Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Πάγωσε» η αγορά από την επιστροφή των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο δημόσιο – Υποχώρησαν οι μετοχές

«Πάγωσε» η αγορά από την επιστροφή των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο δημόσιο – Υποχώρησαν οι μετοχές
Ανησυχούν στελέχη της αγοράς καθώς δεν βλέπουν βούληση από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε βαθιές τομές στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων
Ο φόβος να μείνουν υπό κρατικό έλεγχο οι εταιρείες ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ έφερε πιέζεις τις μετοχές στο ταμπλό, ενώ στελέχη της αγοράς εμφανίζονται ανήσυχα θεωρώντας ότι κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και για άλλες εισηγμένες.
Βλέπουν πως δεν υπάρχει βούληση από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και πιστεύουν πως ίσως αυτή η εξέλιξη να στοιχίσει στο ΧΑ.
Σημειώνεται πως υπήρχε σχετική απόφαση από το ΣτΕ για τις εταιρείες ύδρευσης με το σκεπτικό πως το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν θα πρέπει να παραχωρήσει το κράτος τον έλεγχο.
Όμως τότε οι επενδυτές δεν είχαν αντιδράσει καθώς θεωρούσαν ότι θα μπορούσε να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση.
Μετά όμως την απόφαση της περασμένης Παρασκευής 23 Φεβρουαρίου για επιστροφή της πλειοψηφίας των μετοχών ΕΥΔΠΑ και ΕΥΑΘ στο ελληνικό δημόσιο οι οποίες είχαν μεταβιβαστεί τον Οκτώβριο του 2011 στο ΤΑΙΠΕΔ, οι επενδυτές του ΧΑ ερμήνευσαν την κίνηση ως τέλος της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων των δύο εταιρειών, ή τουλάχιστον με τον τρόπο που θεωρούσαν ότι θα γίνει.
Σημειώνεται πως ο κρατικός προϋπολογισμός προέβλεπε έσοδα περί των 100 εκατ. ευρώ συνολικά μέσω πώλησης πακέτων μετοχών της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ και μάλιστα σε τιμές που θα μπορούσαν να είναι υψηλότερες όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, αφού έχει βελτιωθεί το κλίμα στο ΧΑ, και τα έσοδα να ήταν υψηλότερα.
Στο ταμπλό οι μετοχές δέχθηκαν χθες 26/2 πιέσεις και υποχώρησαν σημαντικά.
Σύμφωνα  με στελέχη της αγοράς πολλοί είχαν επενδύσει στους τίτλους με την προσδοκία ότι θα γίνει αποκρατικοποίηση και οι εταιρείες θα μπορέσουν να υλοποιήσουν επενδυτικά πλάνα που δεν είχαν γίνει στο παρελθόν.
Τώρα, στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως έχουν ανησυχίες για μία σειρά αποκρατικοποιήσεων και αναφέρουν την περίπτωση του Ελληνικού όπου χρειάστηκε το τελεσίγραφο από τους δανειστές προκειμένου να υπάρξει μία πρόοδος αν και ακόμα πρέπει να γίνουν πάρα πολλά.
Οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ είναι φθηνές στο ΧΑ χωρίς όμως να έχουν βρει τις δίκαιες αποτιμήσεις, όπως έχει γίνει με αρκετές μετοχές μεσαίας και υψηλής κεφαλαιοποίησης,  γιατί οι επενδυτές εδώ και χρόνια ακούν για αποκρατικοποίηση αλλά βλέπουν πως ελάχιστα έχουν γίνει.
Τώρα όπως δείχνει το ταμπλό, οι επενδυτές προτιμούν να  ρευστοποιήσουν από το μείνουν σε μία εταιρεία με διορισμένες διοικήσεις και επιλογές που συχνά είναι αμφισβητήσιμες όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση 20 εκατ. ευρώ με απόφαση της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ στην Τράπεζα Αττικής, κεφάλαια τα οποία σχεδόν μηδενίστηκαν και υπάρχει από την τράπεζα νέα ανάγκη για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Σημειώνεται πως η ΕΥΔΑΠ υποχώρησε 4,76% και έκλεισε στα 6 ευρώ με υψηλό όγκο 153 χιλ. τεμάχια και η ΕΥΑΘ υποχώρησε 3,40% και έκλεισε στα 4,83 ευρώ με όγκο 15 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης