Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Δεν έχει τέλος το κύμα φυγής από το ελληνικό χρηματιστήριο

Δεν έχει τέλος το κύμα φυγής από το ελληνικό χρηματιστήριο
Το ΧΑ δεν είναι πλέον τόπος που μία εισηγμένη μπορεί εύκολα να αντλήσει κεφάλαια
Συνεχίζεται χωρίς κάτι να αλλάζει το κύμα φυγής στο ελληνικό χρηματιστήριο και μετά την πρόταση της Παυλίδης για τους μετόχους της Mermeren κλείνει και ένας κύκλος για μία συγκεκριμένη κατηγορία του ΧΑ.
Αν πετύχει η εξαγορά και βγει από το ταμπλό δεν θα υπάρχει πλέον εισηγμένη στην κατηγορία των Ελληνικών Πιστοποιητικών, μία κατηγορία που όταν δημιουργήθηκε προβλήθηκε ιδιαίτερα και στόχευε να γίνει το ΧΑ πόλος έλξης βαλκανικών εταιρειών, αλλά τελικά δεν είχε παρά μόνο σχεδόν μηδενικό ενδιαφέρον.
Το ΧΑ βλέπει τη μία εταιρεία να φεύγει μετά την άλλη και ίσως το κύμα αυτό να μεγαλώσει ξανά αφού στο παρασκήνιο ακούγονται φήμες για διάφορες εταιρείες, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί και η προσπάθεια των τραπεζών να πουλήσουν συμμετοχές που έχουν σε εισηγμένες, εξέλιξη που ίσως φέρει νέες δημόσιες προτάσεις.
Το ταμπλό γίνεται ολοένα και μικρότερο, χωρίς να υπάρχει κάποια κίνηση μέχρι σήμερα ώστε να μπει φρένο στο κύμα φυγής.
Αρχικά οι εταιρείες έβλεπαν ως ασύμφορη την ύπαρξή τους στο ΧΑ αφού υπήρχε μεγάλο κόστος και μηδενικά οφέλη.
Για παράδειγμα η υποχρέωση που υπήρχε για δημοσίευση λογιστικών καταστάσεων, ή η απασχόληση ατόμων για το τμήμα μετόχων ή εταιρικών ανακοινώσεων, τα κόστη για τη διαπραγμάτευση των μετοχών κ.α. είχαν αναγκάσει πολλούς εισηγμένους στο να τραβήξουν εκτός ΧΑ τις μετοχές.
Το ΧΑ με τη σειρά του έκανε ό,τι μπορούσε για να μειώσει τα κόστη, ενώ η κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης ενδιάμεσων λογιστικών καταστάσεων μείωσε αισθητά τα κόστη.
Όμως το ΧΑ δεν είναι πλέον τόπος που μία εισηγμένη μπορεί εύκολα να αντλήσει κεφάλαια.
Οι περισσότερες αυξήσεις κεφαλαίου εταιρειών εκτός τραπεζών ή εταιρειών που δεν έχουν ξένους ή πρόσβαση στις ξένες αγορές δεν καλύφθηκαν αφού οι επενδυτές έχουν γυρίσει την πλάτη σε αυτές.
Έτσι κάποιοι επιχειρηματίες δεν βλέπουν λόγο για να κρατάνε τις μετοχές στο ΧΑ και οι επιλογές των επενδυτών περιορίζονται περαιτέρω.
Η Mermeren αποτελεί ένα μικρό διαμάντι, αφού τα κέρδη που δημοσιεύει είναι εξαιρετικά.
Στελέχη της αγοράς πάντως σημειώνουν πως αν και έχουν φύγει αρκετές εταιρείες υπάρχουν ακόμη διαμάντια ανάλογου μεγέθους εισηγμένα, και είναι φθηνά αποτιμημένα, άρα δεν αποκλείεται να δούμε και άλλες προτάσεις εξαγοράς στο μέλλον.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης