο στα βραδυνά δελτία ειδήσεων και στις αυριανές εφημερίδες.
Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ανακοινώθηκε ότι «Με απόφαση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, καταργείται η σχετική διάταξη, που έδινε το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επίδομα ενοικίου».

Ο Τσίπρας καταργεί τη διάταξη

Πάντως, όπως αναφέρουν πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με απόφαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, καταργείται η σχετική διάταξη που έδινε το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επίδομα ενοικίου.

Αντωνοπούλου – Επιστρέφω τα χρήματα, είμαι στη διάθεση του πρωθυπουργού

Σε ανακοίνωση της η κα.Αντωνοπούλου υποστηρίζει ότι θέτει τον εαυτό της στη διάθεση του πρωθυπουργού.
«Για την ορθή ενημέρωση σχετικά με το θέμα της επιδότησης ενοικίου που απασχολεί το δημόσιο διάλογο τις τελευταίες τρεις ημέρες, η κ. Αντωνοπούλου διευκρινίζει τα εξής:
Σύμφωνα με το Ν.4336/2015 που δίνει το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επιδότηση διαμονής, εφόσον δε διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία στην Αθήνα, αιτήθηκα και έλαβα  ένα σημαντικό ποσό ως επιδότηση ενοικίου.
Αυτήν την πρόνοια του νομοθέτη απολαμβάνουν από το 1994 όλοι οι βουλευτές που δεν έχουν έδρα την Αθήνα, χωρίς άλλες εισοδηματικές προϋποθέσεις.
Διευκρινίζω ότι ως  βουλευτής Επικρατείας, κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν αιτήθηκα να λάβω την εν λόγω επιδότηση, παρότι την δικαιούμουν.
Πολλούς μήνες μετά της θεσμοθέτησή της πληροφορήθηκα  ότι ως εξωκοινοβουλευτικό μέλος της κυβέρνησης δικαιούμαι επιδότηση, και μάλιστα από συναδέλφους μου.
Έτσι κατέθεσα αίτηση και έκτοτε έλαβα συνολικά 23.000 ευρώ για δύο χρόνια.
Από τον Αύγουστο 2017, οπότε έληξε η περίοδος για την οποία είχα αιτηθεί την επιδότηση, σταμάτησα να την λαμβάνω, καθώς δεν κατέθεσα νέα αίτηση.
Δεδομένου ότι η αντίστοιχη διάταξη για τους εκτός έδρας Βουλευτές βρισκόταν σε ισχύ ήδη από το 1994 και ακολουθείται ακόμα χωρίς ποτέ να αμφισβητηθεί, και δεδομένου ότι όλες οι ενέργειές μου ήταν σύμφωνες με τον νόμο, δεν διανοήθηκα ότι υπήρχε κάτι αμφιλεγόμενο ή μεμπτό στην επιλογή μου, καθώς η επιδότηση αποτελεί τμήμα της αμοιβής μου.
Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να προκαλέσω το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ούτε να προσβάλω τον ελληνικό λαό.
Έχω πλήρη επίγνωση ότι η αμοιβή μου για τις υπηρεσίες που παρέχω προέρχεται από τους κόπους του.
Ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο της κρίσης, που χιλιάδες κόσμος αγωνιά για την κατοικία του, το εισόδημά του, τα δάνειά του, αντιλαμβάνομαι ότι κάθε παροχή, ακόμα και νόμιμη, εξοργίζει.
Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι η οικονομική μου κατάσταση, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις του πόθεν έσχες, ενίσχυσε την αγανάκτηση του κόσμου.
Πριν τρία χρόνια, όταν ο Αλέξης Τσίπρας με πρότεινε ως βουλευτή Επικρατείας και στη συνέχεια υπουργό, αποδέχθηκα την τιμή χωρίς δεύτερη σκέψη για το τι θα άφηνα πίσω.
Όπως τότε, έτσι και τώρα φυσικά παραμένω στη διάθεση του Πρωθυπουργού
Επειδή δεν ήρθα στην Ελλάδα για να γίνω πλουσιότερη και επειδή μοναδικό μου μέλημα ήταν πάντα να υπηρετήσω την προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μου την οικονομική κρίση, δηλώνω ότι κίνησα ήδη τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων.
Ζητώ από τους συμπολίτες μου να με κρίνουν για το έργο μου, όπως αποτυπώνεται στην απομείωση της ανεργίας όχι μόνο σήμερα αλλά κυρίως τα δύο πρώτα ιδιαίτερα δύσκολα  χρόνια της διακυβέρνησης  μας.  
Με άλλα λόγια, ζητώ να κριθώ από όλους για τα αποτελέσματα της δουλειάς μου και όχι από ένα θέμα το οποίο για προφανείς λόγους η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει αυτή τη χρονική στιγμή να αναγάγει σε υπ’αριθμόν Ένα ηθικό ζήτημα της χώρας» αναφέρει στην ανακοίνωση της η κα.Αντωνοπούλου.

Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ: Δυσαρέσκεια για Αντωνοπούλου - Συσπείρωση του παλιού πολιτικού συστήματος για Novartis

Με ευρεία ατζέντα συνεδρίασε σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος και πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, το θέμα που έχει ανακύψει με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου απασχόλησε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Ειδικότερα, επισημάνθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με την κ. Αντωνοπούλου, στη διάρκεια της οποίας τής τονίστηκε πως «δεν θεωρεί ορθή τη χρήση της συγκεκριμένης διάταξης, κατά την οποία εισέπραττε επίδομα ενοικίου».
Και δηλώθηκε πως ο πρωθυπουργός ανέμενε από την ίδια να προχωρήσει σε δηλώσεις, επι του ζητήματος.
Να σημειωθεί ότι η συζήτηση έγινε πριν τη δημοσιοποίηση του δελτίου Τύπου της κ. Αντωνοπούλου).
Στη ατζέντα της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και η υπόθεση Novartis, όπου αφενός έγινε ένας πρώτος απολογισμός της συζήτησης στη Βουλή, την προηγούμενη Τετάρτη και αφετέρου του πολιτικού κλίματος όπως έχει διαμορφωθεί.
Επισημάνθηκε η συσπείρωση του παλαιού πολιτικού συστήματος κατά των προσπαθειών της δικαιοσύνης για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Ενώ τονίστηκαν και οι βεβιασμένες κινήσεις πανικού τόσο από τη ΝΔ, αλλά και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση θα εξεταστεί από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής όπου και θα καταλήξει σε συμπεράσματα.
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλιου του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν και τα αποτελέσματα της 'Ατυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα και οι πρωτοβουλίες του κόμματος το προσεχές διάστημα αναφορικά με τις εξελίξεις στους κόλπους των σοσιαλδημοκρατών και των αριστερών πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη.
Επίσης συζητήθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με αιχμή τη προκλητική στάση στην οποία επιδίδεται το τελευταίο διάστημα η 'Αγκυρα και επισημάνθηκε η ψυχραιμία και η αποφασιστικότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετώπισε την τουρκική προκλητικότητα.
Παράλληλα υπογραμμίστηκε η ξεκάθαρη στάση της ΕΕ όπως εκφράστηκε από τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk.
Στο Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ, συζητήθηκε και η πορεία των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
Ενώ εκφράστηκε εκ νέου η απόλυτη στήριξη στις προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών για την επίλυση του ζητήματος.

Τζανακόπουλος: Ο Τσίπρας της είπε ότι κακώς παίρνει επιδότηση ενοικίου
Την θέση ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέφερε τη διαφωνία του στην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου ότι κακώς έκανε χρήση της διάταξης για την επιδότηση ενοικίου διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος.
Σε δηλώσεις του στο Real Fm ο κ.Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι ο κ.Τσίπρας έχει μιλήσει με την κα.Αντωνοπούλου και πλέον περιμένει και τη δική της τοποθέτηση.
«Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει με την αναπληρωτή υπουργό, της μετέφερε ότι δεν θεωρεί ορθό το γεγονός ότι έγινε χρήση της συγκεκριμένης διάταξης, από εκεί και πέρα περιμένουμε και τη δική της τοποθέτηση.
Με αυτή την έννοια δεν θέλω να κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησής της.
«Η γνώμη του πρωθυπουργού είναι ότι δεν έπρεπε να έχει γίνει η χρήση της συγκεκριμένης διάταξης, από εκεί και πέρα σας λέω ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει δείξει με σειρά ενεργειών της ότι προσπαθεί να εξορθολογήσει τα συστήματα των αμοιβών, τόσο των βουλευτών όσο και των υπουργών, με διατάξεις που αφορούν την φορολογική εξίσωση μεταξύ πολιτικών και όλων των υπολοίπων πολιτών, έχουμε πάρει πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή και νομίζω ότι αυτό είναι το κεντρικό στίγμα αυτής της κυβέρνησης» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σπυράκη: Να τα επιστρέψει άμεσα, έντοκα και να ζητήσει συγνώμη από τους πολίτες

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», σύμφωνα με το οποίο η αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου έχει λάβει το ποσό των 12.000 ευρώ ως επιδότηση ενοικίου.
Η απόφαση για την κάλυψη ενοικίου της υπουργού υπογράφεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου στο οποίο η ίδια προΐσταται, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ.
Να επιστρέψει άμεσα και έντοκα τα 1.000 ευρώ που φέρεται να έχει λάβει ως επίδομα ενοικίου και να ζητήσει συγνώμη από τους Έλληνες πολίτες καλεί την αναπληρώτρια υπ. Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.
«H κα Αντωνοπούλου ζήτησε και έλαβε 1.000 ευρώ μηνιαίως επίδομα ενοικίου ως κάτοικος Νέας Υόρκης.
Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να επιστρέψει αμέσως και εντόκως τα χρήματα και να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες.
Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε παραίτηση, αλλά κάτι τέτοιο σε αυτήν την Κυβέρνηση δεν συνηθίζεται ακόμη και αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι.
Εδώ όμως χάθηκε και το φιλότιμο» ανέφερε σε δήλωση της η κα.Σπυράκη
Ο Κώστας Πουλάκης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον Σκάι, τόνισε πως «αυτή η κίνηση, αυτή η αποδοχή θολώνει ένα έργο το οποίο κάνει η ίδια υπουργός και αυτό με στεναχωρεί».

Καμμένος (ΑΝΕΛ): Είναι καθαρό ότι υπάρχει ζήτημα


Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος είπε πως «είναι καθαρό ότι υπάρχει ζήτημα» και πρόσθεσε πως «δεν είναι μόνο το ζήτημα το εισοδηματικό, είναι και ζήτημα αρχής».
Στο ερώτημα αν υπάρχει θέμα παραίτησης της κ. Αντωνοπούλου, ο αντιπρόεδρος της Βουλής απέφυγε να τοποθετηθεί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι περιμένει δήλωση της ίδιας που θα διευκολύνει την κυβέρνηση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης ανέφερε πως «αν υπάρχει και κατοικία, το κάνει πιο βαρύ. Το να επιλέγεις να μένεις στο νοίκι για να πάρεις την επιδότηση, ενώ είσαι πλούσιος και έχεις κατοικία».
«Όταν ένας από τους πλούσιους υπουργούς εισπράττει επιδότηση ενοικίου 1.000 ευρώ το μήνα από τα χρήματα των φορολογουμένων, για ποιά κοινωνική δικαιοσύνη μπορεί να μιλάει; Ποιά ευαισθησία μπορεί να επικαλείται;
Η υποκρισία και ο κυνισμός, βασικά στοιχεία της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, σε όλο τους το μεγαλείο.
Ας το βλέπουν όσοι ακόμη τους πιστεύουν», αναφέρει σε δήλωσή του ο Δημήτρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Τύπου στο Ποτάμι.
Σε δήλωσή του, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Καράογλου, τονίζει:
«Με νόμο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το Κράτος πληρώνει τα ενοίκια ακόμη και των πλουσιότερων Υπουργών.
Πιο συγκεκριμένα, με διάταξη του ν. 4336/15 καλύπτονται από το Δημόσιο τα έξοδα διαμονής στην Αθήνα, όχι μόνο των βουλευτών της επαρχίας -κάτι που ίσχυε έως τότε- αλλά και των εξωκοινοβουλευτικών Υπουργών. Και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο ή χωρίς περιορισμό στο ύψος του μισθώματος!
Όπως, λοιπόν, προκύπτει από δημοσίευμα στο χθεσινό Τύπο, η - εξωκοινοβουλευτική - αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, ζητά και εισπράττει από το Κράτος 12.000 ευρώ ετησίως για το ενοίκιο στο σπίτι της στην Αθήνα, παρ’ όλο που, μαζί με τον επίσης Υπουργό σύζυγό της αποτελούν την πλουσιότερη οικογένεια της ελληνικής Κυβέρνησης, με ακίνητα, μεταξύ άλλων, στη Νέα Υόρκη και τη Σύρο.
Δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς ότι αυτοί που έχτισαν πολιτικές καριέρες παριστάνοντας τους προστάτες των αδυνάτων, τελικά εκμεταλλεύονται μέχρι και την τελευταία δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος για να επωφεληθούν οικονομικά από τα χρήματα των φορολογουμένων. Αν, μάλιστα, ο νόμος δεν είναι αρκετά επωφελής, τον τροποποιούν αναλόγως.
Όμως, τη στιγμή που χάνονται σπίτια λόγω της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών και περικόπτεται το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, οι παραπάνω συμπεριφορές αποτελούν τεράστια πρόκληση, για την οποία πρέπει να δοθούν εξηγήσεις.
Καλούμε την Κυβέρνηση να τροποποιήσει άμεσα την επίμαχη διάταξη, θέτοντας αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για τους εξωκοινοβουλευτικούς Υπουργούς που δικαιούνται την επιδότηση και να βάλει όριο στο ύψος του μισθώματος που καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός».
Κι όλα αυτά τη στιγμή που η αναπλ. υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου και ο σύζυγός της, υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, διαθέτουν μεγάλη περιουσία.
Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη αντίδραση από την κυβέρνηση ή τους δύο υπουργούς.

(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 26/2 12:13)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης