Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η κατάργηση του ορίου της προεδρικής θητείας επαναφέρει την Κίνα στο δρόμο που χάραξε ο Mao;

Η κατάργηση του ορίου της προεδρικής θητείας επαναφέρει την Κίνα στο δρόμο που χάραξε ο Mao;
Κίνηση προς τη σταθερότητα ή βήματα προς τα πίσω σε μία προσωποκεντρική Κίνα;
Η πρόταση της Κίνας να καταργήσει τον περιορισμό ο πρόεδρος της χώρας να εκτελεί τα χρέη του για δύο θητείες, εξασφαλίζει πολιτική συνέχεια στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της, όμως μπορεί και να κρύβει κινδύνους, σύμφωνα με επενδυτές και οικονομικούς παρατηρητές που αναλογίζονται το μέλλον της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, μετά την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος της Κίνας, ο 64χρονο πρόεδρος Xi Jinping να παραμείνει στη θέση του επ’ αόριστον.
Η πρόταση για τη συνταγματική αλλαγή καλύπτει επίσης και τη θέση του αντιπροέδρου.
Ο Xi θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου σε περίπου πέντε χρόνια όταν λήξει η δεύτερη θητεία του, αλλά πολλοί περιμένουν να συνεχίσει την πορεία του, αφού κανένας διάδοχος δεν πήρε το χρίσμα κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου συνεδρίου ηγεσίας τον Οκτώβριο 2017.
Η εκτίμηση που εκφράζει το Πεκίνο είναι ότι "δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η οικονομική μεταρρύθμιση και η μετάβαση της Κίνας από αυτή την καθοδηγούμενη από τις επενδύσεις οικονομία με επίκεντρο τις εξαγωγές, προς την εσωτερική οικονομία εγχώριας κατανάλωσης μέσα σε μια δεκαετή χρονική περίοδο", υποστηρίζει ο Rodger Baker, αντιπρόεδρος στρατηγικής ανάλυσης της εταιρείας Stratfor.
Ο Callum Henderson, διευθύνων σύμβουλος στις αγορές Ασίας-Ειρηνικού του ομίλου Eurasia, τονίζει:
"Έχοντας μία κεντρική εξουσία θα επιτρέψει στην Κίνα να εξελιχθεί από μια χώρα που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ανάπτυξη, σε χώρα που επεκτείνει την προσοχή της σε θέματα όπως η εξάλειψη της φτώχειας, το περιβάλλον και τις στρατηγικές βιομηχανίες".
Η κυβέρνηση του Xi είναι επίσης αντιμέτωπη με μια εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ της κυβέρνησης Donald Trump, που ασκεί πίεση στο Πεκίνο για το θέμα του εμπορίου.
Καθώς ο Xi εγκαθιδρύει την εξουσία του, η απάντηση της Κίνας σε τέτοιες εξωτερικές πιέσεις θα απαιτήσει κινήσεις με μικρό πολιτικό κόστος.
"Αν δεν έχει αυτή τη δύναμη, ίσως να υπήρχαν ισορροπίες μεταξύ των λόμπι και μιας πιο μετριοπαθούς προσέγγισης της εμπορικής πολιτικής, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί", υποστηρίζει ο Bryan Goh, επικεφαλής επενδύσεων της Bordier & Cie, ιδιωτικής τράπεζας.
Ήδη, η Κίνα ακολουθεί μια πιο επιθετική προσέγγιση στην οικονομία της τα τελευταία χρόνια, καθώς η κυβέρνηση του Xi γυρίζει την πλάτη όχι μόνο τις κρατικές επιχειρήσεις με χρέη αλλά και τις ιδιωτικές εταιρείες που θεωρείται ότι απειλούν την εγχώρια οικονομική σταθερότητα.
Αυτή η συγκέντρωση της εξουσίας, ωστόσο, φέρνει σημαντικούς κινδύνους, τονίζει ο Henderson της Eurasia.
"Εάν κάτι πάει στραβά, μόνος ένας θα φταίει.
Θα χρεώνεται τόσο τις επιτυχίες όσο και τα προβλήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικοί μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι", πρόσθεσε ο Henderson.

Κοινωνικοί κίνδυνοι
Παρά τις ανησυχίες, η πρόταση για την κατάργηση των προεδρικών θητειών, περιορίζει την θεσμική αξιοπιστία της Κίνας, δηλώνει ο Tony Nash, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας δεδομένων Complete Intelligence.
"Είναι το γεγονός ότι μπαίνουν τα πρόσωπα πάνω από τους θεσμούς και νομίζω ότι είναι πραγματικά πολύ επικίνδυνο.
Η Κίνα εισήλθε στον Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), είχε πολλές ξένες επενδύσεις, πραγματικά με την ελπίδα ότι η Κίνα θα γίνει πιο δημοκρατική και περισσότερο συναινετική", πρόσθεσε ο Nash.
Μπορεί επίσης να υπάρξει ανησυχία στην κοινωνία, καθώς η Κίνα καταργεί τον περιορισμό που έθεσε σε εφαρμογή ο πρώην κινέζος ηγέτης Deng Xiaoping, για να αποτρέψει κάποιες από τις υπερβολές και τα σφάλματα της εποχής του Mao.
"Οι άνθρωποι γίνονται πλουσιότεροι και θέλουν να έχουν λόγο στην κυβέρνησή τους.
Νομίζω ότι αυτή η αντίφαση θα αναδυθεί τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια στην Κίνα και έτσι θα προκύψουν θεσμικά ζητήματα, που θα απαιτήσουν πραγματικό κυνισμό από την κυβέρνηση", λέει ο Nash.
Στα κινεζικά κοινωνικά μέσα δικτύωσης έχει ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων με τη πιθανότητα ο Xi να παραμείνει πρόεδρος επ’ αόριστον, καθώς οι επικριτές αγωνίστηκαν για να ξεμπλοκάρουν αναρτήσεις, όπως εκείνη με τον Winnie the Pooh – με τον οποίο λέγεται ότι μοιάζει ο Xi - με την περιγραφή:
"Βρείτε το πράγμα που αγαπάτε και κολλήστε με αυτό".
Η κρατική μηχανή προπαγάνδας φυσικά δούλεψε σε πλήρη εφαρμογή, υπογραμμίζοντας τα θετικά για τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές.
Ορισμένοι παρατηρητές λένε ότι ο Xi θα μπορούσε να προετοιμάσει έναν διάδοχο κατά τη διάρκεια που θα παραμείνει στην εξουσία.
"Νομίζω θα έχει πραγματικά πολύ θετικό αποτέλεσμα, να περάσει τη σκυτάλη και παράλληλα την άποψη ότι στην πραγματικότητα αποχωρεί από την εξουσία, παραδίδοντας την στην επόμενη γενιά", καταλήγει ο Nash.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης