Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η S&P υποβαθμίζει σε αρνητικό το outlook της SoftBank, μετά την επένδυση στην Uber

tags :
Η S&P υποβαθμίζει σε αρνητικό το outlook της SoftBank, μετά την επένδυση στην Uber
Αρνητικά αποτιμά η Standard & Poor’s την επένδυση της SoftBank στην Uber
Σε αρνητικές -από σταθερές- υποβάθμισε σήμερα (26 Φεβρουαρίου 2018) τις προοπτικές (outlook) της SoftBank Group η Standard & Poor’s, λίγες εβδομάδες αφότου οριστικοποιήθηκε η συμφωνία για εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Uber, από τον ιαπωνικό κολοσσό.
Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα επιβεβαιώθηκε σε «ΒΒ+».
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η SoftBank υιοθετεί μια όλο και πιο επιθετική οικονομική πολιτική, όπως αποδεικνύεται επίσης και από τις επιταχυνόμενες επενδύσεις του τεχνολογικού της fund, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα επιδείνωσης σημαντικών χρηματοοικονομικών δεικτών για την τράπεζα.
Η Uber έχει γνωστοποιήσει ότι η συμφωνία με τη SoftBank θα αποτιμήσει την αξία της εταιρείας σε περίπου 48 δισεκ. δολάρια, επίδοση χαμηλότερη από την προηγούμενη εκτίμηση που έκανε λόγο για σχεδόν 70 δισεκ. δολάρια.
Επίσης, η επένδυση θα παρέχει ρευστότητα στους εργαζόμενους, χαλαρώνοντας την ένταση, καθώς η εταιρεία στοχεύει σε δημόσια προσφορά το 2019.
Η SoftBank έχει γίνει ένας επιθετικός επενδυτής στο Silicon Valley και θα εισέλθει στο διοικητικό συμβούλιο της Uber, καθώς η εταιρεία προσπαθεί να ανακάμψει από μαζική παραβίαση δεδομένων, ρυθμιστικούς ελέγχους και καταγγελίες στον χώρο εργασίας.
Οι αλλαγές που συνοδεύουν τη συμφωνία σηματοδοτούν επίσης ένα ορόσημο για τον CEO Dara Khosrowshahi, ο οποίος έχει επιτυχώς φέρει την ηρεμία σε μια εταιρεία που ήταν γεμάτη από προβλήματα όταν έφτασε.
Η SoftBank είναι επενδυτής στην εταιρεία Didi Chuxing, που έχει την πλειοψηφία της επιχείρησης της Uber στην Κίνα, και έχει υποστηρίξει την Grab, μια εταιρεία στη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και στην ινδική Ola.
Επισημαίνεται ότι τα καθαρά κέρδη της SoftBank σημείωσαν ραγδαία πτώση -σε ετήσια βάση- το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2017, κυρίως λόγω των υποτονικών επιδόσεων στο χαρτοφυλάκιο των μετοχών.
Ειδικότερα, η SoftBank Group ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 102,6 δισεκ. γεν (901 εκατ. δολάρια) το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2017, επίδοση κατά 87% συρρικνωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη ένα χρόνο νωρίτερα, με τα έσοδα για την ίδια περίοδο να ενισχύονται κατά 3%.
Βέβαια, τα λειτουργικά κέρδη σημείωσαν αύξηση 35%, στα 874,8 δισεκ. γεν (7,6 δισεκ. δολάρια) για την ίδια χρονική περίοδο.

Διαβάστε: Η SoftBank ετοιμάζει τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά στην ιστορία της Ιαπωνίας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης