Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα 22,5 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές το 2017 από 10,3 δισ. το 2015

Στα 22,5 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές το 2017 από 10,3 δισ. το 2015
Η σημαντική αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών οφείλεται και στην επιβολή των capital controlsΣτα 22,5 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές το 2017 από 10,3 δισ. το 2015

Υπερδιπλασιασμό των ηλεκτρονικών  συναλλαγών καταγράφεται τα δύο τελευταία χρόνια χάρη στα capital controls.
Στα 22,58 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των συναλλαγών το 2017 έναντι 15,4 δισ.  ευρώ το 2016 και 10,3 δισ. ευρώ το 2015.
Οι Έλληνες σταδιακά βάζουν το «πλαστικό» χρήμα στις καθημερινές τους συναλλαγές τους ενώ περιορίζουν τη χρήση του φυσικού χρήματος συμβάλλοντας στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος της χώρας.
Η χρήση καρτών αυξήθηκε σημαντικά τη χρονιά που πέρασε.
Συνολικά  κυκλοφορούν 12,3 εκατομμύρια χρεωστικές κάρτες με τις οποίες πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές συνολικής  αξίας 16,2 δισ. ευρώ.
Ο αριθμός των πιστωτικών καρτών ήταν μόλις 2,6 εκατομμύρια με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται σε 5,9 δισ. ευρώ το 2017.
Οι προπληρωμένες κάρτες και γνωστές ως prepaid φθάνουν μόλις το 1 εκατομμύριο με την αξία των συναλλαγών σε 443 εκατ. ευρώ τη χρονιά που πέρασε.
Σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, σε πρώτη φάση βοηθούν το εγχώριο τραπεζικό σύστημα στη μείωση του κόστους χρήματος καθώς περιορίζει η κυκλοφορία του φυσικού χρήματος και την ίδια στιγμή παρέχεται  ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα καθώς συναλλαγές γίνονται μέσα στο τραπεζικό σύστημα. Το ίδιο στέλεχος υποστηρίζει ότι η εφαρμογή των capital controls άλλαξε τις συνήθειες των καταναλωτών και  τους οδήγησε στην  ηλεκτρονική εποχή με τη χρήση του πλαστικού χρήματος
Ωστόσο δεν ήταν σε θέση να αποτιμήσει τις επιπτώσεις στο ζήτημα της φοροδιαφυγής το οποίο ακόμη παραμένει ζητούμενο για όλες τις κυβερνήσεις, οι οποίες όμως δεν μπορούν να επιτύχουν το στόχο τους και να την περιορίσουν.
Οι λοταρίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων επιβάλουν τη χρήση καρτών αντί των  μετρητών καθώς η .. Θεά  τύχη  παραμονεύει για τους χρήστες καρτών.
Σήμερα η ΑΑΔΕ  πραγματοποιεί την 13η λοταρία.  
Η κλήρωση θα αναδείξει 1000  τυχερούς  οι οποίοι θα λάβουν το ποσό των 1000 ευρώ για αγορές που έκαναν τον Ιανουάριο του 2018.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η μείωση της φοροδιαφυγής δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών καθώς η συναλλαγή που πέρασε από το μηχάνημα POS δεν είναι βέβαιο ότι θα περάσει κι από την ταμειακή μηχανή του καταστήματος
Τα ίδια  υποστηρίζουν ότι η λύση  είναι στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη  ΓΓΠΣ.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ το 2010 το 97% των συναλλαγών ήταν με «ζεστό» χρήμα ενώ οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αποτελούσαν ένα μικρό ποσοστό που έφθανε στο 2%.
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αντιπροσωπεύουν το 12% του ΑΕΠ για το 2017, το οποίο όμως κρίνεται χαμηλό για χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr       

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης