Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit positive για τις ιταλικές τράπεζες τα νέα λογιστικά πρότυπα (IFRS 9)

tags :
Moody's: Credit positive για τις ιταλικές τράπεζες τα νέα λογιστικά πρότυπα (IFRS 9)
Τα νέα λογιστικά πρότυπα θα βοηθήσουν τις ιταλικές τράπεζες να μειώσουν τα προβληματικά δάνεια, εκτιμά η Moody's
Θετικά αποτιμά η Moody's την απόφαση των ιταλικών τραπεζών να επωφεληθούν από την εισαγωγή -την 1η Ιανουαρίου 2018- των νέων λογιστικών προτύπων (IFRS 9) μέσω της επιτάχυνσης στη μείωση των προβληματικών δανείων, σε σημερινή (27 Φεβρουαρίου 2018) της έκθεση.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, αν και η υιοθέτηση των IFRS 9 αφήνει αμετάβλητη τη συνολική ικανότητα απορρόφησης των τραπεζών, θα διευκολύνει τις ιταλικές τράπεζες να πουλήσουν προβληματικά δάνεια, μειώνοντας τον κίνδυνο.
«Με την αποτίμηση των προβληματικών δανείων πιο κοντά στην τιμή αγοράς τους, χωρίς να χρειαστεί να καταγράψουν ζημιά και με σταδιακή επίδραση στο ρυθμιστικό κεφάλαιο, οι ιταλικές τράπεζες θα εκπληρώσουν τις εποπτικές προσδοκίες που γίνονται όλο και πιο αυστηρές», σημειώνει ο αμερικανικός οίκος.
Χάρη στα παραπάνω, τόσο η Banca Carige όσο και η Credito Valtellinese, αναμένεται να παρουσιάσουν κέρδη το 2018, επισημαίνεται.
Οι κανόνες απαιτούν από τις τράπεζες να απορροφούν οποιαδήποτε αύξηση των αναμενόμενων πιστωτικών ζημιών που προκλήθηκαν από την πρώτη υιοθέτηση των IFRS9, μέσω ιδίων κεφαλαίων και όχι από κέρδη.
Επίσης, επιτρέπουν στις τράπεζες να μεταφέρουν σταδιακά τις επιπτώσεις στον δείκτη CET1, μέχρι το 2023.
Οι τράπεζες που σχεδιάζουν να ταχέως το απόθεμα προβληματικών δανείων μέσω πωλήσεων, θα χρειαστούν υψηλά επίπεδα κάλυψης ή ένα ρυθμιστικό κεφάλαιο που να μπορεί να απορροφήσει ζημίες/προβλέψεις.
Επομένως, όσοι υιοθετούν αυτή την προσέγγιση ναι μεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υψηλό αρνητικό αντίκτυπο από την αρχική υιοθέτηση των IFRS 9, ωστόσο στη συνέχεια θα επωφεληθούν.
Μέχρι στιγμής, όλες οι ιταλικές τράπεζες εκτός από την Credito Emiliano, έχουν γνωστοποιήσει ότι θα επιλέξουν αυτή τη σταδιακή προσέγγιση των νέων λογιστικών προτύπων.
Μεταξύ των τραπεζών που μείωσαν ταχύτατα τα προβληματικά τους δάνεια, περιλαμβάνονται η UniCredit, της οποίας το ποσοστό συρρικνώθηκε στο 10,2% στα τέλη του 2017 από 16,3% στο τέλος του 2014, η Banca Monte dei Paschi di Siena, με επίδοση 19% έναντι 34% στο τέλος του 2016, και η Carige, με επίδοση 15,7% σε σύγκριση με 32% τον Σεπτέμβριο του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης