Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μετοχές, ομόλογα τα «βλέπουν» θολά, παραπαίει το clean exit – Ορατότητα στις τράπεζες με τα capital plans... μετά τα stress tests

Μετοχές, ομόλογα τα «βλέπουν» θολά, παραπαίει το clean exit – Ορατότητα στις τράπεζες με τα capital plans... μετά τα stress tests
Οι προσδοκίες ότι θα αλλάξει άρδην και άμεσα η εικόνα σε μετοχές και ομόλογα στην Ελλάδα δεν θα επιβεβαιωθούν.
Κάτι η πρόσφατη διόρθωση στην Wall, κάτι η κόντρα κυβέρνησης και ΕΚΤ για την πιστωτική γραμμή, κάτι η πολιτική όξυνση λόγω Novartis, κάτι η εσωτερική κρίση στην ελληνική κυβέρνηση και χάθηκε η ορατότητα σε μετοχές και ομόλογα.
Δεν είναι τυχαίο ότι από τις αρχές Φεβρουαρίου έως και σήμερα το χρηματιστήριο έχει νεκρώσει, έχει ατονήσει και οι ξένοι έχουν χάσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Δεν είναι τυχαίο ότι η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών παραμένει στα 9 δισεκ. ενώ η ανοδικότητα έχει χαθεί όπως και το ενδιαφέρον για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών.
Η ίδια και χειρότερη εικόνα στα ομόλογα.
Μετά το αρχικό ράλι όπου το 10ετές ομόλογο από 5,5% υποχώρησε αναίτια στο 3,62%...οι τιμές υποχώρησαν βίαια με τις αποδόσεις να διαμορφώνονται στο 4,40% με 4,37%.
Το ενδιαφέρον και στα ομόλογα έχει ατονήσει ενώ η γενική τάση των ομολόγων διεθνώς είναι επιδείνωση με άνοδο αποδόσεων και πτώση τιμών.
Ήδη το 10ετές αμερικανικό ομόλογο έχει πλησιάσει το 3%.
Στην Ευρώπη οι αποδόσεις έχουν πάρει την ανιούσα με την Πορτογαλία στο 2% και την Ιρλανδία στο 1,14%.
Η άνοδος των επιτοκίων από την FED που θα ενταθεί τους επόμενους μήνες σε συνδυασμό με την απόσυρση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης ουσιαστικά κλείνουν τα παράθυρα ευκαιρίας για…χαμηλά επιτόκια στις δημοπρασίες ομολόγων στην Ελλάδα.
Με χάσμα πιστοληπτικής ικανότητας και με περιορισμένο βάθος…το σχέδιο της κυβέρνησης για έκδοση 10ετούς κάτω από 3% φαίνεται ουτοπικό.
Οι μετοχές και τα ομόλογα στην Ελλάδα έχασαν την ανοδικότητα τους και αρχίζουν να βλέπουν θολά την πορεία της οικονομίας.
Οι αιτίες πίσω από την αλλαγή κλίματος στην Ελλάδα είναι δύο βασικά θέματα.
1)Στα ομόλογα η αιτία της επιδείνωσης είναι η μάχη clean exit με πιστωτική γραμμή.
Ποια είναι η καλύτερη και πιο ασφαλής λύση για την Ελλάδα;
Η κυβέρνηση θέλει ξεκάθαρα clean exit αλλά το ζητούμενο είναι το εξής οι αγορές αισθάνονται άνετα με την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια;
Εάν αισθανόντουσαν άνετα το 10ετές ελληνικό ομόλογο θα ήταν στο 3% και όχι στο 4,40% ή 4,37%.
2)Στις μετοχές η βασική αιτία της κάμψης, της έλλειψης ορατότητας και της απώλειας της ανοδικότητας του χρηματιστηρίου είναι ξεκάθαρα τα πολιτικά stress tests αλλά και συσχέτιση των stress tests με το clean exit ή την πιστωτική γραμμή.
Εάν οι τράπεζες περάσουν με πολιτικά κριτήρια τα stress tests που αυτό σημαίνει ΑΜΚ το 2019…αυτό θα μεταφραστεί σε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.
Εάν κάποιες τράπεζες δεν περάσουν τα stress tests και χρειαστούν κεφάλαια το Καλοκαίρι του 2018 τότε εν μέσω τραπεζικής κρίσης η χώρα θα οδηγηθεί σε πιστωτική γραμμή.
Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών να υλοποιηθούν το 2019.

Πότε θα αλλάξει η εικόνα σε μετοχές και ομόλογα;

Στις μετοχές θα αλλάξει το κλίμα μετά τα stress tests όταν οι τράπεζες θα υποβάλλουν τα capital plans.
Εάν τα capital plans είναι επώδυνα με ΑΜΚ 5-6 δισεκ. τότε οι μετοχές των τραπεζών δεν θα ανακάμψουν ίσως κάνουν κάποια ανοδική κίνηση στην περίοδο των stress tests τον Μάιο 2018 αλλά όχι σπουδαία πράγματα.
Στα ομόλογα η τάση θα αλλάξει μόνο όταν είτε ξεκαθαρίσει το θέμα του χρέους, είτε αποσαφηνιστεί με ποιο μοντέλο θα κινηθεί η Ελλάδα στην μεταμνημονιακή εποχή.
Θα είναι με clean exit που θέλει η κυβέρνηση ή θα είναι με πιστωτική γραμμή που μπορεί να επιβάλλουν οι αγορές;

Συμπέρασμα

Οι προσδοκίες ότι θα αλλάξει άρδην και άμεσα η εικόνα σε μετοχές και ομόλογα στην Ελλάδα δεν θα επιβεβαιωθούν.
Η αγορά έχει πολλά αναπάντητα ερωτήματα και οι επενδυτές δεν είναι έτοιμοι να πάρουν ρίσκα σε μια αγορά όπου η ορατότητα έχει θολώσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης