Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Περαιτέρω οικονομική επιβράδυνση στο Ην. Βασίλειο στις αρχές του 2018

tags :
Moody's: Περαιτέρω οικονομική επιβράδυνση στο Ην. Βασίλειο στις αρχές του 2018
H οικονομική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε στις αρχές του 2018, σύμφωνα με τη Moody's
Περαιτέρω οικονομική επιβράδυνση παρατηρείται στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2018, σχολιάζει σε ανάλυσή του ο αμερικανικός οίκος Moody's, επικαλούμενος την έρευνα «Brexit Monitor».
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, αν και η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου σταθεροποιήθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, η έρευνα δείχνει πως ο ρυθμός επέκτασης ενδέχεται να έχει υποχωρήσει στις αρχές του 2018.
Οι δείκτες των καταναλωτών (όπως, για παράδειγμα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη) είναι κατώτεροι των κινούμενων πενταετών μέσων όρων, ενώ η αύξηση και της κατανάλωσης των νοικοκυριών επιβραδύνθηκε μετά το δημοψήφισμα του Brexit, τον Ιούνιο του 2016, επισημαίνεται.
Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν περαιτέρω, κάτω από τον κινούμενο πενταετή μέσο όρο, τον περασμένο Ιανουάριο, τη στιγμή που ο πληθωρισμός των τιμών καταγράφει συνεχή άνοδο.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός των τιμών παραγωγού υποχώρησε τον Ιανουάριο 2018, συνεχίζοντας την τάση από το δεύτερο εξάμηνο του 2017, καθώς σταθεροποιήθηκε η στερλίνα.
Οι δείκτες εμπορικού ισοζυγίου πλησιάζουν κατά πολύ τους κινούμενους πενταετείς μέσους όρους και τα επίπεδα πριν από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Παράλληλα, οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν τον περασμένο Ιανουάριο, σύμφωνα με τον δείκτη της Halifax.
Σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, η Moody’s εκτιμά ότι κοινό συμφέρον αποτελεί η αποφυγή ενός «σκληρού Brexit», μίας ολοκλήρωσης δηλαδή των συνομιλιών (μέχρι τον Μάρτιο 2019) χωρίς συμφωνία.
Υπενθυμίζεται ότι η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας για το τέταρτο τρίμηνο του 2017, επεκτάθηκε κατά 0,4% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2017, έναντι 0,5% των αρχικών εκτιμήσεων, με τη διακοπή λειτουργίας του αγωγού «Forties» στη Βόρεια Θάλασσα να προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου απ' ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Παράλληλα, η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ υποχώρησε στο 1,6% έναντι 2% προηγουμένως, ενώ η ανάπτυξη για το σύνολο του 2017 διαμορφώθηκε στο 1,7% έναντι 1,8% των αρχικών εκτιμήσεων.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, η Μεγάλη Βρετανία δεν αποκομίζει μέχρι στιγμής τα πλήρη οφέλη της παγκόσμιας ανάπτυξης, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί γύρω από το Brexit, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στις μειωμένες επενδύσεις.
Μάλιστα, για το τέταρτο τρίμηνο του 2017, οι επιχειρηματικές επενδύσεις παρέμειναν αμετάβλητες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, συμβάλλοντας μόλις κατά 0,2% στη συνολική ανάπτυξη της οικονομίας το 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης