Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Leader στον κλάδο του μαρμάρου η Παυλίδης Μάρμαρα - Πρόταση εξαγοράς της Mermeren

tags :
Leader στον κλάδο του μαρμάρου η Παυλίδης Μάρμαρα - Πρόταση εξαγοράς της Mermeren
Εκτός από τον τομέα του μαρμάρου η «Παυλίδης Μάρμαρα-Γρανίτες» έχει κάνει  δυναμικό άνοιγμα στην ενέργεια επενδύοντας 5,5 εκατ. ευρώ
Κορυφαία εταιρεία του κλάδου θεωρείται η Παυλίδης Μάρμαρα, η οποία μετά την εξαγορά του 88,4% της εταιρείας Mermeren Kombinat AD Prilep έναντι 73 εκατ. ευρώ το περασμένο καλοκαίρι, κατέθεσε πρόταση εξαγοράς και για το υπόλοιπο 10% το οποίο είναι υπό μορφή Ελληνικών Πιστοποιητικών (ΕΛ.ΠΙΣ.).
Το προσφερόμενο αντάλλαγμα για την απόκτηση κάθε ΕΛ.ΠΙΣ ανέρχεται σε 18,70 ευρώ τοις μετρητοίς, ενώ η πρόταση από την Παυλίδης αφορά συνολικά έως 468.700 ΕΛ.ΠΙΣ. που σημαίνει ότι η Παυλίδης θα καταβάλει το ποσοστό των 8,76 εκατ. ευρώ. Τα 468.700 ΕΛ.ΠΙΣ., αντιπροσωπεύουν μετοχές της Mermeren που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% του μετοχικού της κεφαλαίου.
Εκτός από τον τομέα του μαρμάρου η «Παυλίδης Μάρμαρα-Γρανίτες» έχει κάνει  δυναμικό άνοιγμα στην ενέργεια επενδύοντας 5,5 εκατ. ευρώ.
Αρχής γενομένης από τα φωτοβολταϊκά η επιχείρηση από τη Δράμα υλοποίησε πολυεπίπεδο ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με σκοπό την εγκατάσταση σταθμών παραγωγής καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της διαφοροποίησης για περιβαλλοντική ανάπτυξη.
Πρόσφατα υλοποίησε επένδυση 5,5 εκατ. ευρώ σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος 5MW, που τέθηκαν σε κανονική λειτουργία συμβάλλοντας στον εθνικό στόχο περί ΑΠΕ με αξιόλογα περιβαλλοντικά οφέλη, αφού συμβάλλουν στη μείωση εκπομπών στην ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα 8.000 τόνους ετησίως, στη μείωση εκπομπών ρύπων όσο ένα δάσος 10.000 στρεμμάτων ενώ η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια ηλεκτροδοτεί περιοχή 6.000 κατοίκων.
Έχει επίσης σε προχωρημένο στάδιο αδειοδοτικής ωρίμανσης αιολικά πάρκα ισχύος 250MW.

H εταιρεία

Η εταιρεία, ιδρύθηκε το 1980 και έχει την έδρα της στην Βιομηχανική Περιοχή της Δράμας.
Δραστηριοποιείται στην εξόρυξη, επεξεργασία και πώληση ακατέργαστων και κατεργασμένων προϊόντων μαρμάρου καθώς και στην επεξεργασία προϊόντων γρανίτη. Ειδικεύεται στην παραγωγή και επεξεργασία λευκών, ημίλευκων και μπεζ μαρμάρων τα οποία εξορύσσονται σε ιδιόκτητα λατομεία στους Νομούς Δράμας και Καβάλας και σε λατομεία που διαθέτει στο εξωτερικό, των οποίων τα αποθέματα είναι σε μεγάλη επάρκεια.
Η εταιρεία πραγματοποιεί εξαγωγές σε περίπου 40 χώρες.
Περί το 80% των εξαγωγών της κατευθύνεται σε αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας και, κυρίως, στην κινεζική αγορά. Οι βασικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις της καλύπτουν επιφάνεια 20.000 τ.μ., σε έκταση 100.000 τ.μ. σε μικρή απόσταση από την πόλη της Δράμας. Η ετήσια παραγωγή της ξεπερνάει τα 70.000 κ.μ. προϊόντων μαρμάρου.
Η εταιρεία είχε το 2016 κύκλο εργασιών 16,6 εκατ. ευρώ από 16,3 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 3,4 εκατ. ευρώ από 4,8 εκατ. ευρώ.
Οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονταν μόλις στα 5,4 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια στα 19,2 εκατ. ευρώ.

Σημαντικοί ρυθμοί ανάπτυξης για τον κλάδο μαρμάρου

Σε αντίθεση με την συρρίκνωση της εσωτερικής αγοράς δομικών υλικών, η οποία εμφανίζει πτώση από το 2008 και μέχρι σήμερα, o τομέας του μαρμάρου όλα αυτά τα χρόνια εξακολουθεί την ανοδική του πορεία με βασικό στοιχείο τον εξαγωγικό προσανατολισμό.
Είναι ενδεικτικό ότι από το σύνολο της εγχώριας παραγωγής μαρμάρου, το 80% περίπου κατευθύνεται σε χώρες του εξωτερικού, ενώ καθημερινά καταγράφεται ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση.
Από το σύνολο των εξαγωγών του ελληνικού μαρμάρου, το 40% περίπου κατευθύνεται προς την Κίνα και το υπόλοιπο εξαγόμενο μάρμαρο διατίθεται σε χώρες της Μέσης Ανατολής, στις ΗΠΑ και σε μικρότερο βαθμό στην ευρωπαϊκή αγορά.
Ο λόγος για το οποίο τα ελληνικά μάρμαρα είναι περιζήτητα, είναι εξαιτίας της ανώτερης ποιότητας τους που οφείλεται τόσο στα χρώματα όσο και φυσικά χαρακτηριστικά τους. Αυτό είναι και το σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεων του κλάδου ως προς τον εξαγωγικό προσανατολισμό τους.
Οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο έχουν καταφέρει να βελτιώσουν σημαντικά τα οικονομικά τους μεγέθη, γεγονός το οποίο αποδίδεται στα ανοίγματα που είχαν κάνει τα τελευταία χρόνια και τα οποία έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης