Τελευταία Νέα
Διεθνή

ING: Ο προβλέψιμος Powell (Fed) δεν πρόκειται να σώσει το αποδυναμωμένο δολάριο

ING: Ο προβλέψιμος Powell (Fed) δεν πρόκειται να σώσει το αποδυναμωμένο δολάριο
Η βαρετή και προβλέψιμη Fed θεωρείται απίθανο να αποτελέσει τον σωτήρα για ένα δομικά ασθενές δολάριο
Ο νέος πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, θα πραγματοποιήσει σήμερα (27/2) την πρώτη του ομιλία στο Κογκρέσο και αναμένεται να αντιμετωπίσει δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, ιδιαίετα στο πλαίσιο της έντονης αστάθειας που παρατηρήθηκε νωρίτερα εντός του μήνα στις χρηματηστηριακές αγορές.
Όσον αφορά την πολιτική της Fed, παρατηρείται συνχά ότι ο πραγματικός καθοριστικός παράγοντας για τις παγκόσμιες τιμές των περιουσιακών στοιχείων δεν είναι αναγκαστικά το πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια, αλλά ο συνολικός χρόνος κατά τον οποία θα πραγματοποιηθούν αυξήσεις, καθώς και το πότε αυτές θα ολοκληρωθούν.
Το ουδέτερο επιτόκιο χρησιμεύει ως καλύτερο μέτρο σύγκρισης στη συγκεκριμένα περίπτωση, εφόσον υποθέσουμε ότι η Fed σκοπεύει να κατευθύνει τέλεια την αμερικανική οικονομία χωρίς να αναγκαστεί να εφαρμόσει υπερβολικά αυστηρή πολιτική απέναντι σε έναν υπερβολικό πληθωρισμό.
Δεδομένου ότι βρισκίμαστε στα τελευταία στάδια του κύκλου ομαλοποίησης, είναι φυσικό να βλέπουμε τους επενδυτές να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στο ουδέτερο επιτόκιο της Fed.
Ωστόσο, δεν εκτιμούμε ότι η οποιαδήποτε αισιοδοξία σε σχέση με το υψηλότερο ουδέτερο επιτόκιο στις ΗΠΑ θα μεταφραστεί σε ισχυρότερο δολάριο, καθώς η ααισιοδοξία απέναντι στο δεύτερο έχει υποχωρήσει εν μέσω μίας ανοδικής αναθεώρησης για τα επιτόκια παγκοσμίως.
Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες ευδοκιμούν λόγω της αβεβαιότητας και των λανθασμένων εκτιμήσεων, και ως εκ τούτου η νομισματική πολιτική ως οδηγός για τα νομίσματα παγιδεύει περισσότερο τις οικονομίες όπου το χάσμα μεταξύ των πραγματικών και των ουδέτερων επιτοκίων είναι ακόμα μεγαλύτερο.
Δεδομένου ότι η μακροπρόθεσμη δυναμική της αμερικανικής οικονομίας δεν έχει αλλάξει, αμφιβάλλουμε ότι ο Powell θα θελήσει να αντιστράψει ακόμα το σενάριο πολιτικής και να προετοιμάσει τις αγορές για μία πιο επιθετική πολιτική.
Επομένως, η βαρετή και προβλέψιμη Fed θεωρείται απίθανο να αποτελέσει τον σωτήρα για ένα δομικά ασθενές δολαρίο, ενώ τα σημερινά στοιχεία για το εμπόριο των ΗΠΑ θα παρουσιάσουν επίσης ενδιαφέρον σε ότι αφορά το έλλειμμα της χώρας και το δολάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης