Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εγκρίθηκαν από την Επιτροπή της Βουλής οι 4 συμβάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Εγκρίθηκαν από την Επιτροπή της Βουλής οι 4 συμβάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων
Πρόκειται για τη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο πέλαγος και χερσαίες περιοχές σε Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο
Επικυρώθηκαν από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή οι τέσσερις συμβάσεις μίσθωσης που αναφέρονται στην παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018
"Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών, επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι η Ελλάδα, πέρα από κόμβος μεταφοράς ενέργειας, θα γίνει χώρα παραγωγός, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας: τη γεωγραφική θέση και τον πλούτο του υπεδάφους", τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
Πρόκειται για τη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο πέλαγος και χερσαίες περιοχές σε Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο.
"Οι συμβάσεις που κατατίθενται σήμερα (26/2/18), γίνονται με δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα παγκοσμίως: τη γαλλική Total και την ιταλική Edison.
Παράλληλα, ενδιαφέρον για έρευνα και εκμετάλλευση σε άλλη περιοχή της χώρας, στην Κρήτη, έχει εκδηλώσει η ExxonMobil.
Πρόκειται για ενεργειακούς ομίλους διεθνούς βεληνεκούς που διαθέτουν πλούσια τεχνογνωσία και εμπειρία.
Η παρουσία τους αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της" ανέφερε ακόμη ο κ. Σταθάκης.
Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι προωθείται άμεσα η αναθεώρηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, στην κατεύθυνση της βελτίωσης και συμπλήρωσής του, ώστε να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που υπαγορεύονται από το διεθνές ενδιαφέρον, περιορίζοντας δραστικά τη γραφειοκρατία και ενεργοποιείται η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, η οποία μέχρι το 2016 ήταν ουσιαστικά ανενεργή.
"Κεντρική θέση στην όλη προσπάθεια για την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, έχει η προστασία του περιβάλλοντος.
Η Ελλάδα έχει ενσωματώσει τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία, που είναι η αυστηρότερη διεθνώς", υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης και ενημέρωσε ότι έμφαση δίνεται ειδικώς στις προστατευόμενες περιοχές Natura, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι η πλέον προικισμένη χώρα της ΕΕ.
Στη σύμβαση που αφορά το θαλάσσιο «οικόπεδο 2» επιμείναμε, ώστε η ΣΜΠΕ να εξαιρεί ρητά τις περιοχές Natura και μάλιστα να προβλέπει ζώνη ασφαλείας 1 χλμ. από αυτές. Τέλος, θέλω να διαβεβαιώσω ότι σε καμία από τις συμβάσεις δεν προβλέπεται η εφαρμογή της τεχνικής του fracking», ανέφερε ο υπουργός
Και η πραγματικότητα, είναι ότι η έναρξη των διαδικασιών έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου, δρομολογήθηκε με την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού τύπου ανοικτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος, τον Ιανουάριο του 2012".
Τις συμβάσεις υπερψηφίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ καθώς και η ΝΔ και η ΔΗΣΥ, ενώ επιφύλαξη για να τοποθετηθούν στην ολομέλεια διατηρούν η ΧΑ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.
Καταψηφίζει το ΚΚΕ.
Την αντίθεσή τους εκφράζουν και οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι προερχόμενοι από τους Οικολόγους Πράσινους, Γιώργος Δημαράς και Γιάννης Τσιρώνης (αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), οι οποίοι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο.
Όπως δήλωσε ο κ. Δημαράς, δεν τίθεται ωστόσο ζήτημα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση - "αυτή είναι η διαφορά της πολιτικής της Οικολογίας που αμφισβητεί το κυρίαρχο παραγωγικό μοντέλο και το υπόδειγμα ζωής που έχει διαμορφώσει το ίδιο το μοντέλο".
"Τους πόρους υδρογονανθράκων έπρεπε να τους κρατήσουμε για την χώρα, σε εποχές που θα στερεύουν τα αποθέματα της Μ. Ανατολής και άλλων χωρών, τότε που θα είναι περιζήτητα.
Είναι λάθος και αδικία για την πατρίδα μας, να προχωρήσουμε σε τόσες πολλές συμβάσεις και σε τόσο λίγο χρόνο", είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης