Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Πίεση» Θεσμών για έγκαιρη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

«Πίεση» Θεσμών για έγκαιρη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας
Στόχος της ημερίδας είναι να παρασχεθεί απαραίτητη τεχνική βοήθεια προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία σύστασης και λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας
Ειδική τεχνική ημερίδα με αντικείμενο την πορεία εφαρμογής του Target Model και τη δημιουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, προγραμματίζουν για αύριο Πέμπτη (1/3) οι εκπρόσωποι των δανειστών που βρίσκονται στην Αθήνα στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Χίλτον και έχουν κληθεί σε αυτή εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΡΑΕ, του ΛΑΓΗΕ, του ΑΔΜΗΕ, αλλά και του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Δηλαδή όλων των φορέων που εμπλέκονται με την προετοιμασία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Στόχος της ημερίδας είναι να παρουσιαστούν οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και να παρασχεθεί τεχνική βοήθεια ώστε να υπάρξει ουσιαστική επιτάχυνση καθώς κατά κοινή ομολογία υπάρχει τεράστια καθυστέρηση σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών κατά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.
Συγκεκριμένα, στη συμφωνία του περασμένου Δεκεμβρίου, προβλέπεται ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και οι τέσσερις αγορές που θα ενταχθούν σε αυτό (προθεσμιακή, προημερήσια, ενδοημερήσια και εξισορρόπησης) θα είναι λειτουργικές τον Αύγουστο του 2018.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι ασφυκτικό και εν πολλοίς ανέφικτο, ενώ όπως σχολίαζαν παράγοντες της αγοράς ο μόνος λόγος που ετέθη ο Αύγουστος ως ορόσημο, είναι το ότι τότε λήγει το σύνολο του ελληνικού προγράμματος.

Απαρέγκλιτη τήρηση του χρονοδιαγράμματος

Παρόλα αυτά, το χρονοδιάγραμμα υπάρχει και έχει συμφωνηθεί από την ελληνική κυβέρνηση με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι των Θεσμών να απαιτούν την τήρηση του και βεβαίως να εξανίστανται, όταν ακούνε από τα ελληνικά τεχνικά κλιμάκια ότι το Χρηματιστήριο δεν μπορεί να  λειτουργήσει πριν από το Μάιο του 2019, δηλαδή σχεδόν ένα χρόνο μετά τα συμφωνηθέντα.
Έτσι οι τεχνοκράτες της Κομισιόν που βρίσκονται στην Αθήνα μέσω της ημερίδας θα επιδιώξουν να στηρίξουν με την τεχνογνωσία τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και θα τους πιέσουν για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι έως τον Ιούνιο πρέπει να έχει συσταθεί η νέα εταιρία με την επωνυμία «Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας».
Στην νέα εταιρεία θα ενταχθούν ο κλάδος ηλεκτρικής ενέργειας και οι σχετικές αρμοδιότητες, ύστερα από απόσχιση από τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης