Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ποιες είναι οι αιτίες και έχει στριμωχτεί επικοινωνιακά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Επικίνδυνη πολιτική πόλωση

Ποιες είναι οι αιτίες και έχει στριμωχτεί επικοινωνιακά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Επικίνδυνη πολιτική πόλωση
Μακεδονικό, Novartis, παραιτήσεις υπουργών και στο βάθος οι Θεσμοί καθιστούν δύσκολη τη θέση του Αλ. Τσίπρα
Στο «κόκκινο» έχει φθάσει η πολιτική αντιπαράθεση στην χώρα το τελευταίο διάστημα, με οξύτατες –ενίοτε και σε προσωπικό επίπεδο- επιθέσεις, μηνύσεις, ανταλλαγές ενίοτε ανεπίτρεπτων χαρακτηρισμών, σε μία στιγμή που τα πάντα και κυρίως η οικονομία παραμένουν «ανοικτά» σε κάθε είδους κινδύνους.
Η πόλωση καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την πορεία της οικονομίας με τις αρνητικές επιπτώσεις να χαράζουν τα σημάδια τους τόσο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει μετατραπεί σε μία «αγορά ζόμπι» όσο και στην πορεία των ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει σταθερά άνω του 4%.
Όσο για τις τράπεζες έχοντας να αντιμετωπίσουν και τον πονοκέφαλο των stress tests το τελευταίο που φαίνεται να εξετάζουν είναι η επιστροφή στη λειτουργική τους ομαλότητα και η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Σε ένα τέτοιο κλίμα είναι απόλυτα φυσιολογικό οι επενδυτές να παραμένουν σε απόσταση από τη χώρα, καθώς κανείς δεν προβλέψει τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα.

«Παγωμένες» οι διαπραγματεύσεις Αθήνας – Σκοπίων

Η κυβέρνηση, η οποία ξεκίνησε με φόρα για να λύσει το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ «εδώ και τώρα», για να πατάξει τη διαφθορά μέσω της αποκάλυψης της υπόθεσης Novartis, τελικώς βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, καθώς αρκετές από τις προσπάθειές της κινδυνεύουν να μετατραπούν σε μπούμερανκ.
Οι εξελίξεις στο «Μακεδονικό» διαψεύδουν πλήρως την αρχική αισιοδοξία τόσο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.
Τα πάντα έχουν σχεδόν «παγώσει» και σαφώς έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, με τη διαπραγμάτευση να βρίσκεται σε τέλμα καθώς η μεν Αθήνα επιμένει για αλλαγή Συντάγματος της ΠΓΔΜ και τα Σκόπια συζητούν μόνο το θέμα του ονόματος.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτής της στασιμότητας έγκειται στη μάλλον δυσάρεστη εξέλιξη για την ελληνική διπλωματία η ΠΓΔΜ τελικώς να «μπει από την πίσω πόρτα» στο ΝΑΤΟ, κάτι για το οποίο πιέζει ασφυκτικά ο αμερικανικός παράγοντας.

Οι Αμερικανοί «χαλούν το πάρτι» για τη Novartis

Η υπόθεση Novartis μοιάζει να είναι η «μητέρα των μαχών» για την κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να θεωρεί ότι έχει μία μοναδική ευκαιρία να υλοποιήσει τουλάχιστον μία προεκλογική του υπόσχεση: αυτή για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Σίγουρα, όμως, η χθεσινή (26/2) δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt, ότι το FBI δεν ερευνά Έλληνες πολιτικούς, αν και διαψεύδεται από «κύκλους του Μαξίμου» προκαλεί αρκετά ερωτηματικά.
Η ρητορική της κυβέρνησης και το αφήγημα που έχει φτιάξει, στηρίζεται αποκλειστικά στις πληροφορίες που λαμβάνουν οι ελληνικές αρχές από το FBI, το κύρος του οποίου –πάντα κατά την κυβέρνηση- μπορεί να προσδώσει σοβαρότητα στις κατηγορίες.
Η διαφοροποίηση, όμως, του Αμερικανού πρέσβη προκαλεί αρκετά ερωτηματικά για το κατά πόσο τα στοιχεία του FBI μπορούν όντως να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη κάποιον εκ των 10 φερόμενων ως εμπλεκόμενων πολιτικών.
Εάν δεν βρεθούν στοιχεία για κανέναν εκ των 10 τότε είναι ολοφάνερο ότι η όλη υπόθεση θα μετατραπεί σε μία επικοινωνιακή φούσκα, με αποτελέσματα εκ διαμέτρου αντίθετα από τους αρχικούς στόχους που είχε θέσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Η αντεπίθεση της ΝΔ

Όπως είναι φυσικό η Νέα Δημοκρατία –μιας και οι περισσότεροι εκ των φερόμενων ως εμπλεκόμενων στην υπόθεση Novartis- ανήκουν σε αυτήν έχει περάσει στην αντεπίθεση, εξαπολύοντας τα δικά της πυρά.
Η κατάθεση πρότασης για εξεταστική για τον πρώην υπουργό Υγείας, Π. Κουρουμπλή και για τον νυν υπουργό, Αν. Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό, Π. Πολάκη, μετά από δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, μοιάζει να είναι μόνο η αρχή της αντεπίθεσης της Πειραιώς.
Με αιχμή του δόρατος τον αντιπρόεδρό της, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έχει την πλήρη στήριξη του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη, η ΝΔ προσπαθεί να πλήξει το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα» της αριστερής κυβέρνησης και μένει να αποδειχθεί εάν το επιτύχει ή όχι.

Παραιτήσεις και φήμες ανασχηματισμού

Και ενώ όλα τα παραπάνω βρίσκονταν σε εξέλιξη αλλά το Μαξίμου εμφανίζονταν σχετικά προετοιμασμένο να τα αντιμετωπίσει, κατέφθασε η περίπτωση του ζεύγους Δ. Παπαδημητρίου και Ρ. Αντωνοπούλου.
Πρόκειται για μία υπόθεση που εκ νέου πλήττει το «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης και μάλιστα προσφέρεται και για… λαϊκίστικη εκμετάλλευση.
Η πάμπλουτη αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας λαμβάνει μηνιαίο επίδομα 1.000 ευρώ για ενοίκιο, ούσα σε ένα υπουργείο του οποίου βασική λειτουργία τα τελευταία χρόνια είναι οι… περικοπές σε νυν και μελλοντικές συντάξεις, επιδόματα κ.α.
Εάν αυτό δεν αποτελεί το κατάλληλο σκηνικό για λαϊκά δικαστήρια μάλλον δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο καλύτερο.
Ο πρωθυπουργός άφησε, τεχνηέντως, να διαρρεύσει ο θυμός του ενάντια στην κα Αντωνοπούλου την οποία ουσιαστικά απέπεμψε –άλλωστε η ίδια ποτέ δεν υπέβαλε παραίτηση- ενώ την ακολούθησε και ο σύζυγός της, υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, αν και αυτός οικιοθελώς.
Η όλη υπόθεση επαναφέρει στο προσκήνιο το ξεχασμένο σενάριο του ανασχηματισμού, με τους καλά γνωρίζοντες, όμως, να τονίζουν ότι δεν θα είναι ευρύς αλλά θα υπάρξει αντικατάσταση της κα Αντωνοπούλου και του κ. Παπαδημητρίου, ενώ στους υποψήφιους προς… αποχώρηση φέρεται να είναι η υπουργός Πολιτισμού, Λ. Κονιόρδου αλλά και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας (με πρόσχημα προβλήματα υγείας τα οποία όντως αντιμετωπίζει).
Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω έχει θέσει την κυβέρνηση σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, με αποτέλεσμα να αλλάζει τακτική επί του γηπέδου της πολιτικής και αντί για φουλ επίθεση μάλλον να το γυρίζει στο… κατενάτσιο….

Σοφ. Ζαφ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης